540
Ο Αλ. Τσίπρας στην Κοζάνη φωτογραφημένος από τον Αντρέα Μπονέτι. Μια καλή σκηνοθεσία. Μετά ακολουθεί το ψέμα | INTIMENEWS/ΓτΠ/Andrea Bonetti

Περιοδεία με την ίδια παράγραφο

Ο Αλ. Τσίπρας στην Κοζάνη φωτογραφημένος από τον Αντρέα Μπονέτι. Μια καλή σκηνοθεσία. Μετά ακολουθεί το ψέμα
|INTIMENEWS/ΓτΠ/Andrea Bonetti

Περιοδεία με την ίδια παράγραφο

«Falsehood flies and the truth comes limping after». Μεγάλη κουβέντα. Την πρωτοδιατύπωσε ο Τζόναθαν Σουΐφτ, που είπε απλά ότι το ψέμα ταξιδεύει πολύ πιο γρήγορα από την αλήθεια. Είτε μας αρέσει, είτε όχι, περιγράφει τη στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα τις τελευταίες ημέρες προ των Ευρωεκλογών.

Η διαπίστωση ότι το ψέμα κερδίζει την αλήθεια στα social media δεν στηρίζεται απλά σε μια γενική αίσθηση όσων συμβαίνουν. Υπάρχουν πια πάμπολλα επιστημονικά δεδομένα ότι το κόλπο πιάνει καθώς, σύμφωνα με τους Financial Times, μια έρευνα που χρηματοδότησε το ίδιο το Twitter (εδώ) απέδειξε ότι τα fake news ταξιδεύουν στα social media πολύ πιο γρήγορα από την αλήθεια. Ενα μικρό παράδειγμα: το 2016 την «είδηση» ότι ο Πάπας Φραγκίσκος λέει ότι δεν πρέπει οι Αμερικανοί να ψηφίσουν τη Χίλαρι Κλίντον τη διάβασαν εκατομμύρια Αμερικανοί —τη διάψευσή της μόλις 200.000. Αν σκεφτεί κανείς ότι η νίκη του Τραμπ κρίθηκε για μερικές δεκάδες χιλιάδες ψήφους σε τέσσερις πολιτείες, μπορεί να καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος.

Η επιλογή λοιπόν του Αλέξη Τσίπρα να επαναλαμβάνει την ίδια παράγραφο με 5-6 βασικά ψέματα για τον πολιτικό του αντίπαλο έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι αποδίδει.

Και ο κ. Τσίπρας είναι ένας ευφυής άνθρωπος. Τελευταία, εκτός από τον Θύμιο Λυμπερόπουλο «αγκάλιασε» και τον Ιησού Χριστό. Τον ενέταξε με γενναιοδωρία σε μια μακρά παράδοση που πιστεύει ότι καταλήγει στον ίδιο. Αλλά παρ’ όλα αυτά ο Πρωθυπουργός της χώρας δεν παύει να παραμένει σταθερά προσηλωμένος στην επιστήμη. Ας είναι και του ψέματος. Τι τον νοιάζει; Αρκεί να πιάνει.

Η πιο συμπυκνωμένη εκδοχή της παραγράφου που επαναλαμβάνεται διαρκώς είναι αυτή που ακούστηκε από τον κ. Τσίπρα την Πέμπτη στη Λαμία: «Υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο που πάνω πάνω γράφει με μεγάλα γράμματα: Κατάργηση της 13ης σύνταξης, εφταήμερη εργασία, κατάργηση του οκταώρου, απολύσεις και ξεπούλημα της δημόσιας υγείας. Και αυτό το ψηφοδέλτιο, είναι το ψηφοδέλτιο της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη».

Είχε προηγηθεί, την περασμένη Δευτέρα, η συνέντευξη του κ. Τσίπρα στον Alpha στην οποία ανέφερε 33 φορές (!) το όνομα «Μητσοτάκης». Ηταν η επομένη της διακαναλικής συνέντευξης του κ. Μητσοτάκη στην οποία σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ είχε μιλήσει για «επταήμερη εργασία» ενώ όπως φαίνεται στο βίντεο ο αρχηγός της ΝΔ δεν λέει ποτέ τη λέξη «εργασία».

Ο κ. Τσίπρας δήλωνε λοιπόν στον Alpha:

«Οταν μου το είπαν οι συνεργάτες μου χθες δεν το πίστευα. Κάθισα και είδα το βίντεο τρεις φορές και συνειδητοποίησα ότι ο κ. Μητσοτάκης έλεγε αυτό που πιστεύει. Δεν έκανε κάποιο σφάλμα όπως μετά προσπάθησαν να το μαζέψουν και να το διορθώσουν. Είναι αυτό που λέω τόσο καιρό, ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει μία βαθιά αντικοινωνική και αντιλαϊκή ατζέντα. Είναι απόψεις τις οποίες πιστεύει».

Για να συνεχίσει, λίγο μετά, ο Πρωθυπουργός: «Για όποιον είδε το βίντεο και για όποιον γνωρίζει ότι αυτές οι θέσεις δεν είναι κάποια υποθετικά σενάρια φαντασίας αλλά είναι καταγεγραμμένες καταλαβαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να πει κάτι συγκεκριμένο, αυτό που πιστεύει, αυτό που του ξέφυγε».

Τι προβλέπει η συνταγη αυτού του τύπου της προπαγάνδας;

Πρώτον, αποδίδεις σε κάποιον κάτι που δεν είπε ποτέ. Στη συνέχεια λες ότι έχει δήθεν ένα μυστικό σχέδιο αλλά δεν κατάφερε να το κρύψει. Και στη συνέχεια προβάλλεις ως απόδειξη για την δήθεν ύπαρξη ενός μυστικού σχεδίου αυτό που δεν είπε ποτέ. Οργουελικό.

Μετά, το περιφέρεις ανά την ελληνική ύπαιθρο σαν νεωτερισμό άρτι αφιχθέντα από την πρωτεύουσα. Απλό στη σύλληψή του. Και χυδαίο. Αλλά πιάνει…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...