486
| CreativeProtagon

Ο Τσίπρας διώχνει τον πειρασμό των εκλογών;

|CreativeProtagon

Ο Τσίπρας διώχνει τον πειρασμό των εκλογών;

Ας πούμε ότι ο Μητσοτάκης έχει σχεδιάσει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες για το φθινόπωρο. Υπάρχει περίπτωση να το επιβεβαιώσει; Καμία. Οι πρόωρες εκλογές δεν προαναγγέλλονται, μόνο διαψεύδονται. Συνεπώς, ειδικά για τις πρόωρες εκλογές, ο κώδικας του πολιτικού μας παιχνιδιού προβλέπει τη διάψευσή τους μέχρι την προκήρυξή τους. Αλλωστε, πάντα ο Πρωθυπουργός δύναται να επικαλεστεί αλλαγή των συνθηκών. Κανένας δεν θα ανατρέξει στη χθεσινή του συνέντευξη, κατά την οποία δήλωσε κατηγορηματικά ότι θα εξαντλήσει την τετραετία.

Επίσης είναι πιθανό ο Πρωθυπουργός να μην έχει αποφασίσει ακόμα πώς θα κινηθεί. Το σταυρόλεξο έχει πολλά λευκά τετράγωνα. Οφείλει να σταθμίσει τη συγκυρία, να δει τις δημοσκοπήσεις και τις τάσεις που διαμορφώνονται, να ρίξει μια ματιά στο εσωτερικό της αντιπολίτευσης και να πράξει αναλόγως.

Φανταστείτε, λοιπόν, ότι είστε ο Μητσοτάκης και οι συνεργάτες σας ξεφυλλίζουν μπροστά σας το ημερολόγιο για να σας προτείνουν ημερομηνίες. Και σας λένε, για παράδειγμα, ότι η 3η Οκτωβρίου δείχνει μία καλή ημερομηνία, αρκεί η πανδημία να βρίσκεται πίσω μας και ο τουρισμός να τα πάει ικανοποιητικά. Εσείς φτιάχνετε έναν πίνακα με δύο στήλες και σημειώνετε τα πλεονεκτήματα που έχουν οι πρόωρες εκλογές και τα κέρδη που περιλαμβάνονται στην εξάντληση της τετραετίας.

Έχουμε και λέμε.

Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες προσφέρει ένα δημοσκοπικό πλεονέκτημα, καθώς η κυβέρνηση, παρά τη φθορά της, εμφανίζεται στις μετρήσεις πιο αξιόπιστη επιλογή σε σύγκριση με την αντιπολίτευση. Αντίστοιχο αποτέλεσμα προκύπτει και από τη σύγκριση με τον Αλέξη Τσίπρα. Συνεπώς, αν στηθούν κάλπες το φθινόπωρο, η ΝΔ θα κατέβει στον στίβο ως αδιαφιλονίκητο φαβορί. Εξάλλου αυτή τη στιγμή, οι συσχετισμοί ουσιαστικά δεν οδηγούν σε άλλο αποτέλεσμα από επανάληψη της εκλογής, έχοντας βγει η απλή αναλογική από τη μέση.

Αν ο Μητσοτάκης πάει σε εκλογές το φθινόπωρο, συγκεντρώνει πιθανότητες παραμονής του στο Μαξίμου που αγγίζουν τα όρια της βεβαιότητας. Ως κύριο προεκλογικό και προγραμματικό αφήγημα θα χρησιμοποιήσει τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, λέγοντας στον λαό ότι η χώρα γυρίζει σελίδα, το πρόγραμμα με το οποίο εξελέγη ανετράπη από τις συνθήκες και ζητεί ανανέωση της λαϊκής εντολής.

Όσο και αν φαίνεται περίεργο, η εξάντληση της τετραετίας έχει να κάνει με τον Τσίπρα. Αν ο Μητσοτάκης εκτιμά ότι ο Τσίπρας είναι πια καμένο χαρτί, τότε, πράγματι, δεν έχει λόγο να στήσει πρόωρες κάλπες. Από τη στιγμή που εκτιμάς ότι ο αντίπαλός σου δεν πρόκειται να σηκώσει κεφάλι, τότε τον βοηθάς να μείνει στη θέση του.

Είναι βέβαιο ότι ο Τσίπρας θα αποχωρήσει από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αν χάσει και τις επόμενες εκλογές. Η νέα ηγεσία θα προσδώσει δυναμική στο κόμμα. Για ποιο λόγο, λοιπόν, ο Μητσοτάκης να επιταχύνει εξελίξεις που θα δώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ προοπτική ανανέωσης και αναδιάταξης; Θα τους αφήσει στην εσωστρέφεια για άλλα δύο χρόνια και θα φτιάξει ατζέντα με το Ταμείο Ανάκαμψης. Όμως αυτή η εξίσωση δεν είναι τόσο εύκολη, καθώς οι συσχετισμοί που θα έχουν διαμορφωθεί ως τότε, ενδεχομένως να επιτρέπουν τη δημιουργία ενός αντιπολιτευτικού άξονα που θα επιτρέπει τη σύναψη συμμαχιών στη βάση της απλής αναλογικής.

Εσείς, λοιπόν, τι θα κάνατε αν ήσασταν στη θέση του Μητσοτάκη;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News