668
O αν. υπουργός Υγείας της Ελλάδας και ο επίτροπος Υγείας της ΕΕ... | CreativeProtagon

O Πολάκης ήθελε τον Επίτροπό του

Χρήστος Μιχαηλίδης Χρήστος Μιχαηλίδης 5 Φεβρουαρίου 2019, 21:45
O αν. υπουργός Υγείας της Ελλάδας και ο επίτροπος Υγείας της ΕΕ...
|CreativeProtagon

O Πολάκης ήθελε τον Επίτροπό του

Χρήστος Μιχαηλίδης Χρήστος Μιχαηλίδης 5 Φεβρουαρίου 2019, 21:45

Οταν ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων έρχεται στην Ελλάδα για να συμμετάσχει ως βασικός ομιλητής σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, συμφωνώντας να κάνει ειδική αναφορά στο κάπνισμα αλλά και στις χώρες που δεν εφαρμόζουν απόλυτα τον αντικαπνιστικό νόμο που οι ίδιες ψήφισαν, δεν ήταν δυνατόν να μην ερωτηθεί ή να μη μάθει για τον Πολάκη.

Μέχρι τώρα η είδηση ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της Ελλάδος κάπνιζε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μέσα στο υπουργείο ήταν μάλλον θέμα εσωτερικής κατανάλωσης – από αυτά που ανακυκλώνουμε μεταξύ μας εδώ, και με απογοήτευση σχολιάζουμε μετά: «Στο εξωτερικό αυτό δεν θα συνέβαινε ποτέ».

Τώρα, με τη βοήθεια του επιτρόπου Βιτένις Αντριουκάϊτις, που κυριολεκτικά έπεσε από τα σύννεφα και πήρε ανάποδες όταν του αναφέραμε την περίπτωση Πολάκη, το θέμα έπαψε να είναι μόνο εσωτερικό.

Το μαθαίνει, μέσω σκληρών δηλώσεών του και της φωτογραφίας του καπνίζοντος υπουργού που κρατά, όλος ο κόσμος, και έχει την ίδια απορία που έχουμε καιρό τώρα και εμείς: «Μα, είναι δυνατόν;»

Περίπου μία ώρα πριν από την εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού Νιάρχου, όπου μεταξύ άλλων ήσαν παρόντες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, συναντηθήκαμε με τον επίτροπο Βιτένις Αντριουκάϊτις στην ταράτσα του ξενοδοχείου Electra Metropolis, όπου η εγγύτητα της Ακρόπολης (όπως θα δείτε και στο βίντεο) σαν να πρόσταζε να διώξουμε τα σύννεφα καπνού της συγκεκριμένης συζήτησης, και να μιλήσουμε, ας πούμε, για πολιτισμό.

– Εσείς είστε επίτροπος Υγείας. Η Ελλάδα είναι χώρας μέλος της ΕΕ. Εχουμε αναπληρωτή υπουργό Υγείας που δίνει συνέντευξη μέσα στο υπουργείο του και –μπορεί να έχετε δει τη φωτογραφία στο Διαδίκτυο– κρατά τσιγάρο και καπνίζει επιδεικτικά.

«Πρόκειται για κλασικό παράδειγμα υποκρισίας. Εάν πραγματικά έχει κάνει τέτοιο πράγμα, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επηρεάσει όλο το ζήτημα του καπνίσματος. Τον ερωτώ: Είστε ικανός εσείς να προστατέψετε τα παιδιά σας από τον καπνό των τσιγάρων και άλλων καπνικών προϊόντων; Είστε σε θέση να μπορείτε να προστατεύσετε τις έγκυες γυναίκες σας από τον καπνό; Ποιος μπορεί να είναι εναντίον της υγείας των παιδιών; Των εγκύων γυναικών; Και τι νομίζετε πως κάνετε επιδεικνύοντας, με τη συμπεριφορά σας αυτή, το παράδειγμά ότι το κάπνισμα είναι υγιεινό; Είναι έτσι; Είναι ΟΚ αυτό; Είναι cool; Ο καπνός σκοτώνει, το ξέρουμε αυτό. Και βεβαίως, πρέπει να αναπτύξουμε ευρεία εκστρατεία για να αποδεικνύουμε συνεχώς πόσο επικίνδυνο είναι το κάπνισμα».

Λίγη ώρα μετά, στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Αντικαπνιστική Εταιρεία και το υπουργείο Υγείας (δηλαδή, έστω και ως δεύτερος τη τάξει υπουργός ο κ. Πολάκης ήταν και συνδιοργανωτής), ο Βιτένις  Αντριουκάϊτις μίλησε στην Τασούλα Επτακοίλη της εφημερίδας «Καθημερινή», η οποία του έδειξε τη σχετική φωτογραφία του έλληνα αναπληρωτή υπουργού, και ο άνθρωπος πραγματικά απασφάλισε. Επανέλαβε δυο-τρεις φορές τη λέξη «ντροπή», και είπε πως «τέτοιες συμπεριφορές πρέπει να καταγγέλλονται από την κοινή γνώμη».

Αναφορά σε αυτό έκανε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς, επισημαίνοντας την ανάγκη να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα ο αντικαπνιστικός νόμος παντού, ακόμα και μέσα στη Βουλή όπου «έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να το φωνάζω στο προεδρείο» είπε, στράφηκε προς τον αμήχανο, είναι η  αλήθεια, υπουργό Υγείας κ. Ξανθό λέγοντας ότι σέβεται τη δουλειά που κάνει, αλλά «όταν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κυκλοφορεί με ένα τσιγάρο στο χέρι εντός κλειστών χώρων, για ποιον αντικαπνιστικό νόμο μιλάμε επιτέλους;»

Το χειροκρότημα ήταν δυνατό και πηγαίο. Και σίγουρα έκανε τον υπουργό να νιώθει ακόμα πιο άβολα.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, τα «καμώματα του Πολάκη» έμειναν σαν ένα από τα highlights της. Εκείνος που θα έπρεπε όμως να αισθάνεται άβολα από όλο αυτό, είναι ο πολιτικός προϊστάμενος του ανθρώπου που ανάγκασε ως και τον επίτροπο να βγει από τα ρούχα του και να του φωνάξει εμμέσως «ντροπή σας»: ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σε άλλη χώρα θα ήταν κιόλας σπίτι του ο αναπληρωτής υπουργός. Το ότι δεν είναι σπίτι του στέλνει διπλό μήνυμα: α) καπνίζετε όπου γουστάρετε, αφού εγώ φουμάρω και μέσα σε υπουργείο –άρα γράψτε όπου θέλετε τον αντικαπνιστικό νόμο-, και β) κάντε το άφοβα, δεν θα έχετε συνέπειες , κανείς δεν θα σας τιμωρήσει – δεν βλέπετε που εγώ είμαι ακόμα υπουργός;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News