436
Ο βουλευτής και η έδρα του: μία σχέση ζωης | INTIMENEWS

Ο φόβος του βουλευτή μπροστά στις εκλογές

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 9 Ιανουαρίου 2019, 07:00
Ο βουλευτής και η έδρα του: μία σχέση ζωης
|INTIMENEWS

Ο φόβος του βουλευτή μπροστά στις εκλογές

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 9 Ιανουαρίου 2019, 07:00

Όταν ο Γιάνης γύρισε σπίτι λέγοντας το ιστορικό «Αγάπη μου, έκλεισα τις τράπεζες», στο ΑΤΜ της Βουλής σημειώθηκε ένας μικρός συνωστισμός, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να σπεύδουν από τους πρώτους. Οι ζωντανοί αρμοί της Δημοκρατίας έχουν και αυτοί την ανθρώπινη τους διάσταση, δεν είναι φτιαγμένοι μόνο από πατριωτισμό και ευθύνη.

Οι βουλευτές λαμβάνουν την αποζημίωσή τους μέσω της Εθνικής Τράπεζας. Στους βουλευτικούς λογαριασμούς μπαίνουν καθαρά γύρω στις 7.000 ευρώ τον μήνα, συν η αποζημίωση από τη συμμετοχή στις Επιτροπές. Κατά μέσο όρο, αν αφαιρεθεί το ποσό που τους κρατάει το κόμμα, στην τσέπη του βουλευτή μένουν καθαρά περί τα πέντε χιλιάρικα τον μήνα. Δεν φτάνουν ούτε για πλάκα αν πολιτεύεσαι σε μεγάλη περιφέρεια, αλλά αυτό δεν είναι τώρα το θέμα μας -αν και θα έπρεπε.

Όταν οι βουλευτές συζητούν για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι λογικό να σκέφτονται και την τσέπη τους. Ειδικά αυτοί που γνωρίζουν ότι μετά τις εκλογές θα βρίσκονται στο καφενείο του χωριού και θα δείχνουν πάνω στην οθόνη, με το νύχι του μικρού δαχτύλου, το έδρανο που τους φιλοξενούσε.

Αν οι δημοσκοπήσεις λένε αλήθεια, οι μισοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι στην επόμενη Βουλή. Ομοίως και των ΑΝΕΛ. Παπαχριστόπουλος και Κουντουρά μπορεί να βολευτούν σε κανένα ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα εκλεγούν. Ο δε Καμμένος, δεν εκλέγεται ούτε διαχειριστής σε πολυκατοικία. Οι Ποταμίσιοι είναι εξίσου καλοί στους υπολογισμούς και γνωρίζουν ότι το πιθανότερο είναι να μην ξημερώσει καν η Δευτέρα μετά τις εκλογές. Εκείνη την ημέρα θα μας αποχαιρετήσει και η Ένωση Κεντρώων, αλλά και μία μερίδα «φθαρμένων» της Νέας Δημοκρατίας. Μην πιάνουμε τώρα και τους ανεξάρτητους, θα κολλήσουμε. Θεωρητικά όλοι οι υπόλοιποι μπορούν να ελπίζουν ότι θα είναι και στην επόμενη Βουλή και μάλιστα με παρέα.

Από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο είναι επτά μισθοί, 35 χιλιάρικα. Και όχι μόνο. Είναι και το γραφείο, αυτοί που εργάζονται εκεί, το αυτοκίνητο, η αστυνομική συνοδεία. Κανένας δεν τα αφήνει τόσο εύκολα όλα αυτά. Αφήστε που όταν οι εκλογές έρχονται αιφνιδιαστικά δεν μένει χρόνος για προετοιμασία και τα έξοδα είναι μεγαλύτερα.

Αν οι βουλευτές καλούνταν σε μυστική ψηφοφορία, η εξάντληση του κυβερνητικού βίου θα ήταν μακράν η δημοφιλέστερη επιλογή. Μπορεί και να έπιανε πάνω από 200 ψήφους. Ο Τσίπρας και ο Καμμένος το ξέρουν καλά. Οι ίδιοι, άλλωστε, το επιθυμούν περισσότερο από όλους τους άλλους μαζί. Μέχρι την Παρασκευή θα έχουν συναντηθεί και θα έχουν μιλήσει δημοσίως και οι δύο. Πιθανότατα θα πουν το ίδιο πράγμα. Όσο και αν τους χωρίζει η Μακεδονία, τους ενώνει ο αγώνας κατά της διαφθοράς. Ο Καμμένος ίσως πει ότι κάνει πέτρα την καρδιά του και δίνει ανοχή για να μην πέσει η χώρα στα χέρια του Μητσοτάκη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News