410
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή. Το πού θα πάει το κοινωνικό μέρισμα θα το αποφασίσει αυτός | George Vitsaras / SOOC

Μία ιδέα για το κοινωνικό μέρισμα

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 19 Νοεμβρίου 2019, 07:30
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή. Το πού θα πάει το κοινωνικό μέρισμα θα το αποφασίσει αυτός
|George Vitsaras / SOOC

Μία ιδέα για το κοινωνικό μέρισμα

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 19 Νοεμβρίου 2019, 07:30

Οταν ο Τσίπρας διένειμε το τελευταίο του κοινωνικό μέρισμα, με τη μορφή της 13ης σύνταξης, η Νέα Δημοκρατία τον εγκάλεσε για φθηνό επικοινωνιακό σόου και για σπέκουλα με τα χρήματα που μπήκαν στα ταμεία από την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης. Συνεπώς είναι λογικό να υποθέσουμε ότι τώρα που είναι η σειρά του Μητσοτάκη να σταθεί μπροστά στο τζάκι και να μοιράσει χρήματα, θα είναι πιο εγκρατής στους τόνους και στις εκφράσεις.

Τέλος πάντων, η καλύτερη στιγμή των πολιτικών είναι όταν κάνουν παροχές και η εκτροπή από το μέτρο είναι αναμενόμενη. Ας ελπίσουμε, τουλάχιστον, ότι ο Μητσοτάκης στη σχετική δήλωση που θα κάνει, θα θυμηθεί και από πού προέρχονται αυτά τα χρήματα. Ο προκάτοχός του απέφευγε να το πει. Βέβαια ο Μητσοτάκης ήδη προχώρησε σε μείωση φόρων, επιστρέφοντας κάτι σε αυτούς που πληρώνουν το κοινωνικό μέρισμα. Ο Τσίπρας μοίρασε 700 εκατομμύρια. Ο Μητσοτάκης θα δώσει 400, αλλά έχουν ήδη σημειωθεί μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, στον ΦΠΑ κ.λ.π.

Επικοινωνιακά, η διανομή του κοινωνικού μερίσματος είναι ένα προνόμιο που προσθέτει πόρους στο πολιτικό κεφάλαιο του Πρωθυπουργού. Για αυτό, άλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών τονίζει με κάθε ευκαιρία ότι ο τρόπος διανομής θα αποφασιστεί αποκλειστικά από το Μέγαρο Μαξίμου. Κάποια στιγμή, λοιπόν, τον ερχόμενο μήνα, όταν θα έχουν βγει και τα χριστουγεννιάτικα στην αγορά, θα βγει και ο Μητσοτάκης για να μας πει πώς θα μοιραστούν τα λεφτά.

Μία ιδέα είναι να πάει το σύνολο του ποσού στους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Αν συμβεί αυτό, οι άνθρωποι θα πάρουν από 1.400 ευρώ έκαστος, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο για αυτήν την εισοδηματική κατηγορία. Ούτως ή άλλως πρόκειται για έκτακτο εισόδημα το οποίο θα διοχετευτεί στην κατανάλωση, άρα ένα μεγάλο ποσοστό θα επιστρέψει, δια της φορολογίας, στα κρατικά ταμεία.

Ωστόσο εδώ ο Μητσοτάκης θα μπορούσε να τολμήσει κάτι που, αν μη τι άλλο, συνάδει και με τον προγραμματικό του λόγο. Ένα κομμάτι από το κοινωνικό μέρισμα, έστω και συμβολικό, να χρηματοδοτήσει πρόγραμμα για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων από ανέργους ή από νέους που θα επαναπατριστούν. Κατά προτίμηση πολυμετοχικά σχήματα, με εξειδικευμένη καθοδήγηση, mentoring, από τον ιδιωτικό τομέα.

Ενδεχομένως να πείτε ότι θα είναι πεταμένα λεφτά ή, τέλος πάντων, μία τοποθέτηση με ρίσκο. Μπορεί, όμως, να δημιουργήσει και ένα υβρίδιο επιχειρηματικότητας, εκπέμποντας το αντίστοιχο πολιτικό μήνυμα. Ναι, το ξέρω ότι υπάρχει αντίστοιχο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την ίδρυση επιχειρήσεων από ανέργους. Ας υπάρξει, λοιπόν, στόχευση για επιχειρήσεις με κοινωνικό αποτύπωμα, δηλαδή με αντικείμενο που έχει αντανάκλαση στο κοινωνικό περιβάλλον. Δεν θα είναι δημοφιλής επιλογή, δεν πρόκειται να κάνει σουξέ. Θα είναι όμως φιλελεύθερη, σωστά;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News