513
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψή του με τα μέλη της Επιτροπής τον Μάιο του 2020. Τότε όλοι πανηγύριζαν... | ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Κάτι συμβαίνει στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψή του με τα μέλη της Επιτροπής τον Μάιο του 2020. Τότε όλοι πανηγύριζαν...
|ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Κάτι συμβαίνει στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων

Οι μαγαζάτορες στην Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και την Κοζάνη (λιγότερο αυτοί) έβαλαν τις φωνές. Είχαν ετοιμαστεί να ανοίξουν την Δευτέρα, αλλά τα μεσάνυκτα της Παρασκευής τους εξαίρεσαν από την υπόλοιπη Ελλάδα. Τους είδαμε στην τηλεόραση σε έξαλλη κατάσταση, μερικοί είπαν ότι θα ανοίξουν τα μαγαζιά τους με το έτσι θέλω. Άλλοι μέσω των εμπορικών συλλόγων έστειλαν επιστολές διαμαρτυρίας στον Μητσοτάκη ζητώντας του να αναθεωρήσει. Καμιά πενηνταριά απ’ αυτούς γιούχαραν τον Πέτσα στην Πάτρα, προς αγαλλίαση του ΣΥΡΙΖΑ που περιμένει δυο χρόνια τώρα να δει υπουργό του Κυριάκου να αποδοκιμάζεται. 

Δεν πρόκειται φυσικά κανένας να ανοίξει το μαγαζί του. Το τριχίλιαρο είναι επαρκής λόγος για να καταπνιγεί κάθε αίσθηση αδικίας και να ανασχεθεί κάθε διάθεση ανταρσίας. Διότι ακόμα και αν η κυβέρνηση επιλέξει να μην οξύνει τα πνεύματα, δεν γίνεται να αφήσει ανοικτό μαγαζί μέσα σε περιοχή που απαγορεύεται αυστηρά. Θα ξεφτιλιστεί και την άλλη μέρα θα ανοίξουν επισήμως ως κι οι χαρτοπαικτικές λέσχες. Ενδέχεται την επόμενη βδομάδα να βρει έναν εύσχημο τρόπο να ξαναλειτουργήσει το λιανικό εμπόριο σ’ αυτές τις τρεις περιοχές, αυτήν όμως το κράτος είναι υποχρεωμένο να παραστήσει το σκληρό. 

Μεταξύ μας, οι μαγαζάτορες έχουν τα δίκια τους. Κι αν δεν έχουν επί της ουσίας, έχουν επί της διαδικασίας (που λέγαμε και κάποτε στα αμφιθέατρα). Οταν όλη την προηγούμενη βδομάδα άκουγαν από τηλεοράσεως τους γιατρούς να λένε ότι το λιανεμπορικό click away και inside όχι μόνο δεν είναι μηχανισμός μετάδοσης αλλά αντιθέτως λειτουργεί  εκτονωτικά απέναντι σε άλλες επικίνδυνες δραστηριότητες, τότε προφανώς θα ανέβαιναν στα κάγκελα όταν οι ίδιοι γιατροί τους έκλεισαν τα μαγαζιά και μάλιστα για τους ίδιους ακριβώς λόγους που ετοιμάζονταν να τους τα ανοίξουν.

Βεβαίως η Επιτροπή και η κυβέρνηση, στις εξηγήσεις που έδωσαν κατόπιν εορτής το Σάββατο και την Κυριακή, έβαλαν άλλη μια παράμετρο. Ότι το πείραμα του ανοίγματος του λιανεμπορίου ως μηχανισμού οικονομικής τόνωσης και κοινωνικής εκτόνωσης, είναι μεν θεμιτό σε περιοχές που το επιδημιολογικό φορτίο αρχίζει να κατηφορίζει ελαφρά, όχι όμως σε περιοχές που είναι σε φάση ανόδου και έκρηξης. Ακούγεται κάπως λογικό, καθώς η παραμικρή ώθηση προς τα πάνω του δείκτη μετάδοσης ενδέχεται να λειτουργήσει εκθετικά, πλην δεν θα έχει άδικο και εκείνος που θα απαντήσει «την Παρασκευή το βράδυ το καταλάβατε;»

Θέλω να πω ότι κάτι συμβαίνει εκεί στην επιτροπή λοιμοξιολόγων ή στη σύνδεση κυβέρνησης – Επιτροπής και το πράγμα πάει από στραβοτιμονιά σε παρατιμονιά. Δεν γίνεται την Τετάρτη να λένε ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου βοηθά και την Παρασκευή ότι καταστρέφει. Θα μου πείτε ότι σε άλλες περιοχές μπορεί να βοηθά και την ίδια στιγμή σε άλλες να κάνει ζημιά. Εντάξει, αλλά αυτό τον διαχωρισμό τον θέτεις από πριν όχι εκ των υστέρων, διότι κατόπιν εορτής δεν τον αγοράζει κανένας. Τον θεωρεί φτηνή δικαιολογία.

Είχε κι άλλα παρόμοια αυτή την εβδομάδα. Κλείνει το λιανεμπόριο στις τρεις περιοχές, αλλά ανοίγουν οι διαδημοτικές μετακινήσεις. Άντε να το εξηγήσεις αυτό. Ή το άνοιγμα των mall σε κόκκινες περιοχές, αλλά το σφράγισμα ακόμα και του μικρότερου μαγαζακιού στις κατακόκκινες. Κοντολογίς, κάτι γίνεται μέσα στην Επιτροπή, που τάχιστα πρέπει να διορθωθεί. Ακούγονται διάφορα, δεν είναι του παρόντος. Η με κάθε τρόπο διόρθωση της ρότας τους όμως, είναι του παρόντος. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News