623
Ολα έτοιμα για τις δημοτικές εκλογές. Σε μια χώρα που οι σχολικές αίθουσες είναι κάπως έτσι, οι ψηφοφόροι θα μπουν στο παραβάν και θα αποφασίσουν ποιος δήμαρχος υπόσχεται περισσότερα LED | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Η χώρα του LED

Ολα έτοιμα για τις δημοτικές εκλογές. Σε μια χώρα που οι σχολικές αίθουσες είναι κάπως έτσι, οι ψηφοφόροι θα μπουν στο παραβάν και θα αποφασίσουν ποιος δήμαρχος υπόσχεται περισσότερα LED
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Η χώρα του LED

Λόγω των εκλογών, κυρίως της αυτοδιοίκησης, αυτή την περίοδο ήρθα σε επαφή με πολλούς υποψήφιους δημάρχους απ’ όλη την Ελλάδα. Αναφέρομαι από πολύ μικρούς δήμους μέχρι τους μεγαλύτερους και πλουσιότερους δήμους της χώρας. Οι υποψήφιοι έφτιαξαν προγράμματα (λέμε τώρα) και τα επικοινωνούν στα μέσα ενημέρωσης και τους πολίτες. Τα βασικά σημεία των προγραμμάτων είναι καθαριότητα, λακκούβες και ηλεκτροφωτισμός.

Για τις λακκούβες, έχω να παρατηρήσω ότι πρέπει να γίνονται εκλογές κάθε χρόνο. Εχω πειστεί πια πως οι λακκούβες κλείνουν μόνο πριν τις εκλογές.

Δύο μέρες πριν, μέσα στη νύχτα είδα συνεργεία σε μια γειτονιά της Αττικής να κλείνουν βιαστικά λακκούβες και όχι μόνο αυτό αλλά οι αθεόφοβοι έφτιαχναν παράλληλα και τις γραμμές των διαβάσεων για τους πεζούς. Τρία χρόνια τώρα το συγκεκριμένο σημείο ούτε διαγράμμιση είχε και μάλλον χρειαζόσουν 4×4 για να καταφέρεις να περάσεις. Η μόνιμη δικαιολογία των δημάρχων είναι πως τώρα ωρίμασε η μελέτη και ξεκίνησε το έργο. Αλλά τι διάολο μελέτη θέλει για να μπαλώσεις μια τρύπα ή να κάνεις δέκα παράλληλες γραμμές; Δεν λέω είναι μεγάλες οι γραμμές των διαβάσεων, αλλά παραμένουν γραμμές.

Για τα σκουπίδια, που είναι και η βασική δουλειά των δημάρχων, στη χώρα εξελίσσεται μια τραγωδία. Υπάρχουν πόλεις που έχασαν κοινοτικά κονδύλια γιατί δεν άρεσε η μελέτη στον δήμαρχο. Το βασικό πρόβλημα βεβαίως δεν είναι ότι δεν αρέσει. Είναι ότι τη μελέτη την έκαναν οι προηγούμενοι, οπότε θα κάνουμε εμείς μια δικιά μας μελέτη, λένε οι καινούργιοι κοκ. Αποτέλεσμα; Κάθε καλοκαίρι, μέρες που είναι, οι μισές περιοχές και κυρίως οι τουριστικές θυμίζουν χωματερή.

Το πρόβλημα για την Ελλάδα μοιάζει άλυτο σαν γρίφο που μόνο ο Δασκαλάκης μπορεί να λύσει. Τι διάολο συμβαίνει εδώ και δεν μπορούμε να διαχειριστούμε ούτε τα σκουπίδια μας μόνο ο Θεός μπορεί να το απαντήσει. Στην Ηπειρο πάντως το έλυσαν καθώς η μονάδα στη Δωδώνη λειτουργεί χωρίς οι κάτοικοι να πετούν μολότοφ, χωρίς να χρειάζονται διμοιρίες ΜΑΤ για να προστατεύουν τα σκουπίδια. Στην Αττική από την άλλη, η χωματερή στη Φυλή εξαντλείται –άντε δυο χρόνια ακόμη να θάβουμε εκεί τα σκουπίδια μας. Μετά ή θα τα τρώμε ή θα τα στέλνουμε στην Ηπειρο και στην Κοζάνη και θα μας χρεώνουν και μάλιστα ακριβά και καλά θα κάνουν. Μήπως τελικά αυτή είναι η Ελλάδα που είχε πει και ο Σημίτης;

Το νέο αφήγημα των υποψηφίων δημάρχων είναι ο φωτισμός LED. Δεν υπάρχει δήμαρχος ή υποψήφιος που να μην έχει δώσει στους δημότες του το τεράστιο όραμα του ηλεκτροφωτισμού από LED. Προσοχή, το LED έχει τη σημασία του. Είναι της μόδας. Λεντοταινίες, φώτα LED εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου, στα οχήματα, στα μηχανάκια, στα καρότσια, στα ποδήλατα, στα γυαλιά πρεσβυωπίας (ναι, υπάρχουν και αυτά) LED παντού.

Ξαφνικά θα γίνουμε η χώρα του LED. Η Ελλάδα θα ξεχωρίζει από το Διάστημα για το φωτισμό από τα LED. Ο τρόπος χρηματοδότησής τους ποικίλει. Κάποιοι δήμοι θα πάρουν δάνειο και θα το αποπληρώνουν από την εξοικονόμηση απ τη ΔΕΗ. Αλλοι δήμοι δίνουν τη δουλειά σε ιδιώτες οι οποίοι θα επενδύσουν και θα πληρώνονται και εκείνοι απ’ όσα θα μείνουν απ τη ΔΕΗ. Αλλοι πάλι έχουν κάνει προγράμματα ΕΣΠΑ για τα LED. Με λίγα λόγια, τού led το κάγκελο θα γίνει την επόμενη πενταετία· όπου και να κοιτάξουμε led θα βλέπουμε. Αν ακριβύνει το ρεύμα η ΔΕΗ θα δουν τι θα κάνουν, αλλά το LED… LED. Οι Κινέζοι παράγουν, εμείς καταναλώνουμε.

Σε μια χώρα που τόσο ανάγκη έχει ένα όραμα περάσαμε πια στο όραμα του led. Φως περισσότερο φως, αλλά προσοχή: φως μόνο από LED. Λογικά θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια απ την επανάσταση του 1821 πτωχευμένοι αλλά Λενταριστοί. Ευκαιρία για businesses στα Βαλκάνια. Θα φωτίσουμε τη χώρα με LED. Τα υπόλοιπα θα τα βρούμε.

Εχουν και τα θετικά τους όμως τα LED. Αν τοποθετηθούν με τη ίδια θέρμη που οι δήμαρχοι τα προαναγγέλλουν, τότε και τις λακκούβες θα βλέπουμε καθαρά και τα σκουπίδια που θα μας πνίγουν.