529
|

Η εθνική ευκαιρία του cloud

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 5 Οκτωβρίου 2020, 10:28

Η εθνική ευκαιρία του cloud

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 5 Οκτωβρίου 2020, 10:28

Αν πριν από είκοσι χρόνια ρωτούσες στη Microsoft για την Ελλάδα, θα σου έλεγαν ότι είναι μία μικρή αγορά, με ελάχιστο ενδιαφέρον, που κατατάσσεται στη σφαίρα της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Στην αρχή του αιώνα η Microsoft διατηρούσε ένα μάλλον μικρό γραφείο στην Κηφισίας, ακριβώς απέναντι από το κτίριο του ΟΤΕ.

Είκοσι χρόνια μετά, στον εταιρικό χάρτη της Microsoft η Ελλάδα έχει, ασφαλώς, μετακινηθεί στην Ευρώπη και ο τοπικός επικεφαλής ελέγχει επίσης την Κύπρο και τη Μάλτα, στα πρότυπα και άλλων αμερικανικών εταιρειών που αναβάθμισαν τη χώρα μας ως κόμβο. Τα μικρά γραφεία στην Κηφισίας έχουν εγκαταλειφθεί και η Microsoft στεγάζεται πλέον σε ένα σύγχρονο κτίριο, λίγο βορειότερα. Εννοείται ότι η Ελλάδα παραμένει μία μικρή αγορά και δεν θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς λόγω του μεγέθους της. Μικρή, αλλά ενδιαφέρουσα, καθώς υπάρχουν κάποια καλά συμβόλαια με το Δημόσιο. Και είναι προφανές ότι αυτά τα συμβόλαια θα «φουσκώσουν» ακόμα περισσότερο, καθώς μόλις πρόσφατα ψηφίστηκε ο νόμος περί ψηφιακής διακυβέρνησης, ο οποίος προβλέπει ότι το Δημόσιο θα αναπτύξει τρία ξεχωριστά υπολογιστικά νέφη. Και η επένδυση της Microsoft αναπτύσσεται ακριβώς σε αυτόν τον τομέα.

Εδώ τώρα θα μπορούσε να ανοίξει πολύ μεγάλη κουβέντα για την οργανική, σχεδόν υπαρξιακή σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας, αλλά, μέρα που είναι, ας κοιτάξουμε τη μεγάλη εικόνα. Η Microsoft πραγματοποιεί μία επένδυση 400 εκατ. ευρώ με προστιθέμενη αξία που δύναται να προσεγγίσει το δισεκατομμύριο. Θα κατασκευάσει ένα data center στην Αττική, το οποίο θα παρέχει υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους (cloud), οι οποίες, ασφαλώς, θα καλύπτουν, γεωγραφικά, έκταση κατά πολύ μεγαλύτερη της χώρας μας. Παράλληλα η επένδυση αφορά και δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης πάνω στις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Στους καιρούς μας υπάρχουν τρεις τομείς δραστηριότητας με κόμβους ζωτικής σημασίας: συγκοινωνίες, ενέργεια και δεδομένα. Όσον αφορά τις συγκοινωνίες, η Ελλάδα έχει χάσει εδώ και πολλά χρόνια την ευκαιρία του μεγάλου διεθνούς αεροδρομίου, πλην όμως τα λιμάνια και οι οδικοί άξονες της επιτρέπουν να διαδραματίζει, όχι ακόμα στο βαθμό που θα έπρεπε, τον ρόλο συγκοινωνιακού κόμβου. Στον τομέα της ενέργειας συμμετέχει στο πολύπλοκο και δύσκολο παιχνίδι των αγωγών, συγκεντρώνοντας θετικές προοπτικές. Η επένδυση της Microsoft δείχνει ότι η χώρα μπορεί να παίξει ρόλο και ως κόμβος δεδομένων.

Οι συγκοινωνίες και η ενέργεια συνομιλούν κυρίως με τη Γεωγραφία. Τα data centers και οι νέες τεχνολογίες έχουν να κάνουν με άλλα πράγματα. Απαιτούν ικανοποιητικές περιφερειακές υποδομές, δυνατότητα για ανάπτυξη υποστηρικτικών δικτύων, σταθερό κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον, καταρτισμένο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό. Διότι αυτά είναι πολύ πιο σοβαρά από όσο ακούγονται ή δείχνουν. Αν τα δεδομένα είναι πλούτος, τότε για να τα υποδεχθείς θα πρέπει, κατά αναλογία, να συμπεριφερθείς όπως η Ελβετία που φιλοξενεί το χρήμα.

Αυτή η επένδυση της Microsoft, λοιπόν, μας δείχνει πολλά περισσότερα από όσα βλέπουμε στην πρώτη ματιά. Μας καλεί να κοιτάξουμε την προοπτική. Η Ελλάδα είναι ένας ιδανικός τόπος για να προσελκύσει αντίστοιχες επενδύσεις, μαζί με ανθρώπινο δυναμικό με υψηλή κατάρτιση και αντίστοιχα εισοδήματα. Ενα μεγάλο κομμάτι της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας μετακινείται στο cloud. Σταδιακά το πού βρίσκεται κάτι ή κάποιος χάνει τη σημασία του. Αρκεί να δουλεύει καλά και σωστά. Και σε αυτόν τον τομέα η Ελλάδα μπορεί να πουλήσει αξιοπιστία, σταθερότητα, σοβαρότητα, ταχύτητα. Δεν τα έχει καταφέρει στον πραγματικό κόσμο, ίσως το πετύχει στον virtual.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...