508
H άρνηση εμβολιασμού πηγάζει από μία από τις πιο επικίνδυνες θεωρίες συνωμοσίας | Shutterstock

Eμβόλιο στους «ψεκασμένους»

H άρνηση εμβολιασμού πηγάζει από μία από τις πιο επικίνδυνες θεωρίες συνωμοσίας
|Shutterstock

Eμβόλιο στους «ψεκασμένους»

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είπε ότι οι γονείς που αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους θα καλούνται να υπογράφουν μία σχετική δήλωση, η οποία θα καταχωρείται, λέει, στο βιβλιάριο και στον ηλεκτρονικό φάκελο Υγείας.  Όπως εξηγούν αρμοδίως, αυτό θα επιτρέψει στους επαγγελματίες Υγείας να ασκούν πίεση στους γονείς, ενώ θα τους επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο σίγουρα δεν θα αρέσει στις ασφαλιστικές εταιρείες που, ενδεχομένως, θα κληθούν στο μέλλον να καλύψουν το παιδί τους.

Ανοησίες. Ο περήφανος γονιός θα υπογράψει τη δήλωση άρνησης εμβολιασμού, μετά θα τη φωτογραφίσει και θα την ανεβάσει στο facebook, στο γκρουπ που λέει ότι τα εμβόλια είναι θάνατος. ΔΙΑΔΟΣΤΕ!!!! (sic)

Αν θέλει ο υπουργός να κάνει μία αποφασιστική παρέμβαση, ας κάνει κόπι-πάστε, όπως λέει και αναπληρωτής Πολάκης, τη νομοθετική πρωτοβουλία των Ιταλών. Δεν εμβολιάζεις το παιδί; Ωραία. Σε πρώτο στάδιο δεν εγγράφεται στο σχολείο. Αν επιμείνεις, θα πληρώσεις 7.500 ευρώ και θα βρεθείς αντιμέτωπος με την αφαίρεση της επιμέλειας, προκειμένου το παιδί να εμβολιαστεί.

Εδώ σε μας, από τη μία δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, από την άλλη δεν μπορείς να εγγράψεις το παιδί στο σχολείο χωρίς πιστοποιητικού εμβολιασμού. Κυκλοφορεί –και έχω την αίσθηση ότι δεν πρόκειται για αστικό μύθο- ότι το «κίνημα» κατά των εμβολίων εξασφαλίζει πιστοποιητικά από γιατρούς που ασπάζονται τη θεωρία συνωμοσίας, υποστηρίζοντας τους αρνητές του εμβολιασμού.

Η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει, ακόμα, το πρόβλημα που έχουν στην Ιταλία και στη Ρουμανία που πλήττονται από επιδημία ιλαράς επειδή μεγάλος αριθμός γονέων ανακάλυψε την «αλήθεια» μέσω facebook. Τα δικά μας γκρουπ στο facebook έχουν, αθροιστικά, περί τα 8.000 μέλη και η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών είναι στο 97%. Ναι, απλώς έχω την αίσθηση πως οι αντιρρησίες εμβολιασμού αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο καθώς δεν πρόκειται μόνο για θύματα παραπληροφόρησης, αλλά για ανθρώπους που πιστεύουν ότι είναι φορείς αντιπληροφόρησης. Κατά μία εκδοχή, ο αριθμός τους είναι ιδιαίτερα μικρός για μία χώρα που, όπως δείχνουν έρευνες, η πλειοψηφία πιστεύει ότι η κρίση ήταν προσχεδιασμένη και οι Αμερικανοί έστησαν την 11η Σεπτεμβρίου. Ενας στους τέσσερις Ελληνες πιστεύει ότι η προσσελήνωση κινηματογραφήθηκε στη Γη. Δεν είναι, λοιπόν, παράλογο να υπάρχει ένας αριθμός ανθρώπων που εκτιμά ότι η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα είναι ξεπουλημένη στις φαρμακευτικές εταιρείες. Και δεν σκέφτονται καν ότι μία φαρμακευτική εταιρεία τη συμφέρει περισσότερο να πουλάει φάρμακα, παρά εμβόλια για μία ασθένεια. Τα φάρμακα  για την αντιμετώπιση μίας επιδημίας φέρνουν πιο πολλά λεφτά στο ταμείο.

Κάποιοι εγείρουν θέματα ατομικής ελευθερίας. Δεν πάει έτσι. Διότι και εγώ αύριο μπορώ να ισχυριστώ ότι το μαρκάρισμα του παιδιού, σαν γελάδι στην Αγρια Δύση, διώχνει το κακό μάτι. Δεν είναι, όμως, δικαίωμα μου να το εφαρμόσω στο κορμί του. Και εντάξει, αν μαρκάρω το παιδί μου θα έχω βλάψει μόνο αυτό. Οι αρνητές του εμβολιασμού απειλούν την ανοσία της «αγέλης», ενώ, αν ασθενήσει το παιδί τους, θα επιβαρύνουν το σύστημα περίθαλψης.

Και τι να κάνουμε; Οι ειδικοί που ξέρουν το θέμα λένε ότι η αυστηρή νομοθεσία θα βοηθούσε, αλλά, στην πραγματικότητα δεν θα έλυνε το πρόβλημα. Διότι, δυστυχώς, αυτά τα προβλήματα τα λύνει η ζωή ή ο θάνατος, από καμιά επιδημία. Μετά θα τρέχουν νύχτα στα φαρμακεία να ψάχνουν εμβόλιο για το σπλάχνο τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News