460
|

Κάν’ το όπως η Μαίρη Συνατσάκη

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 9 Φεβρουαρίου 2017, 17:00

Κάν’ το όπως η Μαίρη Συνατσάκη

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 9 Φεβρουαρίου 2017, 17:00

Η Μαίρη Συνατσάκη, στο προσωπικό της κανάλι στο ΥouΤube, έκανε ένα βίντεο όπου εξηγεί τι σημαίνει να είσαι γκέι, μετανάστης ή πρόσφυγας. Σχολιάζει κάποια σχετικά συμβάντα, όπως την πατάτα που είπε ο Γιακουμάτος, ότι η ομοφυλοφιλία είναι κολλητική, και αναφέρεται στο τι συμβαίνει στη χώρα μας αλλά και στο τι θα έπρεπε να συμβαίνει, πόσο αναγκαίο είναι να αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους με σεβασμό, χωρίς μίσος και ταμπού.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Δεν είναι η πρώτη φορά που εκφράζει ανοιχτόμυαλες απόψεις και γενικά λέει τη γνώμη της για διάφορα θέματα. Oχι τη γνώμη της για το αν της άρεσε το φόρεμα της Ελένης Μενεγάκη ή το παπούτσι της Τάμτα, τη γνώμη της για τα Εξάρχεια, το προσφυγικό ή το ρατσισμό. «Τι θα έκανες άμα σε βιάζανε πρόσφυγες;» την είχε ρωτήσει κάποτε ο Θέμος Αναστασιάδης για να πάρει την αποστομωτική απάντηση: «Και να μου την πέφτανε πάλι το ίδιο θα έκανα. Δεν μπορώ να μην βοηθήσω τους ξένους». Γιατί ο λογικός άνθρωπος δεν τους βάζει όλους στο ίδιο τσουβάλι, δεν είναι ρατσιστής με μια ολόκληρη κατηγορία ανθρώπων επειδή μπορεί να τύχει να πάθει κακό από έναν τους.

Φυσικά, το βίντεο της Συνατσάκη έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Εχει συγκινήσει αλλά έχει διεγείρει και τις κεραίες των κουφιοκέφαλων αυτής της χώρας. Κάτω απ’ το βίντεο συνωστίζονται ένα κάρο σχόλια εθνικιστικής μαλακίας και ρατσιστικού παροξυσμού: «να τους πάρεις σπίτι σου όλους αυτούς μωρή», «Ξυπνήστε και σπάστε της αλυσίδες της δουλοκρατίας. Δουλειά πρώτα στον έλληνα εργάτη» και «Αντε ρε ψώνιο που θα μας κάνεις και μάθημα. Ζήτω ο Εθνικισμός! Να πας να ζήσεις στην Αλβανία», ένα ελάχιστο δείγμα. Γιατί από κουφιοκέφαλους εθνικιστές, έχουμε μπόλικους.

Δυστυχώς, αρκετοί τους χαϊδεύουν τα αφτιά. Κι αν δεν τους τα χαϊδεύουν, απλώς δεν τους τα ταράζουν. Μιλώ για διάσημους, για ανθρώπους όπως η Μαίρη Συνατσάκη, που εκτίθενται, που τους βλέπουμε στις οθόνες, παρουσιάζουν εκπομπές, είναι σε πάνελ, μιλάνε σε περιοδικά. Οι περισσότεροι κρατούν ουδέτερες στάσεις, προφανώς για να μη στεναχωρήσουν τους θαυμαστές και να μη χάσουν μερίδα απ’ το κοινό τους. Σαν μια μετριοπαθή στάση καριέρας ας πούμε, μια στάση που φροντίζει να τους κρατά όλους ευχαριστημένους.

Εκτιμώ λοιπόν πολύ όταν ένας απ’ αυτούς τους σελεμπριτοθρεμμένους σπάει την εκνευριστική ουδετερότητα του χώρου του και εκφράζεται καταφανώς εναντίον ρατσιστικών ενστίκτων και εθνικιστικών ορμών. Το εκτιμώ πολύ όταν τα λέει έξω απ’ τα δόντια και δεν τον νοιάζει άμα μικρύνει το φαν κλαμπ του επειδή κάποιοι σίγουρα θα ενοχληθούν. Και εύχομαι να βρεθούν κι άλλοι να λειτουργήσουν όπως η Μαίρη.

Ενα έχω να πω λοιπόν: Κάντο όπως η Μαίρη Συνατσάκη, φίλε σελέμπριτι.

ΥΓ. Με αυτό το σχόλιο γέλασα πολύ: «Δεν σε μισώ. Φαίνεσαι καλό και συναισθηματικό κορίτσι. Όμως την ανωμαλία που προσπαθείς να τη περάσεις ως κάτι φυσιολογικό, δεν θα τη δεχτώ. Νομίζω μου δίνεις αυτό το δικαίωμα, έτσι;»... Ο ορισμός του «δεν είμαι ρατσιστής, αλλά…»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News