356
Ο νέος φορέας κέρδισε το στοίχημα και πήρε την εντολή από τον πρώτο γύρο | INTIMEnews/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Η αναγέννηση ενός χώρου…

Αθηνά Δρέττα Αθηνά Δρέττα 18 Νοεμβρίου 2017, 09:35
Ο νέος φορέας κέρδισε το στοίχημα και πήρε την εντολή από τον πρώτο γύρο
|INTIMEnews/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Η αναγέννηση ενός χώρου…

Αθηνά Δρέττα Αθηνά Δρέττα 18 Νοεμβρίου 2017, 09:35

Λίγο πριν από τον δεύτερο γύρο των εκλογών για το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς -όπως επικράτησε να λέγεται- και χωρίς να έχουν ακόμη βγει τα αναγκαία συμπεράσματα, η παράταξη -που δεν πρόλαβε ακόμη να φτιαχτεί- χωρίστηκε σε παλιούς  και νέους.

Το «προοδευτικό» κίνημα που περιέγραψε το Ποτάμι επέστρεψε στο κέντρο της πολιτικής, κερδίζοντας από την αρχή μία νέα αξιοπρέπεια και στέλνοντας ένα ηχηρό αντικυβερνητικό μήνυμα στο λαϊκιστικό υβρίδιο ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Η δυναμική των εκλογών και η προοπτική μιας νέας παράταξης, όπως φαίνεται από τη μάχη του δεύτερου γύρου, ξεπέρασε παλιούς και νέους μηχανισμούς, διεμβόλισε οριζόντια κόμματα και κινήσεις, μας πλούτισε σε πρόσωπα και ιδέες και έπεισε τους συμμετέχοντες ότι αξίζει να μπουν σε νέες περιπέτειες που απαιτούν νέες ευφάνταστες συνθέσεις.

Αμφιβολίες περί συμμετοχής στο εγχείρημα σαρώθηκαν πριν καλά-καλά ξεκινήσουν. Και έτσι έπρεπε άλλωστε.

Η προσπάθεια που ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη δεν θα μπορούσε να μείνει ανολοκλήρωτη. Η διαδικασία αναγέννησης του χώρου τώρα μόλις ξεκινά και έχει μπροστά της πολύ δρόμο και σκληρή δουλειά που ξεπερνά κατά πολύ το δίλημμα παλιό – νέο, δίλημμα που έχει εξάλλου απαντηθεί  με δραματικό τρόπο από τον Τσίπρα.

200.000 ψηφοφόροι έχουν δώσει καθαρή εντολή. Προχωρήστε μαζί. Και σε αυτό το «μαζί» συνέβαλε αποφασιστικά  ο Σταύρος Θεοδωράκης και ασφαλώς ο Γιώργος Καμίνης.

Χωρίς αυτούς σήμερα δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε με τους ίδιους όρους και χωρίς αυτούς η παράταξή μας _η μεγάλη προοδευτική-δημοκρατική παράταξη _ δεν θα μπορέσει να φέρει τα επιθυμητά εκλογικά αποτελέσματα. Αποτελούν και οι δύο συνιδρυτές και εγγυητές της νέας πορείας.

Το ΠΟΤΑΜΙ  έδωσε μια μάχη με αξιοπρέπεια και συνέπεια που αναγνωρίστηκε από εχθρούς και φίλους και μπόλιασε με τις προτάσεις και τις ιδέες του το πολιτικό DNA του χώρου.

Μια μάχη που κράτησε πέντε χρόνια, συσπείρωσε γύρω της μερικά από τα πιο φωτεινά μυαλά και έθεσε τα σύγχρονα, ουσιαστικά διλήμματα στην πολιτική ατζέντα.

Παραγωγή αντί αναδιανομή, ανοιχτό απέναντι στο κλειστό, δικαιώματα αντί προνόμια, αξιοκρατία αντί πελατειασμός.

Κανείς δε μπορεί να το υποκαταστήσει, κανείς δε μπορεί να το χρησιμοποιήσει.

Το ΠΟΤΑΜΙ είναι εδώ και συμμετέχει μαζικά στην εκλογή του δεύτερου γύρου με συγκεκριμένες προτάσεις για τη συγκρότηση του νέου φορέα.

Πιο νέο από τους νέους, πιο έμπειρο από τους παλιούς.

Πιο σεμνό, πιο ώριμο, πιο αποφασισμένο και αποφασιστικό.


*Η Αθηνά Δρέττα είναι στέλεχος στο Ποτάμι