733
O Ντόναλντ Πλέζανς εμβληματικός «κακός» με τη γάτα του στο «Ζεις Μονάχα Δυο Φορές» (1967). Ούτε σε ταινίες δεν βλέπεις μπαρούφες και χυδαιότητες που κυκλοφορούν στο ελληνικό Διαδίκτυο | Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc.

Είσαι σίγουρος ότι αυτός σφάζει γάτες;

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 7 Αυγούστου 2017, 10:10
O Ντόναλντ Πλέζανς εμβληματικός «κακός» με τη γάτα του στο «Ζεις Μονάχα Δυο Φορές» (1967). Ούτε σε ταινίες δεν βλέπεις μπαρούφες και χυδαιότητες που κυκλοφορούν στο ελληνικό Διαδίκτυο
|Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc.

Είσαι σίγουρος ότι αυτός σφάζει γάτες;

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 7 Αυγούστου 2017, 10:10

Εγώ το είδα να περνάει στον φεϊσμπουκικό μου τοίχο πριν μερικές ημέρες: πρέπει να βρεθεί και να συλληφθεί αυτός ο ψυχοπαθής δολοφόνος που σφάζει αδέσποτα και απειλεί όσους προσπαθούν να τα ταΐσουν, έλεγε το ποστ.

Ανέφερε και όνομα και συνοδευόταν από φωτογραφία ενός τύπου με την κοπέλα του. Το είχε ποστάρει ο καλλιτέχνης και συγγραφέας Παναγιώτης Χατζηστεφάνου, υπό τον τίτλο ‘’ΕΠΕΙΓΟΝ, ΔΙΑΔΩΣΤΕ’’ (σσ.Καλύπτουμε το όνομα του ατυχούς συμπολίτη μας στο tweet που ακολουθεί):

102321
Και όντως, διαδόθηκε. Μέσα σε λίγες ώρες, έβλεπα το ποστ να αναδημοσιεύεται από 7.000 χρήστες, που έσπευδαν να καταδικάσουν, να προειδοποιήσουν, να στοχοποιήσουν.  Μέχρι που έπεσα πάνω στο ποστ της σελίδας Ελληνικά Hoaxes, η οποία εντοπίζει και αποδομεί μπαρούφες που γίνονται viral στο Διαδίκτυο σαν αληθινές. Μια ακόμα viral μπαρούφα φαίνεται ότι είναι και η παραπάνω. Με τη διαφορά ότι η συγκεκριμένη ενέπλεξε στο στόρι της τα στοιχεία ενός ανθρώπου, τη φάτσα, τη φίλη του, και τους έκανε βορά στο μένος των διαδικτυακών θηρίων.

Εν συντομία, το πράγμα ξεκίνησε από ανάρτηση μίας κυρίας Τερέζας στο Facebook, η οποία, εντελώς αυθαίρετα και χωρίς να έχει αποδεικτικά στοιχεία για τίποτα απ’ όσα ισχυριζόταν, έβαλε τη φωτογραφία του συγκεκριμένου τύπου δίπλα στη φωτογραφία μιας νεκρής γάτας, υποστηρίζοντας ότι αυτός σκότωσε το ζωντανό και απείλησε να σκοτώσει και την ίδια, επειδή φροντίζει αδέσποτα. Μετά, τσίμπησε όπως φαίνεται τη μούφα και ο κ. Χατζηστεφάνου και αναδημοσίευσε χωρίς να τσεκάρει,  χαρακτηρίζοντας τον τύπο «ψυχοπαθή δολοφόνο» και η ανακύκλωση της ιστορίας άρχισε να παίρνει διαστάσεις χιονοστιβάδας. Όχι ότι δεν θα μπορούσε να γίνει viral και χωρίς το χεράκι του κ. Χατζηστεφάνου, αλλά υποθέτω ότι οι πιθανότητες αυξήθηκαν απ’ τη στιγμή που την πόσταρε ένα δημοφιλές προφίλ, όπως το δικό του.

Οι αναρτήσεις του κ. Χατζηστεφάνου γνώρισαν τεράσια διασπορά
Οι αναρτήσεις του Π. Χατζηστεφάνου γνώρισαν τεράστια διασπορά

Στη διαλεύκανση της υπόθεσης ενεπλάκη και η φιλοζωική ομάδα Angels Team Athens. Έλεγξε το σημείο και τις καταγγελίες, διαπίστωσε το ανυπόστατο του πράγματος και προσπάθησε μέσω ανάρτησης να καταρρίψει το μύθο. Βέβαια, η ζημιά έγινε. Ενας άνθρωπος βρέθηκε στα καλά καθούμενα να κατηγορείται από τα μυθεύματα μιας κυρίας που ξεκίνησε μια καταγγελία στα κουτουρού κι ενός δημοφιλούς κυρίου που την προώθησε σ’ ένα κοπάδι διαδικτυακών χρηστών, έτοιμων να κατασπαράξουν όποιον αποκαλεί ένοχο, χωρίς στοιχεία, ένα ποστ. Μέχρι και απειλές για τη ζωή του δέχεται, απ’ ότι διαβάζω, τόσο ο ίδιος όσο και η κοπέλα που είναι δίπλα του στη φωτογραφία, γι αυτό και προέβη σε μηνύσεις εναντίον της γυναίκας που πρωτοξεκίνησε την ιστορία με ανάρτησή της, αλλά και εναντίον ανθρώπων που τον απείλησαν έξω απ’ το σπίτι του.

Και καλά κάνει. Γιατί εδώ, υπάρχει μια σωρεία φάουλ που αξίζουν τιμωρία. Δεν είναι μόνο το ανυπόστατο του πράγματος, είναι και ότι δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να δημοσιοποιεί φωτογραφία ανθρώπου με τόσο σοβαρές κατηγορίες. Μόνο με εισαγγελική άδεια δημοσιοποιείς κατ’ αυτόν τον τρόπο πρόσωπα. Και γίνεται για λόγους δημόσιας ασφάλειας, για έναν παιδεραστή ας πούμε, μας δείχνουν τη φωτογραφία του ως προειδοποίηση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν φτάνει που στοχοποίησαν ένα πρόσωπο αυθαίρετα, χρησιμοποίησαν και μια φωτογραφία όπου υπάρχει και μια κοπέλα από δίπλα, με αποτέλεσμα να στοχοποιηθεί κι εκείνη. Δεν σκέφτηκαν καν να τη θολώσουν.

Είναι τρομερό. Στα καλά καθούμενα δυο αθώοι στήθηκαν στον τοίχο και λιθοβολήθηκαν, ο ένας σαν ψυχοπαθής δολοφόνος ζώων που απειλεί και ανθρώπους, η άλλη επειδή κάθεται δίπλα του. Βέβαια, στον κόσμο του διαδικτύου και των social media, είναι πολύ εύκολο μια ψεύτικη είδηση έχει αυτή την κατάληξη. Έχουμε δει κι αν έχουμε δει fake news να παρουσιάζονται σαν αληθινά, ακόμα κι από σοβαρά sites, και να καταλήγει να τα πιστεύει μεγάλη μερίδα ανθρώπων.

Αλλά τρολιά από τρολιά έχει διαφορά. Aλλο να πεις «ο Τσίπρας εθεάθη να χορεύει το Despacito» κι άλλο να κατηγορήσεις κάποιον ως ψυχοπαθή δολοφόνο τετράποδων και να το ποστάρεις στους χιλιάδες φίλους σου, συμμετέχοντας στο στήσιμο διαδικτυακών δικαστηρίων που μπορούν να καταστρέψουν υπολήψεις αθώων. Ή ακόμα χειρότερα, ν’ απειλήσουν τη σωματική τους ακεραιότητα. Ποιος εγγυάται τώρα σ’ αυτούς τους δυο καημένους, ότι δεν θα βρεθεί ένας τρελός στο διάβα τους να τους κάνει μαύρους στο ξύλο, επειδή είδε τη φωτογραφία στα σόσιαλ;

Το συμπέρασμα είναι ότι έχουμε μεγάλη ευθύνη για ό,τι ποστάρουμε. Αλλά, αν είσαι δημοφιλής, έχεις μεγαλύτερη. Όταν έχεις χιλιάδες οπαδούς, πρέπει να είσαι δυο φορές πιο προσεκτικός στο δημόσιο λόγο σου.

ΥΓ. Φαντάσου να αναδημοσίευε μια τέτοια μπαρούφα ο Ντάνος, που αυτή τη στιγμή πίνει νερό στο όνομά του κόσμος και ντουνιάς. Μόνο αυτό φαντάσου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News