311
Πρόσφυγας στη Μόρια. Η κυβέρνηση υιοθετεί το δόγμα «αυτοί φταίνε, αυτοί να πληρώσουν»... | INTIMENEWS/ΤΣΑΚΜΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

Οι ξενοφοβικές αποζημιώσεις στη Μόρια

Πρόσφυγας στη Μόρια. Η κυβέρνηση υιοθετεί το δόγμα «αυτοί φταίνε, αυτοί να πληρώσουν»...
|INTIMENEWS/ΤΣΑΚΜΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

Οι ξενοφοβικές αποζημιώσεις στη Μόρια

Είναι η δεύτερη φορά που η κυβέρνηση αποφασίζει να προτείνει την πληρωμή των αποζημιώσεων για ζημιές στη Μόρια κατά τη διάρκεια της διαχείρισης των προσφυγικών ροών, από τα χρήματα που εισπράττει το κράτος από παράβολα για την έκδοση αδειών παραμονής μεταναστών.

Αυτό που καταλαβαίνουν όλοι είναι ότι το δίκαιο αίτημα για αποζημιώσεις ικανοποιείται από την Πολιτεία σχετικά γρήγορα, από τη στιγμή που έχει την ευθύνη και την αρμοδιότητα. Αυτό όμως που κρύβεται πίσω από το δίκαιο αίτημα, είναι το ζουμί. Η Πολιτεία αποζημιώνει με λεφτά των «ξένων» ζημιές που έκαναν «ξένοι». Πόσο ποιο δίκαιο και κατανοητό. Επίσης πόσο ρατσιστικό και απαράδεκτο.

Η Πολιτεία είναι αρμόδια και έχει την ευθύνη για τη διαχείριση ζητημάτων που αφορούν στη χώρα, επίσης έχει την ευθύνη να αποζημιώσει εάν προκύψουν ζημιές. Φυσικά έχει και τη δυνατότητα να επιλέξει τον τρόπο αποζημίωσης των πληγέντων. Η επιλογή να χρησιμοποιηθούν τα ποσά από τα παράβολα για τις άδειες παραμονής (τα οποία έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, δηλαδή πρέπει να χρησιμοποιηθούν κατά τον νόμο πχ για δράσεις ένταξης μεταναστών), δημιουργεί μια σχέση αιτιότητας ανάμεσα σε αυτούς που είναι «υπεύθυνοι» για τις ζημιές και σε αυτούς που «πρέπει» να πληρώσουν για αυτές. Οι ξένοι.

Ανθρωποι που άφησαν πίσω τις οικογένειες τους, τη ζωή τους ολόκληρη, είτε ψάχνοντας για ένα καλύτερο μέλλον είτε για να τη σώσουν.

Αυτή η απλουστευτική προσέγγιση ταΐζει την ξενοφοβία και υποθάλπει τον ρατσισμό: «Αυτοί φταίνε, αυτοί να πληρώσουν». Γενικά, χωρίς εξήγηση, χωρίς συζήτηση, χωρίς διερεύνηση εναλλακτικών (υπάρχει η δυνατότητα να πληρώσει ο ΕΛΓΑ).

Δεν μπαίνω καν στη διαδικασία να παρουσιάσω την κατάσταση στη Μόρια, η οποία σε ένα μεγάλο βαθμό εξηγεί το γιατί οι άνθρωποι αντιδρούν βίαια, οι περισσότεροι το γνωρίζουν από τα δεκάδες ρεπορτάζ και τα χιλιάδες σχόλια σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η επιλογή της κυβέρνησης για την αποζημίωση είναι κοντόφθαλμη και έχει πολύ υψηλό κόστος. Πολιτικό, κοινωνικό και ηθικό.


* Ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης είναι αντιδήμαρχος Μεταναστών, Προσφύγων και Δημοτικής Αποκέντρωσης του Δήμου Αθηναίων

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News