842
Μερικές φορές έχεις την αίσθηση ότι η προπαγάνδα αγγίζει επίπεδα σοβιετικού τύπου |

Ψεύτες εναντίον ζαλισμένων: ποιοι κερδίζουν;

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 22 Φεβρουαρίου 2017, 07:31
Μερικές φορές έχεις την αίσθηση ότι η προπαγάνδα αγγίζει επίπεδα σοβιετικού τύπου
|

Ψεύτες εναντίον ζαλισμένων: ποιοι κερδίζουν;

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 22 Φεβρουαρίου 2017, 07:31

Από το απόγευμα της Δευτέρας, όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία στις Βρυξέλλες, η εικόνα είναι κάπως έτσι: η κυβερνητική προπαγάνδα κάνει ήδη θραύση. Οι ψεύτες υπουργοί έχουν βγει στο μεϊντάνι και κάνουν το άσπρο μαύρο, με τη βοήθεια και των αβανταδόρων τους στα μέσα ενημέρωσης. Και από την άλλη, οι της αντιπολίτευσης μοιάζουν με ζαλισμένα κοτόπουλα, ψελλίζοντας πότε ανούσιες κοινοτοπίες και πότε ασυναρτησίες.

Πρώτα ας ξεκαθαρίσουμε τι συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες, δηλαδή τι αποδέχθηκε η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Σε αδρές γραμμές τρία πράγματα:

1. Θα προ-νομοθετηθούν συγκεκριμένα μέτρα, ενώ μέχρι τώρα όλοι διαβεβαίωναν κατηγορηματικά για το αντίθετο (εδώ και εδώ). Και τι να λέει, άραγε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος ήταν εξίσου κατηγορηματικός ότι δεν πρέπει να προ-νομοθετήσουμε, όπως ζητούσαν οι δανειστές; (εδώ).
2. Ποια είναι αυτά τα μέτρα; (μιλάμε για τα σίγουρα). Πρώτον, θα μειωθεί το αφορολόγητο και αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσουν περισσότερο φόρο οι, κατά τεκμήριο, φτωχότεροι φορολογούμενοι.
3. Θα μειωθούν κι άλλο οι συντάξεις, με την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς», αυτής της εφεύρεσης του ανεκδιήγητου Κατρούγκαλου, ο οποίος έχει πάει τώρα σε άλλα χωράφια. Ποιος θυμάται την ξετσίπωτη διαβεβαίωσή του ότι οι συντάξεις όχι μόνο δεν θα μειωθούν άλλο, αλλά θα αυξηθούν κιόλας; (εδώ).

Αυτά τα τρία είναι σίγουρα. Για την έναρξη της εφαρμογής τους θα δούμε στην πορεία. Η μείωση των συντάξεων θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου 2019, αν αντέχει μέχρι τότε ο ΕΦΚΑ. Για το αφορολόγητο θα δούμε, γιατί υπάρχει και το ενδεχόμενο να γίνει νωρίτερα, αν το απαιτήσει το ΔΝΤ.

Ερχόμαστε τώρα στην κυβερνητική προπαγάνδα, όπως την εξέφρασαν οι υπουργοί Παππάς, Τζανακόπουλος και Σταθάκης. Αυτή η προπαγάνδα συνοψίζεται στο σύνθημα «τέλος η λιτότητα», που υιοθέτησαν οι ξετσίπωτοι προπαγανδιστές της ΕΡΤ. Και αυτό σημαίνει ότι «για κάθε ευρώ νέων μέτρων θα ληφθούν και ισοδύναμα αντίμετρα», όπως είπε ο μετρ της προπαγάνδας Νίκος Παππάς δυο φορές, πρωί και βράδυ, από την ίδια συχνότητα (εδώ).

Πρόκειται, φυσικά, για απύθμενο ψέμα. Ποια είναι η αλήθεια; Πρώτον, ότι τα νέα μέτρα για το αφορολόγητο και τις συντάξεις είναι σίγουρα, συμφωνήθηκαν και θα ψηφιστούν τώρα. Τα άλλα, τα «αντίμετρα», είναι στη θεωρία: το 2019 και αν τότε έχει επιτευχθεί περίσσευμα πάνω από αυτό που έχει υπολογιστεί. Δεύτερον, μια μέση μείωση στις συντάξεις 20% σημαίνει ότι μια σύνταξη των 1.000 ευρώ θα χάσει 200 ευρώ το μήνα (2.400 το χρόνο). Ποιο «αντίμετρο» μπορεί να το «ισοφαρίσει» αυτό; Κανένα. Για παράδειγμα, μια μέση μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20%, θα ωφελήσει τον ίδιο άνθρωπο κατά 100-200 ευρώ (για ένα σπίτι που πληρώνει 500-1.000 ευρώ) το χρόνο. Χωρίς να υπολογίσουμε καθόλου τις απώλειες από το αφορολόγητο, είναι ολοφάνερα τα ψέματα των Παππάδων προπαγανδιστών. Αφήνουμε, επίσης, στην άκρη το γεγονός ότι ο υπερήφανος διαπραγματευτής Ευκλείδης, ο οποίος τις προηγούμενες μέρες είχε κατατροπώσει τον Τόμσεν, αποδέχθηκε να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς κανένα άμεσο μέτρο για χρέος. Ολα μεταφέρονται στο 2019, όπως θέλει ο Σόιμπλε, ο οποίος πήρε μαζί του το ΔΝΤ, το οποίο, δήθεν, ήταν ανένδοτο στο θέμα του ελληνικού χρέους. Τρίχες.

Πάμε τώρα στην άλλη πλευρά. Οι της αντιπολίτευσης έχουν χάσει τη μπάλα. Οι της ΝΔ ήταν μπερδεμένοι και πριν από τη συμφωνία. Μόνο ο φωνακλάς Αδωνις έλεγε «φύγετε τώρα, κάντε εκλογές» (σιγά που θα του έκαναν τη χάρη οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ), οι άλλοι ήταν διχασμένοι μεταξύ του «κλείστε αμέσως την αξιολόγηση» και του «εκλογές εδώ και τώρα». Ασε που η ηγεσία της ΝΔ είχε πιστέψει ότι ο Τσίπρας θα κάνει ηρωική έξοδο με πρόωρες εκλογές (εδώ). Και, εντέλει, είναι αστείο το θέαμα και το ακρόαμα: οι της ΝΔ να κατηγορούν τον Τσίπρα επειδή έκανε αυτό που του ζητούσαν, δηλαδή έκλεισε την αξιολόγηση. Τρικυμία στα γαλάζια κρανία.

Η αμηχανία των άλλων της αντιπολίτευσης είναι, επίσης, εμφανής. Αλλωστε, οι του ΠΑΣΟΚ σπαταλούν όλη τη φαιά ουσία τους για να εξηγήσουν αν και πώς θα συμμετάσχουν στην… επόμενη κυβέρνηση, αν θα είναι «τρίδυμη» ή «δίδυμη» και τα λοιπά «σοβαρά» θέματα (εδώ). Ακόμη και ο, συνήθως εύστοχος στην ανάλυσή του, Βενιζέλος έχει παγιδευτεί στη θεωρία ότι ο Τσίπρας θα κάνει μαγκιές με τους δανειστές, ώστε να φτάσει σε αδιέξοδο και να κάνει δημοψήφισμα για έξοδο από το ευρώ (εδώ). Ενώ όλα δείχνουν ότι ο Τσίπρας θα συμφωνήσει σε όλα, για να μείνει στην καρέκλα του για δύο (ή και τρία) χρόνια ακόμα. Εννοείται μαζί με τον σύντροφό του Καμμένο κι ας φαντάζεται ο Φίλης συμμαχίες με το «βρώμικο» ΠΑΣΟΚ.

Συμπέρασμα: ο Τσίπρας και οι συν αυτώ δουλεύουν συστηματικά για να διασφαλίσουν την εξουσία τους έως το τέλος του 2018 (ή και το 2019). Και αυτό το κάνουν δουλεύοντας (από το «δούλεμα») τους πάντες. Και όσοι τσιμπήσουν. Οι της αντιπολίτευσης καλά θα κάνουν να το συνειδητοποιήσουν αυτό. Ο Τσίπρας και ο Καμμένος δεν θα τους παραδώσουν έτσι εύκολα την εξουσία και, πάντως, αυτό δεν θα γίνει τώρα. Ας προετοιμάζονται, λοιπόν, για το τέλος του 2018 ή και για το 2019. Κι αν τότε νικήσουν στις εκλογές, να έχουν κατά νου ότι αυτοί θα κληθούν να εφαρμόσουν τα μέτρα που θα ψηφίσουν τώρα ο Τσίπρας και ο Καμμένος, οι οποίοι θα γελάνε πονηρά. Ηττημένοι μεν, αλλά περιμένοντας να καταστραφεί η νέα κυβέρνηση, ώστε να επανέλθουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News