430
| CreativeProtagon

Τα λουλούδια του Κιμούλη στον Αμβρόσιο

Τα λουλούδια του Κιμούλη στον Αμβρόσιο

Το 1977, όταν το Mistero Buffo του Ντάριο Φο παρουσιάστηκε στην τηλεόραση, κυκλοφόρησε μια φήμη ότι το έργο είναι προσβλητικό για τη θρησκευτική πίστη των καθολικών. Το γραφείο τύπου του Βατικανού ξεκίνησε τότε καμπάνια κατά του έργου. Το αποτέλεσμα; Το Mistero Buffo έγινε διάσημο μέσα σε μια νύχτα. Το είδε όλη η Ιταλία και ο Φο έγινε περιζήτητος. Κανονικά θα έπρεπε να στείλει λουλούδια στο Βατικανό και να ευχαριστήσει για τη διαφήμιση, λέει ο Ουμπέρτο Έκο στο βιβλίο του Σημειολογία στην καθημερινή ζωή, όπου αναφέρει την παραπάνω ιστορία.

Λουλούδια πρέπει να στείλει και ο Γιώργος Κιμούλης στον Αμβρόσιο. Λίγες μέρες πριν παιχτεί ο Πλούτος του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία δική του στο Αίγιο, ο Μητροπολίτης κάλεσε μέσω επιστολής τους Αιγιώτες να μην πάνε να δουν την παράσταση, επειδή ο «αριστερών φρονημάτων» σκηνοθέτης περιέλαβε μέσα σκετς που τον σατιρίζει. Πιθανότατα έχετε δει την επιστολή, εξάλλου κυκλοφόρησε σε πολλά sites, την ανέφεραν μέχρι και στις ειδήσεις. Το αποτέλεσμα; Η παράσταση ήταν sold out φυσικά.

Πρώτον, είναι τρελά σουρεαλιστικό να βγάζεις επιστολή για ν’ αποτρέψεις τον κόσμο να δει μια παράσταση, λες και είσαι θεατρικός-θρησκευτικός κριτικός θεάτρου ένα πράγμα. Και είναι προφανές ότι αντιμετωπίζεις τους ανθρώπους σαν γίδια, όταν στην ουσία τους λες: δεν χρειάζεται να έχετε κριτική σκέψη εσείς, αρκεί που σας λέω εγώ να μη δείτε κάτι.

Είναι επίσης προφανές ότι ο Αμβρόσιος έκανε το θέμα προσωπικό. Καταφέρθηκε εναντίον μιας παράστασης επειδή προσβλήθηκε ο ίδιος. Και μετά είπε ότι η παράσταση προσβάλει ολόκληρη την Eκκλησία, επειδή προσβλήθηκε ο ίδιος. Στο μεταξύ, ο Μητροπολίτης Αιγίου έχει προσβάλει κόσμο και κοσμάκη. Ο Κιμούλης τον σατιρίζει για τις δηλώσεις που έκανε εναντίον του Νίκου Φίλη, οι οποίες ήταν προσβλητικότερες απ’ τη σάτιρα που του γίνεται στο έργο. Και γενικά, οι δηλώσεις που κάνει αυτός ο Μητροπολίτης προσβάλουν περισσότερο το Σχήμα και την Εκκλησία απ’ ότι η σάτιρα.

Δεν περιμένει βεβαίως κανείς από έναν άνθρωπο με τέτοια μυαλά να έχει καταλάβει ότι και η κακή διαφήμιση, ίσον διαφήμιση. Και είμαι σίγουρη ότι ο Αμβρόσιος τώρα έχει λυσσάξει διερωτώμενος γιατί το ποίμνιο δεν ακολούθησε τις συστάσεις του και πήγε σύσσωμο να παρακολουθήσει το αμαρτωλό θέαμα ενός αριστερού και άθεου σκηνοθέτη που έχει το θράσος να τον σατιρίζει. Όχι ότι αυτή η παράσταση δεν έχει τα φόντα να είναι sold out, με τρεις ηθοποιάρες (Γιώργος Κιμούλης, Πέτρος Φιλιππίδης και Γιάννης Μπέζος) να πρωταγωνιστούν, αλλά σίγουρα ο Αμβρόσιος έβαλε το χεράκι του να καλυφθεί μέχρι και την τελευταία θέση στο θέατρο του Αιγίου.

Έβαλε το χεράκι του και έβγαλε το ματάκι του, που λένε. Και πολύ χαίρομαι γι’ αυτό, αν και δεν είχα αμφιβολία: η Τέχνη δεν μπορεί να ηττηθεί απ’ την Εκκλησία.

ΥΓ: https://www.instagram.com/p/BH4FC79hItW/

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...