343
Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' την εποχή που ήταν Κάρολος Βοϊτίλα | Photo by Keystone/Getty Images/Ideal Images

Η σημασία του να είσαι χωμάτινος

Στέλλα Αλαφούζου Στέλλα Αλαφούζου 16 Φεβρουαρίου 2016, 19:00
Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' την εποχή που ήταν Κάρολος Βοϊτίλα
|Photo by Keystone/Getty Images/Ideal Images

Η σημασία του να είσαι χωμάτινος

Στέλλα Αλαφούζου Στέλλα Αλαφούζου 16 Φεβρουαρίου 2016, 19:00

Με έβαλαν σε σκέψεις τα ντοκουμέντα της προσωπικής φιλικής σχέσης του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ με την πολωνή φιλόσοφο Αννα-Τερέζα Τιμιενιέτσκα. Κι αυτό γιατί στο άκουσμά τους ενθουσιάστηκα κάτι λιγότερο από το να διάβαζα ότι βρέθηκε ζωή στον Άρη και μου στέλνει και χαιρετίσματα. Στην αρχή δεν ήξερα τι ήταν αυτό που με έκανε να φωνάξω «Ουάου» και λίγο «Ζήτω»… μετά έπρεπε να σκεφτώ για να βρω τον λόγο.

Στην πραγματικότητα δεν του το’χα. Αυτή είναι η αφετηρία του ενθουσιασμού μου. Μέχρι η υφήλιος να γνωρίσει τον χαρισματικό Πάπα Φραγκίσκο, το πρόσωπο της κάθε χρονιάς –κατά την άποψή μου-  από όταν πήρε το χρίσμα του αρχηγού της ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ως σήμερα, ο Πάπας ήταν στο μυαλό μου ο κύριος στα λευκά που τον έκαναν περιφορά με το pope mobile. Σαφέστατα γνώριζα τι αντιπροσώπευε αλλά δεν έβρισκα διαφορά ανάμεσα σε έναν Πάπα και στο αντίστοιχο μνημείο ενός εθνικού ήρωα. Με τον Πάπα Φραγκίσκο ανακάλυψα τη σημασία του να είσαι χωμάτινος.

Ο Πάπας Φραγκίσκος είναι γήινος. Είναι μια προσωπικότητα που χωρίς να είναι αντισυμβατική στη φύση της – δεν κάνει κάτι εξτρίμ ή τόσο πια διαφορετικό από ότι ένας κανονικός άνθρωπος – υιοθετεί αντισυμβατικές συμπεριφορές, πιο σωστά ριζοσπαστικές για τον ρόλο που υπηρετεί. Και λειτουργεί μια χαρά στις συνειδήσεις των ανθρώπων. Είναι ένα χωμάτινο, γήινο σύμβολο. Βαρύς συνδυασμός. Ακροβασία. Είναι προσηνής και μαζί ευφυής.

Λάτρεψα την ιδέα ότι ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’, ο άνδρας στα λευκά που μιλούσε αργά και ποτέ δεν γελούσε, είχε μια φίλη που μπορεί και να την είχε ερωτευθεί. Ε, και τέλος πάντων ακόμα κι αν η αγιοσύνη του κάτι τέτοιο δεν θα το επέτρεπε –το να έχει αισθήματα ερωτικά για την Αννα Τερέζα – με ενθουσιάζει και το αντίστροφο. Το να τον είχε ερωτευθεί εκείνη δηλαδή. Σίγουρα σαν άνδρα, σίγουρα για τη χωμάτινη υπόστασή του. Δεν θα μπορούσε έτσι κι αλλιώς να τον έχει ερωτευθεί για ό,τι αντιπροσώπευε. Φιλόσοφος ήταν η γυναίκα!

Οσο για εκείνη τη φωτογραφία, που μεγάλοι πια και οι δύο, συναντιούνται και της χαϊδεύει το μάγουλο; Ναι, ο πλανήτης Άρης μου έστειλε χαιρετίσματα. Υπάρχει ζωή και είναι ωραία!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...