528
Ο Λεονάρντο ντι Κάπριο ανέδειξε μια περιβαλλοντική καταστροφή στον βυθό της Ανδρου. Και όλοι του επιτέθηκαν επειδή δεν μιλά για τις ομορφιές της χώρας μας... | Reuters/CreativeProtagon

Αϊ σιχτίρ Λεονάρντο Ντι Κάπριο!

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 13 Αυγούστου 2019, 10:06
Ο Λεονάρντο ντι Κάπριο ανέδειξε μια περιβαλλοντική καταστροφή στον βυθό της Ανδρου. Και όλοι του επιτέθηκαν επειδή δεν μιλά για τις ομορφιές της χώρας μας...
|Reuters/CreativeProtagon

Αϊ σιχτίρ Λεονάρντο Ντι Κάπριο!

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 13 Αυγούστου 2019, 10:06

«Ηταν ανάγκη τώρα να δείξει το σκουπιδαριό στο βυθό;», είπε ολίγον αγανακτισμένη η κυρία, στη διπλανή ξαπλώστρα, για τον Λεονάρντο ντι Κάπριο, ο οποίος έγινε είδηση επειδή έδειξε τη χωματερή στον βυθό της Ανδρου. «Κάπως υπερβολικό όντως», συμφώνησε και η φιλενάδα από δίπλα της, συμπληρώνοντας ότι έχουμε τόσες ομορφιές για να ποστάρεις, τόσα φοβερά τοπία, θάλασσες, αμμουδιές, ηλιοβασιλέματα, που πρέπει να είσαι κακός για να πας να βρεις το στραβό και να το δείξεις.

«Αϊ σιχτίρ, ο ανόητος», μουρμούρισε η πρώτη κυρία μετά, ρουφώντας τον εναπομείναντα φρέντο καπουτσίνο της, τον οποίο στη συνέχεια έχωσε στην άμμο δίπλα της, ξεχνώντας την ύπαρξή του για πάντα. Αν ήταν ο Ντι Κάπριο δίπλα της και πόσταρε το παρατημένο ποτηράκι με το αφρόγαλα και το καλαμάκι στην άμμο, κάνοντας σχόλιο για τα πλαστικά στις ελληνικές παραλίες, η κυρία θα τον έβγαζε ντιπ για ντιπ βλάκα.

Δυστυχώς, τον έβγαλαν και άλλοι βλάκα τον Ντι Κάπριο που τόλμησε να ποστάρει το σκουπιδαριό μας. Μια γύρα στο twitter αρκεί για να το διαπιστώσεις: «Να του πούνε ότι οι συμπατριώτες του έρχονται και ξεσαλώνουν στα νησιά μας και μας τα βρωμίζουν», «Να χρηματοδοτήσει μια επιχείρηση καθαρισμού του βυθού γιατί από υποδείξεις χορτάσαμε», «Oταν οι συμπατριώτες του κάνουν πυρηνικές δοκιμές στον ειρηνικό ωκεανό, δεν σοκάρεται», «Ρε, άι πέρα και να μην ξαναπατήσεις! », λένε πολλοί χρήστες του ελληνικού twitter, σε ένα παρανοϊκό παραλήρημα ξερολίασης και εθνικής υπερηφάνειας.

Μέχρι και ο δήμαρχος της Ανδρου, Θεοδόσης Σουσούδης, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του με τον απόηχο του συγκεκριμένου δημοσιεύματος. Δεν είναι αυτή η εικόνα του νησιού, διάβασα ότι είπε, δηλώνοντας ότι στεναχωρήθηκε γιατί είναι άδικο να μεταφερθεί σε τέτοια κλίμακα μια εικόνα που δεν αφορά όλο το νησί, αλλά ένα μικρό κομμάτι του.

Κανείς, βέβαια, δεν είπε ότι το νησί της Άνδρου δεν είναι ωραίο. Και το ότι ένας σταρ πόσταρε μια οικολογική καταστροφή που συμβαίνει στο βυθό της, δεν σημαίνει ότι από πάνω δεν υπάρχουν ομορφιές, τις οποίες αγνοεί. Τι έπρεπε, δηλαδή, να κάνει ο Ντι Κάπριο; Να ποστάρει τη χωματερή του βυθού και να πει «εδώ βλέπετε ένα φρικτό μικρό κομμάτι της Άνδρου, αλλά το υπόλοιπο νησί είναι υπέροχο»; Ή, μήπως, θα έπρεπε να μην ποστάρει το άσχημο, επειδή υπάρχουν πολλά όμορφα να ποστάρει;

Ειλικρινά, δεν ξέρω με ποια λογική την έπεσε τόσος κόσμος σε έναν άνθρωπο, επειδή σχολίασε μια οικολογική καταστροφή. Μου φαίνεται εξωπραγματικό, και μάλιστα σε μια εποχή όπου –υποτίθεται- η οικολογική ευαισθησία είναι ζητούμενο. Ακόμα κι αν δεν την έχεις αποκτήσει στην πράξη, έχεις μια αίσθηση για το πόσο σημαντική είναι. Δεν αφορά μόνο εμάς η χωματερή στο βυθό της Ανδρου, αφορά όλον τον πλανήτη.

Απορώ επίσης με το μέγεθος της ψωροπερηφάνιας μας, σαν λαός. Κοκορευόμαστε ατελείωτα για τα καλά μας, ξεχνάμε τα κακά μας και θεωρούμε ότι και οι άλλοι πρέπει να κάνουν το ίδιο. Εχουμε την εντελώς παράλογη απαίτηση να βλέπουν και οι άλλοι την πραγματικότητα με τον ίδιο στρεβλό τρόπο, και όταν δεν το κάνουν, τους θεωρούμε άδικους προς εμάς και ηλίθιους. Όπως θεωρήσανε τον Ντι Κάπριο, επειδή πόσταρε μια ασχήμια μας, ενώ θα έπρεπε να ποστάρει μόνο τις ομορφιές μας.

ΥΓ. Για την Iστορία, την ιστορία της υποθαλάσσιας χωματερής στην Aνδρο την έβγαλε στη φόρα το Reuters που κατέγραψε την αποστολή δυτών στο νησί. Αϊ σιχτίρ κι εσύ Reuters!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News