910
Πολίτες στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, αποχαιρετούν τον έκπτωτο βασιλιά | ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIMENEWS

Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2023, 08:58
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/01/2023, 09:54
Πολίτες στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, αποχαιρετούν τον έκπτωτο βασιλιά
|ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIMENEWS

Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2023, 08:58
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/01/2023, 09:54

Από τις 6 το πρωί, η σορός του τέως βασιλιά μεταφέρθηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου δίπλα στον Μητροπολιτικό Ναό, και τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα. To φέρετρο σκέπαζε μια ελληνική σημαία.

Ξημερώματα Δευτέρας. Το φέρετρο μεταφέρεται στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης (SOOC/Menelaos Myrillas)

Στις 9 το πρωί, περίμεναν στην ουρά έξω από το παρεκκλήσι, περισσότερα από 1.000 άτομα, άλλοι με άνθη, άλλοι με πορτρέτα του έκπτωτου βασιλιά, άλλοι με σημαίες με τον βασιλικό θυρεό, ενώ ένας ηλικιωμένος εθεάθη να φορά… τσαρούχια.

Ο κόσμος ήταν τόσο πολύς που υπήρξε ανησυχία για το αν θα προλάβουν όλοι να περάσουν από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου. Ωστόσο το θέμα της παράτασης του προσκυνήματος αποκλείστηκε καθώς –λόγω των υψηλών προσκεκλημένων– το πρόγραμμα ήταν ασφυκτικό και αυστηρό.

Οι πολιτικοί της ΝΔ στη Μητρόπολη

Ξεχωριστό πολιτικό ενδιαφέρον είχε η προαναγγελθείσα παρουσία βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στη Μητρόπολη, με κορυφαίο τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αφίχθη στη Μητρόπολη, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Γεωργία, λίγο πριν τις 10 π.μ. καταχειροκροτούμενος –κάποιοι έψαλαν ακόμα και τον εθνικό ύμνο!

Η Γεωργία και ο Αντώνης Σαμαράς στη Μητρόπολη για να αποτίσουν φόρο τιμής στον έκπτωτο βασιλιά (ΙΝΤΙΜΕΝΕWS)
Το ζεύγος Σαμαρά πάνω από το φέρετρο του Κωνσταντίνου (Nikolas Kominis/POOL/Studio Kominis)

Επίσης αναμενόταν οι βουλευτές Μεσσηνίας, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, Β’ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Λάρισας, Χρήστος Κέλλας και βορείου Τομέα Αθηνών Γιώργος Κουμουτσάκος –τον τελευταίο ο φωτογραφικός φακός εντόπισε στη Μητρόπολη λίγο πριν τις 10 π.μ.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός, καταφθάνει στη Μητρόπολη για να αποτίσει φόρο τιμής στον έκπτωτο βασιλιά Κωνσταντίνο (ΙΝΤΙΜΕΝΕWS)

Λίγο μετά τις 9 π.μ. εμφανίστηκε περίλυπη και η ευρωβουλευτής της ΝΔ Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, την οποία ο εκλιπών είχε βαφτίσει.

H ευρωβουλευτής της ΝΔ Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου στον περίβολο της Μητρόπολης (ΙΝΤΙΜΕΝΕWS)

To πρόγραμμα όριζε πως η Εξόδιος Ακολουθία θα ξεκινούσε στις 12 το μεσημέρι στη Μητρόπολη Αθηνών, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, ενώ θα συμμετάσχουν και οι συνοδικοί αρχιερείς-μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας, πρόσβαση στον Μητροπολιτικό Ναό είχαν αυστηρά οι προσκεκλημένοι της. Από το Μέγαρο Μαξίμου είχε ανακοινωθεί πως στην κηδεία του έκπτωτου βασιλιά –ο οποίος κηδεύτηκε ως ιδιώτης– την κυβέρνηση θα εκπροσωπούσε ο αντιπρόεδρός της, Παναγιώτης Πικραμμένος, και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η διάταξη των θέσεων έγινε βάσει πρωτοκόλλου:

–Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος που προεξάρχει της Εξοδίου Ακολουθίας στην Ωραία Πύλη και δίπλα του, δεξιά και αριστερά, οι 12 συνοδικοί μητροπολίτες.

– Ακολούθως, αμέσως μετά, η χορωδία του ναού και μπροστά από τον Δεσποτικό Θρόνο η οικογένεια: η σύζυγος του εκλιπόντος Αννα Μαρία, τα παιδιά του, οι αδερφές του, η επίτιμη βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία και η Ειρήνη.

– Αριστερά από την οικογένεια οι εν ενεργεία αρχηγοί κρατών. Δηλαδή, τα βασιλικά ζεύγη της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας, η βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα, ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό και ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Ερρίκος. Πίσω τους, οι πρώην βασιλείς και οι διάδοχοι των θρόνων.

Στη λίστα με τους υψηλούς προσκεκλημένους για την Εξόδιο Ακολουθία βρίσκονταν περίπου και 60 Ελληνες, οι οποίοι υπήρξαν στενοί φίλοι, πρώην συμμαθητές του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, επιχειρηματίες και πολιτικοί. Επίσης, το παρών επρόκειτο να δώσουν ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης Λαοδικείας Θεοδώρητος και εκπρόσωποι Αυτοκέφαλων Ορθόδοξων Εκκλησιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος, αναμενόταν να εκφωνήσει επικήδειο, ενώ το φέρετρό του θα κουβαλούσαν ο Παύλος, ο Νικόλαος (δεύτερος γιος του) και οι δύο μεγαλύτεροι γιοι του Παύλου.

Η τελετή αποχαιρετισμού αναμένεται να ολοκληρωθεί στη μία το μεσημέρι και αμέσως μετά, θα  ξεκινήσει η αυτοκινητοπομπή προς το Τατόι, όπου ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος θα οδηγηθεί στην τελευταία του κατοικία, δίπλα στους τάφους των προγόνων του.

Κατά τη διάρκεια της αυτοκινητοπομπής, μοτοσικλετιστές και περιπολικά της Αστυνομίας θα κάνουν συνεχώς έλεγχο της διέλευσης, ενώ ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ θα ακολουθεί την πομπή και θα δίνει εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Θα ακολουθήσει η ταφή του στα πρώην βασιλικά κτήματα του Τατοΐου. Συγκεκριμένα, στο κοιμητήριο του ναού της Αναστάσεως θα τελεστεί τρισάγιο και θα ακολουθήσει ο ενταφιασμός δίπλα στους τάφους των προγόνων του, όπως επιθυμούσε ο ίδιος.

Ακολούθως, όπως έχει γίνει γνωστό, η οικογένεια θα παραθέσει γεύμα για τους υψηλούς προσκεκλημένους της στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία».

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και ΝΟΤΑΜ για τα drones

Από τις 6:00 το πρωί έως και τις 14:00 διακόπτεται προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το μήκος της οδού Μητροπόλεως, και σε τμήμα των οδών Αιόλου και Ερμού.

Επιπλέον, εκδόθηκε ΝΟΤΑΜ, σύμφωνα με την οποία απαγορεύονται οι πτήσεις drones από τις 04:00 έως τις 17.00 στον εναέριο χώρο του κέντρου της Αθήνας, της Τανάγρας, του Τατοΐου και στην περιοχή της Δεκέλειας.

Παράλληλα, drones και ελικόπτερα της Αστυνομίας θα δίνουν εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, ενώ αστυνομικές δυνάμεις θα έχουν παρουσία σε καίρια σημεία, με επίκεντρο τη Μητρόπολη Αθηνών και το Τατόι. Εξάλλου, οι αστυνομικές δυνάμεις που θα βρίσκονται έξω από το κτήμα Τατοΐου θα επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε όσους έχουν ονομαστική πρόσκληση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...