374
Ο Αλ. Τσίπρας σε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από τη συζήτηση στη Βουλή — τόσο αυτός όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίζουν από την ένταση | Nikos Libertas / SOOC

Εγινε καφενές η Βουλή

Ο Αλ. Τσίπρας σε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από τη συζήτηση στη Βουλή — τόσο αυτός όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίζουν από την ένταση
| Nikos Libertas / SOOC

Εγινε καφενές η Βουλή

Αν η αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη είχε λίγο μεγαλύτερη διάρκεια, ως τηλεθεατές θα βρισκόμασταν μπροστά σε ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο: μία κοινοβουλευτική συζήτηση θα είχε περισσότερο θέαμα από τον ημιτελικό του Champions League που άρχισε λίγο αργότερα.

Αλλά για άλλη μία φορά ήταν η Φώφη Γεννηματά που έπεσε θύμα του ζάπινγκ. Την προηγούμενη φορά πάνω σε κρίσιμη συνεδρίαση ήταν το Survivor, τώρα το ματς. Κρίμα, γιατί η απελπισία με την οποία επένδυσε την εκκίνηση της ομιλίας της, εκείνη τη στιγμή μας εξέφραζε όλους.

Δεν έχει καμία σημασία και θα ήταν λάθος να μετρήσουμε το μέγεθος της έκπτωσης που αντιστοιχεί στον Τσίπρα και στον Μητσοτάκη, ωστόσο ο Πρωθυπουργός είναι αυτός που εισήγαγε αντίστοιχο ύφος στη Βουλή, από τα χρόνια της αντιπολίτευσης. Ο Μητσοτάκης θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι του μίλησε σε ύφος που αντιστοιχεί στο δικό του αν και το «περιφέρετε τον Κυμπουρόπουλο σαν γλάστρα», που είπε ο Τσίπρας, είναι δύσκολο να το φτάσει κάποιος, πρέπει να σκύψει πολύ χαμηλά.

Θα ήταν επίσης άστοχο να αναζητήσουμε νικητή ή ηττημένο σε μία μονομαχία που, όπως θα αποδειχθεί και από τους δείκτες τηλεθέασης, ελάχιστα απασχόλησε τους απλούς, κανονικούς ανθρώπους. Όσον αφορά την ποιότητα του πολιτικού διαλόγου, ηττήθηκαν και οι δύο. Αυτό δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Σε μία χώρα που δεν μπορεί να έχει ούτε ένα κανονικό πρωτάθλημα μπάσκετ, κάνει τελικό κυπέλλου χωρίς κόσμο, τα πανεπιστήμια της μετατρέπονται σε εστίες ανομίας, ενώ συμμορίες μπάχαλων και χουλιγκάνων δρουν ανεξέλεγκτα, η εικόνα της Βουλής είναι λογικό να αντανακλά την κατάσταση της κοινωνίας. Και είναι, πράγματι, να απορείς πώς δεν είχαμε αντίστοιχες εκτροπές ύφους στα πιο δύσκολα χρόνια, όταν εκεί μέσα ψήφιζαν μέτρα άγριας λιτότητας και η Αστυνομία έστηνε φράχτες για να αποτρέψει απόπειρες εισβολής στο Κοινοβούλιο.

Ναι, Τσίπρας και Μητσοτάκης χάνουν και οι δύο στα σημεία του ύφους. Κερδίζουν βέβαια σε όλα τα άλλα που σήμερα έχουν μεγαλύτερη σημασία. Η ένταση λειτουργεί συσπειρωτικά προς το ακροατήριο τους και επιτρέπει προς τον καθένα να μαντρώσει καλύτερα το κοινό του. Δεν υπάρχει, δηλαδή, κάποιος πολίτης που να παρακολούθησε αυτό το θέαμα και να αποφάσισε να μετακινηθεί από τον έναν στον άλλον.

Η Φώφη είπε ότι αυτή η συμπεριφορά δίνει τροφή στη Χρυσή Αυγή. Μπα, όχι. Αλλά η ίδια και ο Σταύρος μπορούν να πάρουν κάτι από πολίτες που τρόμαξαν με αυτά που άκουσαν. Και η Παρασκευή είναι μπροστά μας…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...