1005
Η Κάρλι Μπουθ, νικήτρια του 11ου Aegean Airlines Pro-Am. Δίνει ξεχωριστό ενδιαφέρον στο γκολφ | Photo by David Cannon/Getty Images/Ideal Images

Μια θεά του γκολφ στο Costa Navarino

Η Κάρλι Μπουθ, νικήτρια του 11ου Aegean Airlines Pro-Am. Δίνει ξεχωριστό ενδιαφέρον στο γκολφ
|Photo by David Cannon/Getty Images/Ideal Images

Μια θεά του γκολφ στο Costa Navarino

Ο Τζέικ Ρους, 35, είναι επαγγελματίας παίκτης γκολφ από την Νότια Αφρική. Ελαβε μέρος για 2η φορά στο ProAm τουρνουά της Aegean στο Costa Navarino. Πέρυσι το κατέκτησε. Φέτος τον «έφαγε» η Σκωτσέζα Κάρλι Μπουθ, 24, η πρώτη γυναίκα που κερδίζει ποτέ αυτό το καταξιωμένο διεθνώς πια τουρνουά, ήδη στην δεύτερη δεκαετία του.

41e5cb19-4bda-4621-964c-72be055e9b4e
O Θεόδωρος Βασιλάκης, πρόεδρος της Aegean και της Οργανωτικής Επιτροπής του 11ου Aegean Airlines Pro-Am, με τη νικήτρια στην κατηγορία των επαγγελματιών Κάρλι Μπουθ και την Ρένα Γκούμα-Κωνσταντακοπούλου, εκπρόσωπο της ΤΕΜΕΣ ΑΕ

Θα επιστρέψει και του χρόνου, λέει. «Είναι από τα καλύτερα γήπεδα που έχω αγωνιστεί ως επαγγελματίας σχεδόν σ’ όλο τον κόσμο». Το 2015 ήρθε πρώτος στο Challenge Tour της Aegean στις εγκαταστάσεις του Hartl στο Bad Griesbach, έξω από το Μόναχο, και ήταν 159ος στην παγκόσμια κατάταξη.

Ηδη εξέφρασε την επιθυμία να έρχεται για ένα μικρό διάστημα στην Ελλάδα για να βοηθήσει στην ανάπτυξη του γκολφ προσφέροντας τις επαγγελματικές του γνώσεις στην τεχνική καθοδήγηση νέων παιδιών που, δειλά-δειλά, ανακαλύπτουν το άθλημα.

Πολλοί πιστεύουν ότι το γκολφ είναι μόνο για την ελίτ. Οσο αλήθεια είναι ότι με ιστιοπλοΐα, ας πούμε, ασχολούνται μόνο οι κροίσοι και οι γόνοι τους, (ας πάνε σε τοπικούς ναυτικούς ομίλους σε όλη την Ελλάδα να δουν πόσα παιδιά ακόμα και φτωχών οικογενειών αθλούνται στη θάλασσα), άλλο τόσο στέκει και ο ισχυρισμός πως όλοι του γκολφ κυκλοφορούν με χρυσές πιστωτικές κάρτες.

Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά 63 επαγγελματίες γκόλφερς έλαβαν μέρος στο 11ο τουρνουά της Aegean. Κάθε ένας, πλαισιωνόταν από τρεις ερασιτέχνες. Και αυτοί, απ’ όλο τον κόσμο. Σύνολο, 252 παίκτες

Στο Costa Navarino, εδώ και περίπου έξι χρόνια που λειτουργούν τα δύο ξενοδοχεία και το γήπεδο γκολφ Dunes, στην αρχή, τώρα και το Bay, επιτελείται ένα μικρό θαύμα, κόντρα στις εθνικές μνησικακίες που συχνά μας χαρακτηρίζουν – όλες, έχουσες αφετηρία την κακή, διαστρεβλωμένη ενημέρωση: Παιδιά από την Καλαμάτα και τα γύρω χωριά, που μέχρι πρόσφατα ήξεραν ότι το γκολφ ήταν αυτοκίνητο και όχι άθλημα, τώρα είναι με ένα μπαστούνι στο χέρι και, σε λίγα χρόνια, ίσως δούμε και «μεσσηνιακά πρωταθλητάκια» να διαπρέπουν διεθνώς.

bay_round2_0010
Το γήπεδο γκολφ Bay

Ναι, το Navarino είναι ένα πολυτελές resort. Που όταν ήταν ακόμα στα σπάργανα, τρόμαζε τους ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας. Θα μου κλείσουν την ταβέρνα, έλεγε ο ένας. Θα μας καταστρέψουν τη φύση, φώναζαν άλλοι. Θα μας εκπολιτίσουν, ακούσαμε από πολλούς.

Το γκολφ είναι το δόλωμα που χρειάζεται για να τσιμπήσουν και να έλθουν εδώ οι φανατικοί παίκτες του αθλήματος σε όλο τον κόσμο – περισσότεροι από οποιοδήποτε άλλο σπορ, αφού μπορείς να παίζεις μέχρι και τα γεράματα, και μάλιστα σε ανταγωνιστικό επίπεδο. Η τοποθεσία όμως (η Ελλάδα, η Πελοπόννησος, η Μεσσηνία, η Πύλος, όλη η γύρω περιοχή), ο καιρός (τόσο γενναιόδωρος, και χωρίς μνημόνια), και προπαντός οι άνθρωποι που έχουν ως κίνητρο την δημιουργία και όχι ως φόβο, είναι εκείνα που έχουν βάλει αυτή μας τη πελοποννησιακή γωνίτσα σε έναν χάρτη από τον οποίο σχεδόν απουσίαζε ως τώρα.

Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά 63 επαγγελματίες γκόλφερς έλαβαν μέρος στο 11ο τουρνουά της Aegean. Κάθε ένας, πλαισιωνόταν από τρεις ερασιτέχνες. Και αυτοί, απ’ όλο τον κόσμο. Σύνολο, 252 παίκτες. Σε έναν αγώνα που διήρκησε τρεις μέρες και που ο Παγκόσμιος Σύνδεσμος Επαγγελματιών Παικτών Γκολφ (PGA) παραδέχτηκε πως είναι πλέον καταξιωμένος διεθνώς.

bay_round1_0090
63 επαγγελματίες γκόλφερς έλαβαν μέρος στο 11ο τουρνουά της Aegean

Οι λιγοστές ταβέρνες στη γειτονική Γιάλοβα έχουν γίνει πλέον των 50. Το ένα μανάβικο/μπακάλικο έχει πολλαπλασιαστεί σε πέντε μίνι μάρκετ. Οι ψαράδες της Πύλου, εκτός από το Ναβαρίνο, τροφοδοτούν δεκάδες υπέροχες ψαροταβέρνες στην Μαραθόπολη, που είναι στη τουριστική σεζόν κάθε μέρα γεμάτες. Οι ιδιοκτήτες πούλμαν δεν προλαβαίνουν να μεταφέρουν επισκέπτες από και προς το αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Καινούργια βενζινάδικα ξεφύτρωσαν. Τα ιστορικά αξιοθέατα της περιοχής, το Παλαιόκαστρο στη Πύλο, το Κάστρο της Μεθώνης, η Αρχαία Μεσσήνη, και άλλα, έχουν επισκεψιμότητα τέτοια πλέον, που το TripAdvisor τους έχει απονείμει «Πιστοποιητικό Διάκρισης».

Είναι, ίσως, από τις λίγες περιοχές της Ελλάδος όπου βλέπεις και πολλά χαρούμενα πρόσωπα. «Υπάρχει εργασία», μας είπε ο Τάσος Κόζας, οδηγός πούλμαν. «Το σημαντικότερο είναι ότι ο επισκέπτης φεύγει ενθουσιασμένος. Και όλοι δυσκολεύονται να καταλάβουν πως ένας τέτοιος τόπος, όπως η Ελλάδα, έπεσε σε κρίση».

Ο νοτιοαφρικανός επαγγελματίας γκολφερ Τζέικ Ρους, μας λέει ότι και στη Ζιμπάμπουε, που δεν φημίζεται ότι είναι μία από τις πιο ανοικτές χώρες του κόσμου, έχουν καταλάβει ότι το άθλημα αυτό είναι χρυσωρυχείο και έχουν φτιάξει καταπληκτικές εγκαταστάσεις. Τον ενθουσίασε, που πληροφορήθηκε ότι και το γήπεδο στη Χερσόνησο (Κρήτη) έχει ολότελα ανακαινιστεί, και ότι στην Αττική, κοντά στο Τατόι, έχουν ήδη κατατεθεί σχέδια κατασκευής γηπέδου και country club.

Η καινούργια πρωταθλήτρια του Aegean Pro-Am, η Σκωτσέζα Κάρλι Μπουθ, φέρνει τώρα και ένα καινούργιο στοιχείο στο τουρνουά. Αυτό το σεξ-απίλ, όπως το λένε κάπως κομψά οι συνήθως συντηρητικοί γκόλφερς, που όμως δεν τήρησαν το έτικετ του «συντηρητικού χειροκροτήματος» όταν κλήθηκε στη σκηνή να παραλάβει το κύπελλό της, μαζί και με την επιταγή των 7.000 ευρώ (από το σύνολο των 70.000 που απονεμήθηκαν), και πολλά ενθουσιώδη «μπράβο» ακούστηκαν από κάτω.

Λίγο πιο ξινισμένα ήταν τα πρόσωπα μερικών ανδρών επαγγελματιών, που έλεγαν ότι κακώς της επετράπη να ξεκινάει τα κτυπήματά της σε κάθε τρύπα αρκετά πιο μπροστά από τους άνδρες, γεγονός που αλλοίωνε, όπως είπαν, όλα τα επόμενα κτυπήματα στα οποία εκείνοι έπρεπε να φτάσουν πιο δύσκολα στη σημαία.

Υπήρξε και το κουτσομπολιό που έλεγε ότι η Κάρλι ξεκίνησε καλά τη καριέρα της. Γρήγορα, όμως, παρασύρθηκε από την επιτυχία και το ωραιότατο παρουσιαστικό της και παραδόθηκε στα λάιφσταϊλ μίντια.

18c685ee-e820-4c14-9737-4932475e8820
Η σκωτσέζα πρωταθλήτρια του γκολφ, σε παλαιότερη φωτογράφισή της

Φωτογραφήθηκε άπειρες φορές, σε ενδιαφέρουσες πόζες. Σε μερικές, μάλιστα, ξέχασε να βάλει ρούχα. «Τότε, έπεσε πολύ στην παγκόσμια κατάταξη, αλλά τελευταία, έχοντας παρατήσει τις πόζες, άρχισε πάλι να ανεβαίνει γρήγορα. Είναι πολύ καλή παίκτρια», δήλωσε στον, και κοσμικό συντάκτη σας του Protagon, ένας ξένος επαγγελματίας. Από εκείνους που είχαν στραβολαιμιάσει όταν η Σκωτσέζα πήγε να παραλάβει το βραβείο της.

ΥΓ: (Οποιος ποντάρισε χρήματα υπέρ της ομάδας Γκίνης-Παπαπέτρου-Πανούτσος-Μιχαηλίδης, τα ‘κλαψε).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...