1581
Η περιοχή της Αφάντου Ρόδου | youtube

«Μπλόκο» Μπαλτά/ «Αφαντη» η επένδυση των 300 εκατ. ευρώ στην Αφάντου Ρόδου

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2016, 22:06
Η περιοχή της Αφάντου Ρόδου
|youtube

«Μπλόκο» Μπαλτά/ «Αφαντη» η επένδυση των 300 εκατ. ευρώ στην Αφάντου Ρόδου

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2016, 22:06

Δεν είναι η πρώτη φορά που στελέχη της κυβέρνησης, με αποφάσεις τους, μπλοκάρουν την άμεση υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων, παρά τις σχετικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργικού επιτελείου. Αυτή τη φορά ο λόγος για την περιβόητη επένδυση στην Αφάντου Ρόδου, η οποία φαίνεται να πέφτει…θύμα της παλαιού τύπου νοοτροπίας του υπουργού Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά, περί αρχαιολογικών χώρων (κάτι που φάνηκε και στην πρόσφατη απόφαση για τους σκελετούς στο Φάληρο που παρέπεμπαν στο «Κυλώνειο Αγος»).

Για την επένδυση της Ρόδου, παρότι από το 2014 έχουν επιλεγεί ως προτιμητέοι ανάδοχοι δύο εταιρείες, μόλις πριν από μερικές ημέρες με απόφαση του κ. Μπαλτά, η έκταση 10.000 στρεμμάτων χαρακτηρίζεται ως αρχαιολογικός χώρος! Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, το ΤΑΙΠΕΔ ετοιμάζει λύση μέσα στο προσεχές διάστημα, ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, μάλιστα, σε συνέντευξη Τύπου, χαρακτήρισε ως πράξη καταστροφική με πολυεπίπεδες επιπτώσεις όχι μόνο για το νησί της Ρόδου, αλλά, γενικότερα, την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία ματαιώνει –όπως εκτίμησε- την εν εξελίξει διαδικασία αξιοποίησης της περιοχής.

«Μια επένδυση που πέρασε δια πυρός και σιδήρου, τινάζεται στον αέρα, λίγο πριν μπει στην φάση της υλοποίησης. Πρόκειται για μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη. Προκαλεί σοκ η επιπολαιότητα με την οποία ελήφθη, χωρίς εκείνοι που την έλαβαν να αντιλαμβάνονται το κακό που κάνουν στη Ρόδο αλλά και στην Ελλάδα συνολικά. Η ελληνική πολιτεία με αποφάσεις όπως αυτή, στέλνει διεθνώς το καθόλα αρνητικό μήνυμα της έλλειψης σοβαρότητας που αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας και της γελοιοποίησης, ενώ παράλληλα συμβάλει στην εμπέδωση ενός εχθρικού επενδυτικού περιβάλλοντος και δείχνει τον δρόμο της φυγής σε κάθε πιθανό επενδυτή, σε μια που η χώρα έχει ανάγκη τις επενδύσεις για να βγει από το τέλμα», τόνισε ο κ. Χατζημάρκος.

«Αν η απόφαση αυτή, που καμία λογική δεν την υπαγορεύει, παρά μόνο η ανοησία και η επικίνδυνη ιδεοληψία ανθρώπων που αρνούνται πεισματικά να δουν την πραγματικότητα, δεν ανακληθεί άμεσα, θα έχει εγκληματικές επιπτώσεις για το νησί της Ρόδου και για την αναπτυξιακή προοπτική του, την ώρα μάλιστα που η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καταβάλλει τιτάνια προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος.

Επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς

Με επιστολή του ο Περιφερειάρχης προς την κυβέρνηση (απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη, στους υπουργούς Επικρατείας Νίκο Παππά και Αλέκο Φλαμπουράρη, στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη, αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και στην αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά) όπου αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

afandou fek
Η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού από 10 Μαρτίου 2016, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ της 21ης Απριλίου

«Μια απλή εξέταση του χάρτη που συνοδεύει την εν λόγω απόφαση, καταδεικνύει ότι πλέον έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος το σύνολο της προς αξιοποίηση έκτασης που αφορά στην επένδυση, γεγονός που δεν μπορεί να διαφεύγει της γνώσης των εμπνευστών της εν λόγω απόφασης ότι θέτει σε αμφισβήτηση το σύνολο του εγχειρήματος, για το οποίο η κυβέρνηση έχει αναλάβει την δέσμευση να υλοποιήσει.

Ευελπιστούμε ότι έστω τώρα, την ύστατη στιγμή, θα γίνουν αντιληπτές οι καταστροφικές επιπτώσεις της ανωτέρω απόφασης του υπουργείου Πολιτισμού και θα γίνουν οι αναγκαίες διορθωτικές ενέργειες, άλλως πραγματικά αναρωτιόμαστε τι πια μπορούμε να περιμένουμε από μια τέτοια Πολιτεία…

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η αξιοπιστία της πατρίδας μας είναι μία υπόθεση και ένας στόχος που μας αφορά όλους».

 Επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ

Η αξιοποίηση των ακινήτων στην περιοχή Αφάντου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα στην χώρα, δεδομένου ότι το σύνολο της επένδυσης αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται, ότι από τη συνολική έκταση 1.615 στρεμμάτων των δύο ακινήτων (1.360 στρέμματα το Βόρειο Αφάντου και 255 στρέμματα το Νότιο Αφάντου), τα 815 στρέμματα παραχωρούνται με το θεσμό της επιφάνειας, εκ των οποίων τα 530 στρέμματα αφορούν στο γκολφ, το οποίο θα αναβαθμιστεί βάσει των πλέον σύγχρονων προδιαγραφών, για διάστημα 50 ετών.

Ο Δημήτρης Καμμένος

Στο μεταξύ, εξ οικείων ήρθαν τα πρώτα βέλη για την απόφαση του κ. Μπαλτά (δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 21 Απριλίου).

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος σε δήλωσή του καλεί το υπουργείο να αντιληφθεί τις καταστροφικές συνέπειες της απόφασης.

«Το νησί της Ρόδου περιμένει εδώ και χρόνια την αξιοποίηση του Γκόλφ Αφάντου, μιας επένδυσης η οποία θα βοηθήσει την ανάπτυξη του νησιού και τους κατοίκους της γενικότερα αναβαθμίζοντας τον τουρισμό. Η παρέμβαση του υπουργείου στη συγκεκριμένη υπόθεση τη δεδομένη στιγμή λίγο πριν υποβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το νέο ειδικό χωροταξικό σχέδιο (ΕΣΧΑΔΑ), είναι άκαιρη και ανούσια.

Τέτοιες αποφάσεις εν μέσω μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης που ταλαιπωρεί τη χώρα μας εδώ και χρόνια στέλνει λάθος μηνύματα σε όλους εκείνους που σκέφτονται ή επιθυμούν να επενδύσουν στη χώρα μας δημιουργώντας αφενός ένα εχθρικό περιβάλλον αλλά και θέμα αξιοπιστίας της κυβέρνησης που δεν μπορεί να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Ευελπιστώ ότι σύντομα το υπουργείο θα αντιληφθεί τις καταστροφικές συνέπειες αυτής του της απόφασης και θα επιτρέψει την ομαλή εξέλιξη αυτής της επένδυσης που τόσο χρειάζεται το νησί».

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού

Από την πλευρά του το υπουργείο Πολιτισμού, με ανακοίνωσή του το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας, διευκρινίζει ότι:

«Η κήρυξη του εν λόγω αρχαιολογικού χώρου σε καμία περίπτωση δεν στοχεύει στην ακύρωση του επενδυτικού προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ, αντιθέτως βελτιώνει το θεσμικό πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή.

Η πράξη της αναοριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου ουδόλως θέτει σε αμφισβήτηση το σύνολο του εγχειρήματος για το οποίο η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση να υλοποιήσει και τούτο διότι η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου δεν συνεπάγεται την ταυτόχρονη απαγόρευση δόμησης, αλλά την παρακολούθηση των εργασιών από την αρχαιολογική υπηρεσία, όροι που ούτως ή άλλως είχαν τεθεί κατά την έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ από αρχαιολογικής πλευράς. Η δε κήρυξη ήταν επιβεβλημένη καθώς υπάρχουν όχι απλώς ενδείξεις αλλά ανεσκαμμένες αρχαιότητες».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού έχει ως εξής:

«Σχετικά με το θέμα της αξιοποίησης της περιοχής Αφάντου Ρόδου και προκειμένου να μην υπάρχει παραπληροφόρηση, διευκρινίζεται ότι:

Η προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομίας αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση του κράτους, που έχει κωδικοποιηθεί στον αρχαιολογικό νόμο (Ν.3028/2002). Ο χαρακτηρισμός περιοχών ως αρχαιολογικών χώρων αποτελεί την κύρια προληπτική πράξη για τη διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου προστασίας, η οποία καταρχάς δεν συνεπάγεται γενική εκ των προτέρων απαγόρευση δόμησης ή εκτέλεσης κάποιου έργου, αλλά επιβάλλει την υποχρέωση παροχής σχετικής άδειας του Υπουργού Πολιτισμού για την εκτέλεση των έργων και την αρχαιολογική παρακολούθησή τους.

Ως αρχαιολογικοί χώροι νοούνται εκτάσεις οι οποίες περιέχουν ή στις οποίες υπάρχουν ενδείξεις ότι περιέχονται αρχαία μνημεία ή αποτέλεσαν ή υπάρχουν ενδείξεις ότι αποτέλεσαν από τους αρχαιοτάτους χρόνους έως και το 1830 μνημειακά οικιστικά ή ταφικά σύνολα. Οι αρχαιολογικοί χώροι περιλαμβάνουν και το απαραίτητο ελεύθερο περιβάλλον που επιτρέπει στα σωζόμενα μνημεία να συντίθεται σε ιστορική, αισθητικά και λειτουργική ενότητα (άρθρο 2, πργ.γ). Οι αρχαιολογικοί χώροι κηρύσσονται, οριοθετούνται ή αναοριοθετούνται με βάση τα δεδομένα αρχαιολογικής έρευνας πεδίου ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου (άρθρο 13, πργ. 1)

Συνεχιζόμενες αρχαιολογικές έρευνες στην παράκτια θέση του Αφάντου αποκαλύπτουν αρχαιότητες που δείχνουν ότι η περιοχή απετέλεσε το πεδίο ανάπτυξης μιας ακμάζουσας κοινωνίας κατά τα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια έως και την πρώιμη βυζαντινή περίοδο με έντονη εμπορευματική και εξαγωγική δραστηριότητα, που σύμφωνα με την αρχαιολογική επιστήμη σχετίζεται με τον αρχαίο δήμο των Βρυγινδαρίων και τις πόλεις της ροδιακής Περαίας.

Ο αρχαιολογικός χαρακτήρας της περιοχής αποτυπώνεται στον χαρακτηρισμό του αρχαιολογικού χώρου του Ερημοκάστρου το 1999 για την προστασία των μέχρι τότε αρχαιοτήτων (παλαιοντολογικά ευρήματα,  τοιχισμένη ακρόπολη, ταφές, οικιστικά κατάλοιπα) και στον καθορισμό Ζωνών Προστασίας το 2000.

Για την πρόσφατη αναοριοθέτηση, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 21Απριλίου στο Φ.Ε.Κ. (70/ΑΑΠ) είχε ήδη συγκροτηθεί φάκελος από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού βάσει των πρόσφατων αρχαιολογικών ερευνών (ταφές των προϊστορικών, κλασικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, αρχαίες βιοτεχνικές εγκαταστάσεις με κτιριακές υποδομές και κλιβάνους που χρονολογούνται από την ελληνιστική περίοδο έως και την ύστερη αρχαιότητα). Τα όρια της αναοριοθέτησης καθορίστηκαν με κριτήριο τις παλιότερες ανασκαφές, τις νεώτερες αρχαιολογικές έρευνες με αφορμή την παρακολούθηση έργων τρίτων φορέων και τις παραδόσεις αρχαιοτήτων στην περιοχή. Η κήρυξη του εν λόγω αρχαιολογικού χώρου σε καμία περίπτωση δεν στοχεύει στην ακύρωση του επενδυτικού προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ, αντιθέτως βελτιώνει το θεσμικό πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή.

Η πράξη της αναοριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου ουδόλως θέτει σε αμφισβήτηση το σύνολο του εγχειρήματος για το οποίο η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση να υλοποιήσει και τούτο διότι η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου δεν συνεπάγεται την ταυτόχρονη απαγόρευση δόμησης, αλλά την παρακολούθηση των εργασιών από την αρχαιολογική υπηρεσία, όροι που ούτως ή άλλως είχαν τεθεί κατά την έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ από αρχαιολογικής πλευράς. Η δε κήρυξη ήταν επιβεβλημένη καθώς υπάρχουν όχι απλώς ενδείξεις αλλά ανεσκαμμένες αρχαιότητες. Η ομόφωνη γνωμοδότηση του συλλογικού οργάνου του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το οποίο απαρτίζεται από έγκριτους επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων της Υπηρεσίας, αλλά και καθηγητές πανεπιστημίων δεν μπορούσε να μην υιοθετηθεί από τον Υπουργό σε ένα κράτος νομιμότητας και σκοπίμως να αποκρυβεί από τους επενδυτές αλλά και το ΣτΕ, πρακτική που εφαρμοζόταν στο παρελθόν.

Εξάλλου, για το θέμα των επενδύσεων στο Αφάντου, έχει αναπτυχθεί  συνεχής και γόνιμη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων πλευρών – ΤΑΙΠΕΔ, συναρμόδια Υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών μεταξύ των οποίων υπάρχει ομοφωνία ότι η αναοριοθέτηση δεν θέτει σε αμφισβήτηση την πραγματοποίηση της επένδυσης.

Οι όποιες εμπλοκές και καθυστερήσεις, που δήθεν έχουν πλήξει την αξιοπιστία του ελληνικού κράτους ως φορέα συνεργασίας για επενδύσεις, οφείλονται σε επιλογές αμφιλεγόμενων ακινήτων – που έγιναν από προηγούμενες ηγεσίες ΤΑΙΠΕΔ και κυβερνώντων – με πλείστα όσα θέματα αρχαιολογικά, περιβαλλοντικά και στρατιωτικά. Η διαχείριση τέτοιων προβληματικών φακέλων, που κληρονομήθηκαν, με την ταυτόχρονη θεμελιώδη υποχρέωση για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε συνδυασμό με την επίτευξη της ανάπτυξης στο πλαίσιο των κυβερνητικών υποχρεώσεων αποτελεί μια δύσκολη, αλλά αναγκαία ισορροπία που ο Υπουργός, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου και οι Υπηρεσίες με περίσσιο σεβασμό επιτελούν».

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...