1580
Eνα μπαρ, για τη φέτα... Η νέα αντίληψη για την πώληση ελληνικών τυριών, είναι εδώ | Photo: Mia Feta-Feta Bar

Τα ελληνικά τυριά μπήκαν σε «μπουτίκ»

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 19 Δεκεμβρίου 2015, 15:50
Eνα μπαρ, για τη φέτα... Η νέα αντίληψη για την πώληση ελληνικών τυριών, είναι εδώ
|Photo: Mia Feta-Feta Bar

Τα ελληνικά τυριά μπήκαν σε «μπουτίκ»

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 19 Δεκεμβρίου 2015, 15:50

Η αρχή έγινε πριν από δύο χρόνια, τέτοια εποχή, στη Θεσσαλονίκη. Τότε η οικογένεια Κουρέλλα από τα Γρεβενά άνοιξε το «Mia Feta-Feta Bar», ιδέα την οποία ακολούθησε και ο «Κωσταρέλος» που κατέβηκε πρόσφατα στην Αθήνα από τα Μεσόγεια. Εντωμεταξύ, ο «Λακαφώσης» της Δροσιάς επεκτάθηκε στη Σταμάτα όπου άνοιξε ένα θαυμάσιο εργαστήριο-πρατήριο, ενώ και η «Ρούμελη» έχει ήδη δημιουργήσει μια αλυσίδα πρατηρίων με κρίκους που ξεκινάνε από τη Μακρακώμη και φθάνουν ως το Λονδίνο.

Μέσα στην κρίση, λοιπόν, συμβαίνει κάτι εντυπωσιακό. Επιχειρηματίες του κλάδου της τυροκομίας κάνουν βήματα αργά αλλά σταθερά, δημιουργώντας μαγαζιά που «δοξάζουν» τα ελληνικά τυριά διεθνώς.  Ηδη τα προϊόντα τους εξάγονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον, ετοιμάζονται να ανοίξουν και δικά τους καταστήματα στο εξωτερικό, στο πρότυπο αυτών που έχουν στην Ελλάδα. Το protagon.gr τα επισκέφτηκε.

«Mia FetaFeta Bar»

Εντελώς σύγχρονο μαγαζί που είναι ταυτόχρονα γαλακτοπωλείο, παντοπωλείο και εστιατόριο. Ανοιξε περί τα τέλη του 2013 στη Θεσσαλονίκη με κεντρική ιδέα «ό,τι υπάρχει σε ράφια και ψυγεία να πουλιέται και να σερβίρεται». Είναι μακρόστενο σαν βαγόνι, με μεγάλες βιτρίνες, ένα μακρύ ξύλινο τραπέζι στο κέντρο και στο βάθος τον πάγκο με τα τυριά. Αυτό το άλλου τύπου μπαρ έχει κλέψει τις καρδιές των Θεσσαλονικέων, αλλά και των επισκεπτών της πόλης.

10710368_825494634169833_1842280531435844747_o
Μοιάζει με βαγόνι, κυριαρχεί το ξύλο και το αλουμίνιο, αλλά δεν μπορείς να τραβήξεις τα μάτια σου από τα ψυγεία που είναι γεμάτα με απίστευτη ποικιλία τυριών και άλλων προϊόντων

Λειτουργεί καθημερινά από το πρωί ως το βράδυ και η μπάρα του γίνεται πόλος έλξης όλων των ηλικιών. Πιτσιρίκια πίνουν το σοκολατούχο τους, ενώ οι γονείς τους απολαμβάνουν ποικιλίες ιδιαίτερων τυριών, όπως η βιολογική φέτα με κομματάκια άγριας τρούφας -εννοείται, μαζί με τα ανάλογα κρασιά- και οι παππούδες παραγγέλνουν γιαούρτι με μέλι και αποξηραμένο σύκο, αλλά και φέτα σε κύβους.

Στο «Mia Feta-Feta Bar» διατίθενται τα προϊόντα της εταιρείας Κουρέλλας από τα Γρεβενά που παράγει επίσης τα βιολογικά τυριά BioPan. Η παραγωγή τους -το 80% της οποίας εξάγεται σε χώρες της Ευρώπης- ανέρχεται σε 600 τόνους συμβατικών τυριών και 250 τόνους βιολογικών τυριών το χρόνο. Περιλαμβάνει βιολογικό στραγγιστό γιαούρτι (10%), 100% πρόβεια φέτα ΠΟΠ (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης), κεφαλογραβιέρα, κεφαλοτύρι και κασέρι ΠΟΠ από αιγοπρόβειο γάλα, τυρί κατσικίσιο, μανούρι, τυρί με σκόρδο και πιπεριά, τυρί με ελιά και τσίλι (μοσχοτύρι), μπάτζιο, μανούρι και ανεβατό, ένα τοπικό τυρί ΠΟΠ κατσικίσιο και κρεμώδες, που η εταιρεία ταυτοποίησε, κατοχύρωσε (το παράγει και το διακινεί αποκλειστικά, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη).

12022580_1015280831857878_4389434314738772762_o
Feta bites, σνακ με απαλή γεύση, εδώ στην πιο απλή μορφή του, που βραβεύτηκε φέτος σε παγκόσμιο διαγωνισμό τυριού με το innovation cheese award 2015

Επίσης, σερβίρονται και πωλούνται κρασιά, καφέδες και προϊόντα άλλων παραγωγών, όπως τα αλλαντικά Στρεμμένου από τον Προυσσό Ευρυτανίας και διάφορα πιτάκια φτιαγμένα με αλεύρι ζέας  της οικογένειας  Αντωνοπούλου στη Λάρισα.

Παύλου Μελά 14, τηλ.: 2310 221120

«Τυροκομείο Κωσταρέλος»,

Το καινούργιο ντελικατέσεν -στέκι, αυτό το κόσμημα του Κολωνακίου από την οικογένεια Κωσταρέλου, μας έχει ευχαριστήσει ιδιαίτερα αφού δεν χρειάζεται πια να τρέχουμε στα Μεσόγεια για να προμηθευτούμε τα εξαιρετικά προϊόντα τους. Στον τοίχο δίπλα στην είσοδο, μια εντυπωσιακή κατασκευή από παλιά ξύλινα βαρέλια φέτας και φωτιστικά από τα μεταλλικά τσέρκια των βαρελιών συνδέουν άμεσα το χώρο με το πιο εκλεκτό προϊόν τους: τη βαρελίσια φέτα. Στα τραπεζάκια (μέτρησα εννιά) που είναι τοποθετημένα στη σειρά απέναντι από τη μικρή κουζίνα –μπαρ, μπορεί κανείς να απολαύσει τον καφέ του ή να συνοδεύσει με ένα ποτήρι κρασί τα απίθανα ζεστά και κρύα σάντουιτς του Χρύσανθου Καραμολέγκου.

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ_ΚΟΛΩΝΑΚΙ_1
Από τα Μεσόγεια, ο «Κωσταρέλος» κατέβηκε στο κέντρο της Αθήνας, φέρνοντας μαζί και άλλες γεύσεις εκτός από τα γαλακτοκομικά προϊόντα

Στα ψυγεία στο βάθος του μαγαζιού είναι τοποθετημένα τα τυριά του τυροκομείου και ποιοτικά αλλαντικά (όπως τα προϊόντα Sary από τη Δράμα), ενώ η βιτρίνα που υπάρχει στο πλάι είναι γεμάτη με αλίπαστα και καπνιστά ψάρια. Τέλος στα ράφια μπορεί να βρει κανείς οτιδήποτε συνδυάζεται με τα τυριά: παξιμάδια, ζυμαρικά, ρύζι και δημητριακά, σάλτσες, γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες μικρών παραγωγών (εντυπωσιάστηκα όταν είδα ακόμα και βαζάκια με εκλεκτές μαρμελάδες και σάλτσες που παράγει σε ελάχιστες ποσότητες ο Φιλάρετος Ψημμένος στην Τσαγκαράδα). Επίσης βρίσκει κανείς χαλβά, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα,  βότανα, αφεψήματα και αναψυκτικά, ενώ η κάβα του καταστήματος εκτός από τα κρασιά του Κωσταρέλου φιλοξενεί επιλεγμένα προϊόντα και άλλων ελλήνων παραγωγών.

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ_ΨΗΤΟ ΤΥΡΙ_2
Στο γαλακτοπωλείο-εστιατόριο μπορεί κανείς να δοκιμάσει επί τόπου δημιουργίες με βάση το ψημένο τυρί

Για την ιστορία να πούμε, ότι τρεις γενιές πριν, ο παππούς και η γιαγιά των σημερινών ιδιοκτητών της εταιρείας «Κωσταρέλος» άνοιξαν στην πλατεία του Μαρκόπουλου το 1937 ένα ταβερνάκι όπου μεταξύ άλλων πουλούσαν τυρί και γιαούρτι που έφτιαχναν με γάλα από το κοπάδι τους. Τη δεκαετία του 1960, τα παιδιά τους δημιούργησαν το τυροκομείο «Κωσταρέλος». Αργότερα άνοιξαν ένα δεύτερο κατάστημα στην πλατεία του Μαρκόπουλου και ένα τρίτο στο Κορωπί. Σήμερα πλέον τα δύο εγγόνια, ο Κυριάκος και ο Νίκος Κωσταρέλος -που εντωμεταξύ έκαναν σπουδές οικονομικές, επιχειρησιακής έρευνας και μάρκετινγκ- προχωράνε τη διάθεση των προϊόντων τους με σύγχρονους τρόπους, ενώ ο πατέρας τους είναι υπεύθυνος για την παραγωγή του τυροκομείου στα Μεσόγεια.

Στόχος τους είναι η συνολική εμπειρία των πελατών τους και η δημιουργία προϊόντων σύμφωνα με την ελληνική παράδοση από επιλεγμένη πρώτη ύλη. Η καταπληκτική βαρελίσια φέτα, το στραγγιστό γιαούρτι που σουρώνεται παραδοσιακά σε σακούλα (πράγμα σπάνιο πια), οι κρέμες και τα ρυζόγαλα, καθώς και όλα τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγουν, οφείλουν μεγάλο μέρος της αξίας τους στο φρέσκο, αιγοπρόβειο γάλα.  Το γάλα συλλέγεται καθημερινά στη νότια Eύβοια και άλλες περιοχές της Στερεάς Eλλάδας, όπου βόσκουν ελεύθερα κοπάδια μικρόσωμων, ντόπιων φυλών, που παράγουν λιγότερο αλλά ποιοτικότερο γάλα.

Πατριάρχου Ιωακείμ 30-32, Αθήνα, τηλ: 210-7215972

«Τυροκομικά Ρούμελη»

Πριν από αρκετά χρόνια, πηγαίνοντας στην πατρίδα μου στην Ευρυτανία σταμάτησα στο πρατήριο «Ρούμελη» έξω από τη Μακρακώμη για να πάρω βαρελίσια φέτα- σήμα κατατεθέν της περιοχής. Το μικρό τυροκομείο που διατηρούσε για περισσότερα από 60 χρόνια η οικογένεια Παπακωνσταντίνου στην περιοχή είχε εντωμεταξύ εκσυγχρονιστεί και είχε γίνει γαλακτοβιομηχανία με την ονομασία «Ιναχος» και στα ψυγεία του υπήρχαν πολλά νέα προϊόντα. Εκείνη την ημέρα δοκίμασα επίσης για πρώτη φορά μερικά εκλεκτά προϊόντα, όλα κατσικίσια: εξαιρετικό γάλα, ένα βελούδινο γιαούρτι, αλλά και κάτι απίθανα φρέσκα τυράκια, που έκτοτε παίρνω μαζί μου κάθε φορά που πηγαίνω σε φίλους στο Παρίσι για να τους εντυπωσιάσω. «Μα τι τρώνε αυτές οι κατσίκες», αναρωτιούνται οι γάλλοι φίλοι μου. Και έχουν δίκιο, η βλάστηση του τόπου είναι που κάνει τη διαφορά στη γεύση. Η επιχείρηση έχει την έδρα της σε μια από τις προνομιούχες σε φυσικό πλούτο περιοχές  της χώρας. Τα προϊόντα της με την ονομασία «Ρούμελη» παράγονται με αιγοπρόβειο γάλα, ενώ η σειρά «Ερίφι» περιλαμβάνει γάλα, γιαούρτι και τυριά αποκλειστικά από κατσικίσιο γάλα εκλεκτής ποιότητας που συλλέγουν κτηνοτρόφοι σε ορεινές περιοχές της Φθιώτιδας, της Καρδίτσας και της Εύβοιας.

Επιπλέον ο Ιναχος διαθέτει εργαστήριο όπου παράγονται παραδοσιακά ρουμελιώτικα ζυμαρικά από αλεύρι από δίκοκκο στάρι (τραχανάς, χυλοπίτες κ.α.), χορτόπιτες και τυρόπιτες έτοιμες για ψήσιμο, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού με τα φρούτα τις περιοχής (κυδώνι, σταφύλι, ακτινίδιο), ενώ στα ράφια του μπορεί να βρει κανείς ρίγανη, λουκούμια, αλλαντικά και παξιμάδια άλλων παραγωγών της περιοχής. Μέχρι στιγμής δεν διαθέτουν εστιατόριο, σε όλα τα πρατήρια «Ρούμελη» όμως μπορεί κανείς να δοκιμάσει τα εκλεκτά τυριά, πριν αγοράσει οτιδήποτε.

Τα προϊόντα τους διανέμονται σε μικρά μαγαζιά σε όλη την Ελλάδα (σε 500 σημεία), εξάγονται στην Ευρώπη, στην Αγγλία (στο Brimsdown του Enfield, λίγο έξω από το Λονδίνο) υπάρχει ήδη ένα κέντρο  διανομής και εκεί προβλέπεται να ανοίξει το επόμενο πρατήριο της αλυσίδας.

23ο χλμ. Λαμίας-Καρπενησίου, Γραμμένη Μακρακώμης τηλ:  22360 – 51556,  Αγ. Αναργυροι – Λάμπρου Κατσώνη 215, τηλ. 210-2693311, Αμπελόκηποι, Πανόρμου 58, 210-6984771,Μέγαρα- Έξω Βρύση, 22960-26682, Κηφισιά Τατοϊου 111, τηλ. 210-8000530, Χαλκίδα, 8χλμ Χαλκίδας-Αρτάκης, 22210-43704, Γλυφάδα – Ελ. Βενιζέλου 31, 210-9628363, Παλλήνη – 17χλμ Λεωφόρος Μαραθώνος, 210-6030332

«Λακαφώσης»

Η οικογένεια Λακαφώση είναι ένα ακόμη λαμπρό δείγμα τυροκόμων που επενδύουν στην παράδοση, στο σεβασμό των εποχών, στον δύσκολο τρόπο του χειροποίητου και στην άριστη ποιότητα των υλικών. Κτηνοτρόφοι και πλανόδιοι γαλατάδες από την ορεινή Δωρίδα, στα τέλη της δεκαετίας του 1940 οδήγησαν τα κοπάδια τους στην Αττική, εγκαταστάθηκαν στη Δροσιά και το 1955 άνοιξαν εκεί το πρώτο τους κατάστημα.

1559712_458401934327566_8007153022967102077_n
Μέλη της οικογένειας Λακαφώση ξεκίνησαν ως πλανόδιοι πωλητές γαλακτοκομικών προϊόντων. Τώρα διαθέτουν δυο φημισμένα καταστήματα σε Δροσιά και Σταμάτα

Τώρα, ο Γιώργος Λακαφώσης που εφαρμόζει πιστά όλα όσα έμαθε από τον πατέρα του, εκσυγχρόνισε τη μικρή επιχείρηση και έφτιαξε ένα εξαιρετικής αισθητικής εργαστήριο και κατάστημα στη Σταμάτα, ενώ η αδελφή του κράτησε το παλιό μαγαζί της Δροσιάς. Εδώ θα βρεις ένα από τα πιο νόστιμα γιαούρτια που υπάρχουν στο λεκανοπέδιο της Αττικής, αγελαδινό, πρόβειο και κατσικίσιο, πλήρες και ελαφρύ με 2% λιπαρά, σε πήλινα ή πλαστικά κεσεδάκια, ακόμη και στραγγιστό γιαούρτι σακούλας. Βεβαίως διατίθεται επίσης γάλα, αγελαδινό και κατσικίσιο (από αυτό που όταν το βράζεις βγάζει και την πέτσα του, το θυμάται κανείς;), ξινόγαλο, κρέμα γάλακτος, μυρωδάτο βούτυρο (και λιωμένο για γλυκά), κρέμες βανίλιας και σοκολάτας χωρίς αυγά, ρυζόγαλο και ένα υπέροχο παγωτό από αιγοπρόβειο γάλα σε 4-5 γεύσεις, ανάλογα με την εποχή.

889c7e25774317.5634a8d2acc2f
Το φημισμένο γιαούρτι του «Λακαφώση» φτιάχνεται με κατσικίσιο, αγελαδινό ή πρόβειο γάλα

 

Στα προϊόντα που παράγονται (σε μικρές ποσότητες) προσθέστε ένα εξαιρετικά απαλό ανθότυρο, αλοιφώδη τυριά, όπως το ψιμοτύρι και το γαλοτύρι, επίσης σαγανοτύρι και αιγοπρόβειο τυρί σε άλμη. Επιπλέον, ο Γιώργος Λακαφώσης συνεργάζεται με επιλεγμένους παραγωγούς και στο πρατήριό του διαθέτει γλυκά του κουταλιού, μέλι, ζυμαρικά, αρτοποιήματα, αυγά και ελαιόλαδο.

Δείτε εδώ ένα βίντεο με μια μικρή αναφορά στην ιστορία της οικογένειας και τον τρόπο παρασκευής των προϊόντων τους.

Λεωφόρος Σταμάτας 47, τηλ: 6217810

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...