675
|

H ιστορία του παστουρμά σε ένα αθηναϊκό στενό

H ιστορία του παστουρμά σε ένα αθηναϊκό στενό

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Μπούτος

Τα μυστικά του καλού παστουρμά και του ποιοτικού σουτζουκιού έφτασαν στην Ελλάδα το 1922, όταν ο κύριος Μιράν Κουρουνλιάν εγκαταστάθηκε στην παλιά Κοκκινιά.

Με καταγωγή από την Καισαρεία της Καππαδοκίας, η οικογένειά του μετά τη γενοκτονία των Αρμενίων εγκαθίσταται για λίγα χρόνια στην Πόλη. Από εκεί, τον Αύγουστο του 1922 καταφεύγουν στον Πειραιά, όπου αποφασίζουν να εξασκήσουν τη μόνη τέχνη που γνώριζαν πολύ καλά.

Ο κύριος Κουρουνλιάν ξεκινάει να φτιάχνει παστουρμά και σουτζούκι σύμφωνα με τις παραδοσιακές αρμένικες συνταγές. Διακινώντας ο ίδιος τα αγαθά του, σχεδόν χέρι-χέρι, αποκτά ένα μαγαζί λίγων τετραγωνικών στην οδό Ευριπίδου, που μέχρι και σήμερα αποτελεί υπόδειγμα αλλαντοπωλείου και όχι μόνο. Τα προϊόντα γίνονται σιγά-σιγά γνωστά σε όλη τη χώρα, ξεχωρίζοντας για την ποιότητα και την ιδιαίτερη γεύση τους.

Τις επόμενες δεκαετίες η εταιρεία γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη. Το 1950 δημιουργείται ένα πρότυπο εργοστάσιο για την παραγωγή των προϊόντων ΜΙΡΑΝ με αποτέλεσμα το δίκτυο διανομής τους να εκτείνεται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Το εργαστήριο περνάει τότε στα χέρια του κυρίου Μπέδρου Κουρουνλιάν, γιο του αρχικού ιδιοκτήτη, που με τη σειρά του καθιερώνει τα προϊόντα της οικογένειας και στην αγορά της βόρειας Ελλάδας.

Κατά τη δεκαετία του '80 η μονάδα επεκτείνεται και οι εγκαταστάσεις της εκσυγχρονίζονται συνεχώς ως σήμερα, χωρίς να παραμερίζεται όμως η βαθιά γνώση και οι παραδοσιακές τεχνικές της οικοτεχνίας.

Σήμερα το αλλαντοπωλείο και το εργαστήριο ανήκουν στην τρίτη γενιά αλλαντοποιών, τους κυρίους Μιράν και Κρικόρ Κουρουνλιάν, που με τις γνώσεις τους συστηματοποιούν την εταιρεία ΜΙΡΑΝ σε τέτοιο βαθμό, ώστε να είναι η μεγαλύτερη στο είδος της σε όλη την Ευρώπη.

Η οικογένεια δε σταματά να εκπλήσσει την αγορά μέχρι και σήμερα, αφού προσφέρουν φρεσκότατο, παρασκευασμένο στο εργαστήριό τους, παστουρμά καμήλας! Έχοντας τις απαραίτητες εγκρίσεις από τον Ε.Φ.Ε.Τ. και μετά από μεγάλη προσωπική προσπάθεια τα αδέρφια Κουρουνλιάν εξασφάλισαν αυτό το εξαιρετικής ποιότητας αλλά και ιδιαίτερα δυσεύρετο στην Ελλάδα κρέας, που ξεχωρίζει για την ελαφριά γεύση του και το μοναδικό «δέσιμό» του με τα μπαχαρικά του παστουρμά. Οι καινοτομίες τους δε σταματούν εδώ, αφού κατόρθωσαν να απαλλάξουν τον παστουρμά από τη… ρετσινιά του, τη δυσάρεστη οσμή του! Αυτή την περίοδο πατεντάρουν τα πρώτα δείγματα άοσμου παστουρμά, ενώ κυκλοφόρησαν ήδη φέτες παστουρμά κλεισμένες σε ειδική αεροστεγή συσκευασία.

Το αλλαντοπωλείο συμπληρώνει φέτος 90 χρόνια συνεχούς και επιτυχημένης λειτουργίας και είναι γεγονός πως όποιος το επισκεφθεί εξασφαλίζει κάτι παραπάνω από μοναδικά παραδοσιακά προϊόντα. Στο πίσω μέρος του καταστήματος βρίσκεται ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος, όπου πάνω στο μοναστηριακού τύπου τραπέζι μπορεί καθένας να δοκιμάσει όλες τις διαθέσιμες ποικιλίες παστουρμά, σουτζουκιού και αλλαντικών.

Οι κύριοι Κουρουνλιάν, σε συνεργασία με εγχώριους παραγωγούς, παράγουν επίσης τα δικά τους μοσχαρίσια λουκάνικα μένοντας πιστοί στη συμβουλή του παππού τους, να ενδιαφέρονται πάντα και μόνο για την ποιότητα. Έτσι, οι μέθοδοι για την επεξεργασία των προϊόντων τους δεν έχουν αλλάξει καθόλου από την εποχή της δημιουργίας του εργαστηρίου. Ο παστουρμάς στεγνώνει σε ευάερους και ευήλιους χώρους, χωρίς καμία μηχανική παρέμβαση, με αποτέλεσμα η ωρίμανσή του να γίνεται φυσικά και αβίαστα. Σύμφωνα με τον κύριο Μιράν Κουρουνλιάν, η διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρα αλλά η ποιότητα του τελικού προϊόντος τους δικαιώνει απόλυτα.

Τα αγαθά τους διανέμονται σε όλη την Ελλάδα, ενώ δε λείπουν και οι εξαγωγές σε Γερμανία, Σουηδία και Γαλλία. Όλα φέρουν το λογότυπο της εταιρείας και κωδικούς που δηλώνουν στοιχεία για όλα τα στάδια της παρασκευής τους, ενώ μέσα από συγκεκριμένη ιστοσελίδα δίνουν στον καταναλωτή την ικανότητα της ιχνηλασιμότητας.

Δίπλα στον παστουρμά, το σουτζούκι και τα λουκάνικα, θα βρει κανείς ξεχωριστά μπαχαρικά, τυριά και πολλά προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών. «Σκοπός μας είναι να βρούμε σπάνια προϊόντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας και να στηρίξουμε τους ντόπιους παραγωγούς πουλώντας τα στο αλλαντοπωλείο μας» δηλώνουν οι σημερινοί ιδιοκτήτες.

Οι ίδιοι φροντίζουν προσωπικά για τον εφοδιασμό των καταστημάτων που προωθούν τα προϊόντα τους, αφού διατηρούν καθημερινή επαφή με κάθε συνεργάτη τους, ακολουθώντας την επιχειρηματική παράδοση της οικογένειας. Για όποιον το επιθυμεί, οι αδερφοί Κουρουνλιάν φροντίζουν για την άμεση (εντός 24ώρου) κατ' οίκον παράδοση των προϊόντων τους, αν και η καταπράσινη πρόσοψη του κτιρίου της Ευριπίδου «ντυμένη» με βότανα και μυρωδικά κάνει το αλλαντοπωλείο ελκυστικό για πολλές επισκέψεις!

Μιράν Κουρουνλιάν, εταιρεία ΜΙΡΑΝ
Διεύθυνση: Ευριπίδου 45, Αθήνα
Τηλέφωνo επικοινωνίας: 210 321 7187
Site: www.miran.gr

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News