Οταν η Τζάκι Κένεντι επισκέφτηκε την Αθήνα

19 Νοεμβρίου 2015, 15:37

«Οι χαρούμενες ώρες της κυρίας Κένεντι στην Ελλάδα». Με αυτόν τον τίτλο, ένα σπάνιο βίντεο 77 δευτερολέπτων που ανέσυρρε από τα αρχεία του το βρετανικό πρακτορείο British Pathé, ρίχνει φως σε μια ξεχασμένη στιγμή της ελληνικής πολιτικής ιστορίας από το μακρινό πια 1961: Την επίσκεψη της τότε Πρώτης Κυρίας των Ηνωμένων Πολιτειών Τζάκι Κένεντι στην Αθήνα.

Πλάνα με την σύζυγο του JFK να επισκέπτεται τον ιερό βράχο της Ακρόπολης  καθώς και την κατοικία των τότε βασιλιάδων της Ελλάδας στο Τατόι θυμίζουν μια άλλη χώρα και μια άλλη εποχή.

Ο εκφωνητής του ρεπορτάζ μας ενημερώνει πως η Τζάκι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της έμαθε από τις ελληνικές εφημερίδες για τον τραυματισμό του συζύγου της στην πλάτη – γεγονός που δεν επηρέασε «την επίσκεψή της στο λίκνο της δημοκρατίας». Επίσης μας αποκαλύπτει πως η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ είπε στη βασίλισσα Φρειδερίκη ότι θέλει να φέρει τα παιδιά της για διακοπές στην Ελλάδα το επόμενο καλοκαίρι.

Θα περνούσε μια δεκαετία ώσπου η Τζάκι να ξαναμονοπωλήσει τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ως πρώην χήρα του JFK και σύζυγος πια του Αριστοτέλη Ωνάση.