473
Γεροβασίλη και Παπακώστα όταν μας συστήνονταν λέγοντας ότι «η ασφάλεια είναι γυναικεία υπόθεση»... | Nick Paleologos / SOOC

Μικροπολιτική στη Μπογκοτά της Ευρώπης

Γεροβασίλη και Παπακώστα όταν μας συστήνονταν λέγοντας ότι «η ασφάλεια είναι γυναικεία υπόθεση»...
|Nick Paleologos / SOOC

Μικροπολιτική στη Μπογκοτά της Ευρώπης

Η μία λέει ότι προτού αναλάβει υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, η Αθήνα ήταν μπάχαλο. Η άλλη λέει ότι όσοι αμφισβητούν τη βούλησή της ως υπουργού Προστασίας του Πολίτη να επιβάλει την τάξη κάνουν μικροπολιτική.

Το βρήκαμε τώρα. Στα Εξάρχεια, 1.500 μέτρα από τη Βουλή των Ελλήνων, κυκλοφορούν πλέον ένοπλες αγέλες που βαφτίζονται αντιεξουσιαστές και λειτουργούν ως συμμορίες και η μεν Κατερίνα Παπακώστα λέει μπαρούφες –τι άλλο να πει κι αυτή;–, η δε Ολγα Γεροβασίλη το γυρίζει σε παραπολιτικά επιπέδου «Αυγής» –μόνο αντιπερισπασμό για τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν κατήγγειλε.

Διότι το πρόβλημα δεν είναι τα Εξάρχεια, όσο και αν η περιοχή συμβολίζει την έκπτωση του ελληνικού κράτους σε κάτι υποδεέστερο – εκτός και αν ο «αριστερός» Αλέξης Τσίπρας μπορεί ακόμη να κάνει βόλτα στα Εξάρχεια με την ίδια άνεση που κάνει στα Σκόπια και δεν το ξέρω.

Το πρόβλημα είναι η προσέγγιση. Οτι όλα προσεγγίζονται από τους κυβερνώντες σαν να συμβαίνουν σε κάποιον άλλον, κάπου αλλού και με την απόσταση της πολιτικής ανάλυσης.

Βγήκε, για παράδειγμα, η αρμόδια υπουργός Προστασίας του Πολίτη και κατηγόρησε τους λιμενικούς και τον εισαγγελέα ότι πήγαν στα Εξάρχεια χωρίς να ενημερώσουν την ΕΛ.ΑΣ. – λες και όταν τους ενημερώνουν, οι αστυνομικοί επιχειρούν άνετα στα Εξάρχεια! Λες και αν θέλει κάποιος να κάνει τη δουλειά του στη συγκεκριμένη περιοχή πρέπει πρώτα να ενημερώνει την ΕΛ.ΑΣ.!

Αλλά αυτά τα ερωτήματα, λέει η υπουργός μας, είναι «μικροπολιτική».

Είναι «μικροπολιτική» που επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχαμε:

Στις 12 Οκτωβρίου 2016, βόμβα στο σπίτι της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη (το ότι η συγκεκριμένη είχε συγκρουστεί με τον αν. υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο δεν είναι της παρούσης).

Στις 25 Μαΐου 2017, επίθεση με φάκελο-βόμβα στον τέως Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Στις 6 Νοεμβρίου 2017, επίθεση με πυροβολισμούς στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη.

Στις 7 Ιουνίου 2018, επίθεση κουκουλοφόρων με βαριοπούλες στο γραφείο του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Στις 12 Νοεμβρίου 2018, επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό στο σπίτι του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου (το ότι ο συγκεκριμένος είχε συγκρουστεί με τη Βασιλική Θάνου επίσης δεν είναι της παρούσης).

Στις 17 Δεκεμβρίου 2018 επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό μεγάλης ισχύος στο κτίριο του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής» στο Φάληρο.

Είναι «μικροπολιτική» που ανάμεσα σε αυτά είχαμε μολότοφ σε σπίτια (και κατά του συντρόφου Φλαμπουράρη) εκρηκτικούς μηχανισμούς σε εκκλησίες και δικαστήρια, καταδρομικές επιθέσεις σε Αστυνομικά Τμήματα.

Είναι «μικροπολιτική» το ότι η Αθήνα μοιάζει όλο και πιο συχνά με Μπογκοτά της Ευρώπης και η αρμόδια υπουργός, που είχε φροντίσει να μας συστηθεί λέγοντας ότι «η ασφάλεια είναι γυναικεία υπόθεση», καταφεύγοντας δηλαδή εντέχνως στην ασφάλεια του φύλου της, αυτό που έχει να διαπιστώσει τώρα είναι ότι δεν υπάρχουν «μαγικά κουμπιά» για την ανομία. Ελα!

Είναι «μικροπολιτική» που τέσσερα χρόνια τώρα –το πόσα χρήματα έχουν δοθεί ας το προσπεράσουμε κι αυτό– η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για 60.000 πρόσφυγες και συμβαίνουν αυτά που συμβαίνουν στα Διαβατά.

Είναι «μικροπολιτική» που σφάζονται χούλιγκαν στους δρόμους.

Οχι, κυρία Γεροβασίλη, δεν είναι μικροπολιτική. Είναι (πολιτική) πραγματικότητα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News