344
|

Το ιπτάμενο αυτοκίνητο κάνει το πρώτο του τεστ ντράιβ

Το ιπτάμενο αυτοκίνητο κάνει το πρώτο του τεστ ντράιβ

Το όνειρο ενός αυτοκινήτου που είναι ικανό να πετάξει δεν είναι καινούργιο. Ανάγεται κινηματογραφικά, μυθιστορηματικά, ακόμα και στην ατάκα που πέταξε πριν μερικά χρόνια ο Μάικλ Τζ. Φοξ στο σόου του Τζίμι Κίμελ όταν, με αφορμή την κλασική ταινία «Επιστροφή στο Μέλλον», του είπε πως «κανονικά όλο αυτό το ακροατήριο θα έπρεπε να είχε έρθει εδώ με ιπτάμενα αυτοκίνητα».

Η ατάκα μπορεί να έκανε το αμερικανικό κοινό να χασκογελάσει αλλά αυτές τις μέρες του Αυγούστου ένα νέο τεστ πτήσης πραγματοποιήθηκε. Την περασμένη Παρασκευή η νεοσύστατη εταιρεία SkyDrive παραχώρησε μία συνέντευξη Τύπου που εξήγησε το πρότζεκτ. Το οποίο ονομάζει SD-03, χωρίς πολλές διευκρινίσεις για τον κωδικό. Επίσης δήλωσε έτοιμη για το πρώτο εναέριο τεστ ντράιβ. Μη φαντάζεστε κάτι συγκλονιστικό. Μερικά μέτρα πάνω από το έδαφος, για περίπου τέσσερα λεπτά, πέταξε το νέο της δημιούργημα. Το οποίο, πάντως, βλέποντας το σχετικό βίντεο περισσότερο θυμίζει μονοθέσιο drone και λιγότερο αυτοκίνητο. Αν μη τι άλλο, θα περίμενες να δεις τροχούς στα τέσσερα άκρα SD-03.

Εν πάσει περιπτώσει, το εγχείρημα πραγματοποιήθηκε σε ιδιόκτητο χώρο της Toyota – στοιχείο που ίσως αποτυπώνει και το ενδιαφέρον των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών στο νέο, εύφορο «χωράφι» των hi-tech μετακινήσεων. Η εταιρεία επιδιώκει να έχει έτοιμο το νέο προϊόν το 2023. Κυρίβς ως χρήση ενός αστικού ταξί. Το οποίο, όπως προβλέπουν οι ειδικοί, δεν θα χρειάζεται να έχει περισσότερο χώρο από όσο καταλαμβάνει ο χειριστής-επιβάτης. Ίσως και δύο.

Ταυτόχρονα είναι πολλές οι επιχειρηματικές κινήσεις που προβλέπουν αυτόνομα ιπτάμενα μεταφορικά μέσα. Για παράδειγμα, το Volocopter είναι το πρώτο επανδρωμένο, ηλεκτρικό και ασφαλές, όπως τονίζει η εταιρεία, όχημα που παρουσιάσηκε παγκοσμίως. Το όραμα των ιδρυτών της εταιρείας είναι να μετακινεί μέχρι 10,000 επβάτες ανά ημέρα από σημείο σε σημείο.

Tο Volocopter

Το ιπτάμενο αυτοκίνητο (ή πέστε το όπως θέλετε), θα απογειώνεται παύλα απογειώνεται κάθετα και το όλο πρότζεκτ σχετίζεται με την πρόθεση της ιαπωνικής κυβέρνησης να προωθήσει εταιρείες εναέριων ταξί. Και ίσως ο ουρανός στο Τόκιο, ή και σε άλλες δυτικές μητροπόλεις, να είναι στο εξής μια ανακούφιση από το επίγειο μποτιλιάρισμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News