949
Tηλεργασία, Βιομετρικές πληρωμές, μανιτάρια, καυτερά φαγητά και ψυχεδέλεια είναι μερικές από τις τάσεις του 2021 | CreativeProtagon/Shutterstock

Τι θα φέρει η επόμενη δεκαετία;

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2021, 21:01
Tηλεργασία, Βιομετρικές πληρωμές, μανιτάρια, καυτερά φαγητά και ψυχεδέλεια είναι μερικές από τις τάσεις του 2021
|CreativeProtagon/Shutterstock

Τι θα φέρει η επόμενη δεκαετία;

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2021, 21:01

Οι προβλέψεις για κάθε νέα χρονιά είναι πάντα της μόδας. Και όχι μόνο από ερασιτέχνες, αλλά και τους λεγόμενους επαγγελματίες του είδους που εργάζονται για μεγάλους οργανισμούς και ινστιτούτα που έχουν αποστολή να ενημερώνουν για κάθε λογής τάσεις. Το αν πέφτουν μέσα ή όχι, φαίνεται πως λίγο ενδιαφέρει στο τέλος του χρόνου. Σημασία έχει τι λένε στην αρχή του. Κουβέντα να γίνεται…

Ο Guardian παρουσιάζει τις τάσεις που προβλέπει η πλειοψηφία του χώρου, για το 2021, αλλά και τη δεκαετία που διανύουμε.

Διεθνείς κανόνες για τη δουλειά από το σπίτι

Χάρη στον κορονοϊό, η τηλεργασία ήρθε για να μείνει, συμφωνούν όλο και περισσότεροι. Δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναγυρίσει στο γραφείο η πλειοψηφία όσων εργάζονται από το σπίτι αυτή την περίοδο. Η γεωγραφική απόσταση δεν θα σταματά πλέον τα ταλέντα από την αγορά εργασίας, όπου και αν είναι αυτή.

Τέλος στο στρίμωγμα των υπαλλήλων

Η πανδημία έθαψε μία για πάντα τα μεγάλα ανοιχτά γραφεία με δεκάδες και εκατοντάδες άτομα το ένα δίπλα στο άλλο. Ποτέ ξανά, προς μεγάλη απογοήτευση των αερομεταφερόμενων ιών.

Ψηφιακές μετακινήσεις των εργαζομένων

Ακούγεται απίθανο, αλλά μετά την πανδημία μην ξαναπείτε αυτή τη λέξη: Η Microsoft ετοιμάζει εφαρμογές για τους εργαζόμενους που θα δουλεύουν από απόσταση, χάρη στις οποίες θα περνούν λίγη ώρα καθημερινά «πηγαίνοντας στη δουλειά» (δεν έχουμε ιδέα τι σημαίνει αυτό ακριβώς) -στο μυαλό τους, όχι στην πραγματικότητα- για να μπορούν να βάλουν σε μία τάξη τις σκέψεις τους…

Ετικέτες στα τρόφιμα με το αποτύπωμα άνθρακα

Οπως κάποτε μπήκαν στις συσκευασίες των τροφίμων στοιχεία για τη διατροφική τους αξία, έτσι και τώρα ετοιμάζονται αντίστοιχα για το πόσο επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα σε εκπομπές θερμοκηπικών αερίων μέχρι να φτάσουν στο πιάτο μας. Ετσι, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν τυχόν αύξηση της τιμής τους: Οσο πιο βλαβερά για το περιβάλλον, τόσο πιο ακριβά θα πωλούνται.

Βιομετρικές πληρωμές χωρίς μετρητά

Δεν θα είναι μόνο προνόμιο των κατόχων iPhone η πληρωμή μέσω της αναγνώρισης προσώπου του κινητού τους. Θα επεκταθεί στο εμπόριο γενικότερα και όχι μόνο για τους χρήστες προϊόντων της Apple.

«Ζωντανές» πωλήσεις εκτός Κίνας

Θα επεκταθούν παντού οι πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσιών με «ζωντανές» συνδέσεις και προώθηση των influencers μέσω Instagram, που περιλαμβάνουν προσφορές και εκπτώσεις εκείνη την ώρα.

Κλιματική μετανάστευση

Οι μετακινήσεις πληθυσμών λόγω της κλιματικής αλλαγής, θα γίνονται ολοένα και συχνότερα, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στην κατανομή πόρων, ζητήματα στα σύνορα, τον πολιτισμό και την ασφάλεια εκατομμυρίων.

Οικολογική αποκατάσταση

Ο κόσμος θα γυρίζει στη φύση και αντί για σπίτια θα αγοράζει γη. Ειδικά αν η παγίδευση άνθρακα στο έδαφος αμοίβεται χρηματικά, οι ιδιοκτήτες δασικών εκτάσεων θα μπορούν να ωφεληθούν.

Αλλαγή των παραδοσιακών τρόπων εκπαίδευσης

Εξαιτίας του κορονοϊού, ένα τεράστιο πείραμα γίνεται εδώ και ένα χρόνο σε μεγάλο μέρος του πλανήτη και έχει να κάνει με την εκπαίδευση ή πιο συγκεκριμένα, πώς τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να «πάνε σχολείο» χωρίς να… πάνε σχολείο. Το οικονομικό κόστος της ανώτατης παιδείας θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας  που θα επηρεάσει εκατομμύρια επίδοξους φοιτητές στις επιλογές τους.

Μανία για τα μανιτάρια

Η άνοδος της χορτοφαγίας για λόγους υγείας, οικονομίας και προστασίας του περιβάλλοντος θα κάνουν τα μανιτάρια περιζήτητα!

Μανία για τα καυτερά

Οσο πιο πολύ καίει, τόσο πιο πολύ θα αρέσει. Ετσι τουλάχιστον, λένε οι προφήτες των γεύσεων, που προβλέπουν ότι σπάνιες καυτερές πιπεριές και σάλτσες-φωτιά θα γεμίσουν τα ράφια στις κουζίνες

Η επιστροφή της ψυχεδέλειας

Τελικά, είχαν δίκιο εκεί στο Σαν Φρανσίσκο, τότε στα 60’ς. Τα παραισθησιογόνα μανιτάρια και το LSD θα χάσουν την κακή τους φήμη και θα χρησιμοποιούνται ολοένα και συχνότερα για φαρμακευτικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Απόδραση σε φανταστικούς κόσμους

Το να θέλει κάποιος να ξεφύγει από την ζοφερή του πραγματικότητα, έστω και για λίγο, δεν είναι κάτι καινούργιο, ούτε κάτι απρόσμενο, ειδικά τον τελευταίο χρόνο. Οι επαγγελματίες προφήτες του μέλλοντος θεωρούν ότι η τάση αυτή θα γίνει πιο έντονη και ότι η φαντασία μας θα εκφραστεί με πολλούς τρόπους, π.χ. νέου τύπου ηλεκτρονικά παιχνίδια, την χρήση της ουσίας κεταμίνη για ψυχαγωγικούς σκοπούς, την ερωτική λογοτεχνία και την έκφρασή της με διαφορετικά Μέσα κ.ά.

Η αλλοίωση της πραγματικότητας μέσα από φίλτρα

Τα φίλτρα που χρησιμοποιούμε στο Instagram θα αρχίσουμε να τα βλέπουμε παντού γύρω μας χάρη σε νέες τεχνολογίες. Σε τέτοιο βαθμό που θα τρίβουμε τα μάτια μας για να να καταλάβουμε αν είναι αληθινές ή ψεύτικες οι εικόνες…

Η παρακμή των τεχνολογικών κολοσσών

Φαντάζει λίγο επιστημονική φαντασία, αλλά οι πολίτες θα ξεσηκωθούν λόγω της εκμετάλλευσης των προσωπικών τους δεδομένων από τις μεγάλες εταιρείες και θα προτιμούν να πληρώνουν για υπηρεσίες, όπως η αναζήτηση και το email σε μικρότερες εταιρείες.

Νέες τεχνολογίες για την προστασία μας online

Η τεχνολογία αλυσίδας συστοιχιών που θα προστατεύει την ιδιωτικότητα  πολιτών, αλλά και προϊόντα και υπηρεσίες, όπως πχ. ψηφιακά έργα τέχνης, θα γίνουν mainstream.

Η άνοδος της Κίνας

Η Κίνα θα συνεχίσει να ανέρχεται σε οικονομικό, πολιτικό και πολιτισμικό επίπεδο. Αντίθετα οι ΗΠΑ, θα συνεχίσουν να πέφτουν. Οπως επί δεκαετίες, ό,τι συνέβαινε στην Αμερική, το ακολουθούσε ο υπόλοιπος πλανήτης, τώρα το ίδιο θα γίνεται με την Κίνα.

Μαγειρέματα στον Αμαζόνιο

Η γιγάντωση των εταιρειών με κέρδη μεγαλύτερα από το ΑΕΠ πολλών μικρών χρεωμένων κρατών που διαθέτουν πλούτο φυσικών πόρων -όπως τα κράτη του Αμαζονίου- σημαίνει ότι οι εταιρείες θα σκαρφίζονται πολύπλοκες στρατηγικές φοροαποφυγής και διεθνείς μονοπωλιακές πρακτικές.

Η μόδα του Zoom

Οι μόδιστροι, οι οίκοι μόδας, οι σχεδιαστές και οι εταιρείες ένδυσης θα στρέψουν την προσοχή τους από τη μέση και πάνω. Δηλαδή το μέρος του σώματος που φαίνεται στο Zoom!

Η επιστροφή του λίφτινγκ προσώπου

Οι πλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις θα κερδίσουν ξανά δημοτικότητα, καθώς ο κόσμος βαρέθηκε να δίνει συνέχεια λεφτά για botox και άλλες προσωρινές λύσεις.

Μουσική χωρίς μελωδία

Αν είστε λάτρεις της Motown, θα τραβάτε ήδη τα μαλλιά σας με τη ραπ χωρίς ίχνος μελωδίας που κυριαρχεί στο TikTok. Δυστυχώς, οι προφήτες λένε ότι η χρήση της θα επεκταθεί.

Ο θάνατος των μουσικών ειδών

Εκτός από τη μελωδία, θα πεθάνουν και τα διαφορετικά είδη της μουσικής. Ας όψεται το Spotify και άλλες παρόμοιες υπηρεσίες, που δημιουργούν λίστες τραγουδιών με βάση τη διάθεσή μας και όχι σε ποιο είδος ανήκουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News