536
Τα κινητά τηλέφωνα μετατρέπονται σε ψηφιακά κλειδιά για τα αυτοκίνητα μας | .

Θα κλειδώνουμε (και) το αυτοκίνητό μας από το κινητό

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2018, 13:10
Τα κινητά τηλέφωνα μετατρέπονται σε ψηφιακά κλειδιά για τα αυτοκίνητα μας
|.

Θα κλειδώνουμε (και) το αυτοκίνητό μας από το κινητό

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2018, 13:10

Περισσότερες από 80 εταιρείες ανάμεσα στις οποίες η Αudi, VW, η BMW, η Honda, η General Motors, η Hyundai, η Τoyota, η Apple, η Samsung, η LG και η Panasonic συνασπίστηκαν και δημιούργησαν το Car Connectivity Consortium (CCC). Η συμμαχία αυτή δημιουργήθηκε με στόχο την ανάπτυξη μιας τεχνολογίας η οποία θα καταργεί τα κλειδιά των αυτοκινήτων και θα επιτρέπει στους κατόχους των οχημάτων την πρόσβαση σε αυτά μέσω των κινητών τους τηλεφώνων.

Τα τελευταία χρόνια διάφορες ερευνητικές ομάδες έχουν αναπτύξει τεχνολογίες που επιτρέπουν στα κινητά τηλέφωνα να κλειδώνουν και να ξεκλειδώνουν αυτοκίνητα. Ομως αυτό το κονσόρτσιουμ που αποτελείται από -κατά τα άλλα- σφοδρούς μεταξύ τους ανταγωνιστές θέλει να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο πρότυπο, ένα σύστημα που θα γίνει στάνταρντ στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Eνα βίντεο για το ψηφιακό κλειδί:

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Daily Mail σε λίγες μέρες το CCC θα δώσει στη δημοσιότητα τεχνικές λεπτομέρειες για το σύστημα που θέλει να αναπτύξει το οποίο θα έχει την μορφή μιας εφαρμογής (app) στα κινητά τηλέφωνα. Αναμένεται μάλιστα να ανακοινωθεί ότι οι τεχνικοί του CCC έχουν ήδη προχωρήσει αρκετά στην ανάπτυξη αυτής της εφαρμογής που θα ονομάζεται Digital Key και ότι η πρώτη της έκδοση, το Digital Key 1.0, θα είναι έτοιμη εντός του 2019. Θεωρείται βέβαιο ότι το συγκεκριμένο κονσόρτσιουμ δεν δημιουργήθηκε για να ολοκληρώσει μόνο τη συγκεκριμένη αποστολή και στην συνέχεια να διαλυθεί, αλλά μετά την ανάπτυξη του ψηφιακού κλειδιού αυτοκινήτων να αναπτύξει σειρά τεχνολογιών που θα αυξάνουν την διασύνδεση ανάμεσα στα κινητά τηλέφωνα και τα αυτοκίνητα.

Σύντομα όπως φαίνεται τα κινητά μας τηλέφωνα θα τα χρησιμοποιούμε και για να μπαινοβγαίνουμε στα αυτοκίνητα μας αλλά και να τα χρησιμοποιούμε
Σύντομα όπως φαίνεται τα κινητά μας τηλέφωνα θα τα χρησιμοποιούμε και για να μπαινοβγαίνουμε στα αυτοκίνητα μας αλλά και να τα χρησιμοποιούμε

«Δημιουργώντας το Digital Key στην ουσία δημιουργούμε την βάση πάνω στην οποία θα δημιουργήσουμε διάφορες καινοτόμες εφαρμογές και υπηρεσίες που θα συνδέουν το αυτοκίνητο με το κινητό τηλέφωνο» αναφέρει ο Ουλφ Βάρτσατ, επικεφαλής του Τμήματος Ηλεκτρονικών Συστημάτων της Audi. Οπως λένε τα στελέχη του CCC αν το Digital Key αποδειχθεί λειτουργικό και πάνω από όλα πληροί τα κριτήρια ασφαλείας έχουν ήδη αποφασίσει το αμέσως επόμενο βήμα μετά το άνοιγμα και το κλείδωμα του αυτοκινήτου. Ο κάτοχος ενός αυτοκινήτου με την ίδια εφαρμογή που θα το ανοίγει θα μπορεί να το θέτει σε λειτουργία όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα συμβατικά κλειδιά.

car1 (2)

Επόμενη κίνηση του CCC είναι η εφαρμογή αυτή να επιτρέπει στον κάτοχο του οχήματος να συνδέει -για όσο χρονικό διάστημα εκείνος κρίνει- το αυτοκίνητό του με τα κινητά τηλέφωνα άλλων ατόμων ώστε να μπορεί να το χρησιμοποιήσει κάποιο συγγενικό ή φιλικό του πρόσωπο, ή ακόμη και ο υπάλληλος του πάρκινγκ στο οποίο το έχει αφήσει. Η εφαρμογή θεωρείται ότι θα αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη επίσης στον τομέα των ενοικιάσεων αυτοκινήτων αλλά και σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Το ψηφιακό κλειδί θα χρησιμοποιεί τα ίδια ηλεκτρονικά κυκλώματα (τσιπάκια) που χρησιμοποιούν οι πλατφόρμες Android και iOS των κινητών τηλεφώνων για πραγματοποιούνται με τις συσκευές ανέπαφες πληρωμές. «Είμαι ενθουσιασμένος από την αναπάντεχα ευρείας κλίμακας θετική ανταπόκριση που έχει στην βιομηχανία το ψηφιακό κλειδί που δημιουργούμε» αναφέρει ο Μαχφουζούρ Ραχμάν, πρόεδρος του CCC.