394
|

Στρατός από τσιπάκια εναντίον καρκινικών όγκων

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2020, 19:22

Στρατός από τσιπάκια εναντίον καρκινικών όγκων

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2020, 19:22

Παρά την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας και στον ιατρικό τομέα είναι ακόμη αρκετές οι ασθένειες που η αντιμετώπιση τους αποτελεί ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα.

Ο καρκίνος είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα. Τα τελευταία χρόνια η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να βρει λύσεις για την εξουδετέρωση καρκινικών όγκων που αναπτύσσονται σε περιοχές που είναι δύσκολο να προσεγγιστούν από τα συμβατικά ιατρικά μέσα ή να αντιμετωπιστούν από τις υπάρχουσες θεραπείες χωρίς να προκληθούν δυσάρεστες παρενέργειες και κυρίως χωρίς να πειραχτούν τα υγιή κύτταρα και οι υγιείς ιστοί που περιβάλλουν τους όγκους. Ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο πειραματίζονται με διάφορες τέτοιες μεθόδους και μια από αυτές είναι μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Κορνέλ στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές έδωσαν στην δημοσιότητα μια εικόνα από το τσιπάκι που ανέπτυξαν τ οποίο θα εισέρχεται στους καρκινικούς όγκους και θα προσπαθεί να τον εξουδετερώσει εκ των έσω χωρίς να προκαλεί ζημιές σε άλλα σημεία. |Cornell University/PA Wire /Cornell University/PA Wire

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Telegraph οι ερευνητές δημιούργησαν ένα μικροσκοπικό τσιπάκι που έχει μέγεθος μονοκύτταρου οργανισμού. Προσπαθούν τώρα να προσαρμόσουν στο τσιπάκι αυτό «ποδαράκια» τα οποία θα του επιτρέψουν να μετακινείται. Στόχος είναι να εμφυτεύονται ενέσιμα εκατοντάδες ή χιλιάδες τέτοια τσιπάκια μέσα σε καρκινικούς όγκους όπου είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθεί νυστέρι για την αντιμετώπιση τους, όπως είναι οι όγκοι που βρίσκονται στον εγκέφαλο.

Τι θα κάνουν

Τα τσιπάκια θα έχουν την ικανότητα να εντοπίζουν τα σημεία από τα οποία εκκρίνονται οι χημικές ουσίες που βοηθούν τον όγκο να μεγαλώνει. Στην συνέχεια θα μετακινούνται σε αυτά τα σημεία και θα εμποδίζουν την έκκριση διακόπτοντας την περαιτέρω ανάπτυξη του όγκου.

Καλλιτεχνική απεικόνιση του μικροσκοπικού τσιπ που θα μετακινείται με παλμούς φωτός λέιζερ στο εσωτερικό των όγκων. Credit:Cornell University/PA

Η διαδικασία αυτή δεν ενοχλεί τους υγιείς ιστούς και τα υγιή κύτταρα που βρίσκονται πέριξ του όγκου. Οι γιατροί θα ελέγχουν την κίνηση των τσιπ με παλμούς φωτός λέιζερ.

Οι επιστήμονες παρουσιάζουν την έρευνα τους στην επιθεώρηση «Nature» και αναφέρουν ότι τα τσιπάκια μπορούν να προσεγγίζουν τον στόχο τους όχι μόνο με ενέσιμη εμφύτευση αλλά και μέσω του κυκλοφορικού συστήματος ή κινούμενα μέσα στους ιστούς.

Σε περίπτωση που τα τσιπάκια αυτά αποδειχθούν λειτουργικά και αποτελεσματικά θα ανοίξει ο δρόμος για την χρήση τους στην αντιμετώπιση και άλλων ασθενειών ή προβλημάτων υγείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...