454
Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να δημιουργήσουν τεχνητά φύλλα που κάνουν φωτοσύνθεση | Shutterstock

Τεχνητό φύλλο παράγει καθαρό υγρό καύσιμο

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2020, 18:38
Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να δημιουργήσουν τεχνητά φύλλα που κάνουν φωτοσύνθεση
|Shutterstock

Τεχνητό φύλλο παράγει καθαρό υγρό καύσιμο

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2020, 18:38

Τα τελευταία χρόνια πολλές ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αναπτύξουν συστήματα που μιμούνται με τεχνητό τρόπο την διαδικασία της φωτοσύνθεσης η οποία μετατρέπει το ηλιακό φως σε ενέργεια και θεωρείται ακρογωνιαίος λίθος της ζωής, όπως τουλάχιστον την γνωρίζουμε εδώ στην Γη. Έχουν παρουσιαστεί κατά καιρούς διαφόρων ειδών τέτοια σύστήματα τα οποία συνήθως αποκαλούνται «τεχνητά φύλλα». Ένα τέτοιο τεχνητό φύλλο δημιούργησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ το οποίο μετατρέπει το ηλιακό φως, το διοξείδιο του άνθρακα και το νερό σε καύσιμο που δεν περιέχει άνθρακα.

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times το σύστημα που ανέπτυξαν οι ερευνητές στην Βρετανία, σε αντίθεση με τις συμβατικές ηλιακές κυψέλες, δεν παράγει ηλεκτρικό ρεύμα αλλά υγρό καύσιμο το οποίο μπορεί να αποθηκεύεται. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το σύστημα τους μπορεί να πάρει την μορφή που έχουν τα συμβατικά ηλιακά πάρκα ή εναλλακτικά τα φύλλα να τοποθετούνται ως ανεξάρτητες μονάδες σε κατοικίες.

Το τεχνητό φύλλο που δημιούργησαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. / Credit: UNIVERSITY OF CAMBRIDGE

 

Το νέο σύστημα μετατρέπει μόλις το 1% της ενέργειας με την οποία έρχεται σε επαφή που είναι κατά πολύ μικρότερο από το 15%-20% που επιτυγχάνουν οι ηλιακές κυψέλες αλλά οι δημιουργοί του υποστηρίζουν ότι καθώς η μετατροπή προσφέρει υγρό καύσιμο που αποθηκεύεται και μεταφέρεται αυτό το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα.

Το σύστημα μετατρέπει το ηλιακό φως, το διοξείδιο του άνθρακα και το νερό σε οξυγόνο και μεθανικό οξύ τα οποία μπορούν να αποθηκευτούν και να χρησιμοποιηθούν απευθείας σε υγρό καύσιμο για την παραγωγή ενέργειας. Μπορεί επίσης να παράγει υδρογόνο για χρήση σε οικιακές εγκαταστάσεις αποθήκευσης ζεστού νερού (μπόιλερ).

Η ανάπτυξη τεχνολογίας που θα χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια ώστε να μετατρέπεται το διοξείδιο του άνθρακα σε φιλικό στο περιβάλλον και χωρίς ανεπιθύμητα υποπροϊόντα καύσιμο αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους στόχους της σύγχρονης επιστήμης αφού θα απαλλάξει την ανθρωπότητα από την χρήση ορυκτών καυσίμων.

Το σύστημα

Οι επιφάνειες του νέου συστήματος έχουν επιστρωθεί μια ημιαγώγιμη σκόνη και νερό ενώ υπάρχει παρουσία διοξειδίου του άνθρακα. Οι επιφάνειες απορροφούν το ηλιακό φως και τα ηλεκτρόνια σε αυτές τις συνθήκες «διεγείρονται» και ενώνονται με το διοξείδιο του άνθρακα και τα πρωτόνια που απελευθερώνονται από το νερό δημιουργώντας συνθήκες που οδηγούν στην μείωση των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα. Προκαλείται στην συνέχεια μια χημική αντίδραση που έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση μεθανικού οξέος το οποίο μπορεί να αποθηκεύεται.

«Μας εξέπληξε το πόσο καλά λειτούργησε αφού το σύστημα δεν παρήγαγε σχεδόν κανένα υποπροϊόν. Ορισμένες φορές τα πράγματα δεν προχωρούν όπως τα σχεδιάζεις αλλά εδώ έχουμε μια σπάνια περίπτωση όπου τα πράγματα πήγαν ακόμη καλύτερα από ό,τι περιμέναμε» δήλωσε ο χημικός Κιάν Βάνγκ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...