392
Ενα από τα σχέδια των υπερηχητικών τρένων που θέλουν να δημιουργήσουν οι δύο εταιρείες | Foster + Partners

Στη μάχη των εμπορικών μεταφορών τα υπερηχητικά τρένα

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2018, 17:30
Ενα από τα σχέδια των υπερηχητικών τρένων που θέλουν να δημιουργήσουν οι δύο εταιρείες
|Foster + Partners

Στη μάχη των εμπορικών μεταφορών τα υπερηχητικά τρένα

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2018, 17:30

Το 2013 ο αμερικανός (νοτιοαφρικανικής καταγωγής) μεγιστάνας και οραματιστής Ελον Μασκ ανακοίνωσε ότι είναι εφικτή η κατασκευή ενός υπερηχητικού τρένου. To Hyperloop, όπως ονομάστηκε αυτό το τρένο, αποτελείται από από καμπίνες-κάψουλες οι οποίες θα κινούνται μέσα σε αγωγούς με κενό αέρος και με ταχύτητες που θα αγγίζουν τα 1.250 χλμ/ώρα! Ο Μασκ ίδρυσε μια εταιρεία η οποία άρχισε να κατασκευάζει το τρένο και τις υποδομές για να κινείται και αφού αποδείχτηκε ότι η ιδέα μπορεί να πάρει σύντομα σάρκα και οστά ορισμένες χώρες (π.χ. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) αποφάσισαν να το εγκαταστήσουν στα εδάφη τους. Ετσι στο παιχνίδι άρχισαν να μπαίνουν και άλλες μεγάλες εταιρείες όπως η Virgin, η οποία ίδρυσε τη δική της εταιρεία παραγωγής των υπερηχητικών τρένων.

Μία πολύ γνωστή αρχιτεκτονική εταιρεία της Βρετανίας η Foster + Partners ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Virgin Hyperloop One, με στόχο να δημιουργήσουν βαγόνια τα οποία φιλοδοξούν να αποτελούν σημείο αναφοράς για την εργονομία τους, την υψηλή αισθητική τους, το χαμηλό τους κόστος αλλά και τη φιλικότητα στο περιβάλλον. Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times, οι δύο εταιρείες ευελπιστούν ότι θα έχουν έτοιμα τα υπερηχητικά τους τρένα μέχρι το 2021. Τα τρένα θα μεταφέρουν σε πρώτη φάση φορτία σε αποστάσεις εκατοντάδων χλμ. μέσα σε λίγα λεπτά.

Τα υπερηχητικά τρένα θα συνδράμουν αν χρειάζεται και drones. (φωτό: Foster + Partners)
Τα υπερηχητικά τρένα θα συνδράμουν αν χρειάζεται και drones. (φωτό: Foster + Partners)

«Αν κοιτάξουμε την Ιστορία, όποτε εμφανίζεται κάποιο νέο μεταφορικό μέσο αρχικά χρησιμοποιείται για τη μεταφορά φορτίων. Ο άνθρωπος θέλει να δοκιμάζει τις δυνατότητες των νέων μεταφορικών μέσων, και αυτό μπορεί να γίνει μέσω της μεταφοράς φορτίων» αναφέρει ο Στεφάν Μπέλινγκ, επικεφαλής της Foster + Partners. Σύμφωνα με τα στελέχη των δύο εταιρειών, στη μεταφορά των φορτίων θα συμμετέχουν και drones τα οποία θα μεταφέρουν τα φορτία σε όποιο σημείο χρειάζεται όταν το υπερηχητικό τρένο φτάσει στον τερματικό σταθμό.

Οι δύο εταιρείες συνεργάζονται με στόχο το κόστος της μεταφοράς προϊόντων με τα υπερηχητικά τρένα να είναι ανάλογο με εκείνο της μεταφοράς τους με νταλίκες. Αν κάτι τέτοιο επιτευχθεί, με δεδομένο ότι τα φορτία θα φτάνουν στον προορισμό τους σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, θεωρείται ότι θα αλλάξει ο κόσμος των μεταφορών και θα υπάρξουν αλυσιδωτές αλλαγές που θα μετασχηματίσουν ένα μέρος του παγκόσμιου εμπορίου.

Δείτε ένα βίντεο για την νέα συνεργασία στα υπερηχητικά τρένα: