703
O Μάκης Αγγελόπουλος πνίγεται στις αγκαλιές των οπαδών της ΑΕΚ. Η ευρωπαϊκή Κούπα είναι η δική του δικαίωση | INTIMESports

Ο σκηνοθέτης και οι πρωταγωνιστές του «2018»

Sportscaster Sportscaster 7 Μαΐου 2018, 12:35
O Μάκης Αγγελόπουλος πνίγεται στις αγκαλιές των οπαδών της ΑΕΚ. Η ευρωπαϊκή Κούπα είναι η δική του δικαίωση
|INTIMESports

Ο σκηνοθέτης και οι πρωταγωνιστές του «2018»

Sportscaster Sportscaster 7 Μαΐου 2018, 12:35

Η ΑΕΚ Πρωταθλήτρια Ευρώπης! Ακούγεται σαν ψέμα, όμως είναι αλήθεια – μια υπέροχη αλήθεια. Αυτό το τρόπαιο, της το χρωστούσε η Ιστορία. Γιατί είναι η πρώτη ομάδα που έφερε ευρωπαϊκή Κούπα στην Ελλάδα, ανοίγοντας το δρόμο για την ανάπτυξη του μπάσκετ στη χώρα. Γιατί το όραμα του ηγέτη της, Μάκη Αγγελόπουλου, ξεπερνά τα οπαδικά συμφέροντα του συλλόγου – και του έχει κοστίσει εκατομμύρια που δεν ελπίζει να πάρει πίσω. Αλλά και γιατί η «Βασίλισσα» πέρασε δυστυχίες που δεν άξιζε.

Τον Απρίλιο του 2011 υποβιβάστηκε στην Α2, για πρώτη φορά στην ένδοξη ιστορία της. Τον Ιούλιο του 2012 κατρακύλησε ακόμη πιο κάτω, στη Β’ Εθνική, επειδή δεν είχε δύο εκατομμύρια ευρώ για να εξοφλήσει τα χρέη της. Επαιξε στη Ζωφριά, στο Πέραμα, στην Κατερίνη, στον Λαγκαδά, στον Αγιο Παντελεήμονα. Το 2013, τέτοια εποχή, έδινε αγώνα μπαράζ (στα Τρίκαλα με τον Ηρακλή) για μια θέση στην Α2. Και χθες (Κυριακή), πέντε χρόνια μετά, κατέκτησε το Champions League. Ενα πραγματικό θαύμα, πενήντα χρόνια μετά την κορυφαία στιγμή της ιστορίας της. Θαύμα, μα καθόλου μεταφυσικό.

Πρόκειται για την -απολύτως φυσιολογική- επιβράβευση μιας τεράστιας (και μεθοδικής) προσπάθειας, που απαίτησε υπομονή, επιμονή και πολλές θυσίες από πολλούς ανθρώπους. Πρωτίστως από τον μεγαλομέτοχο της ΚΑΕ. Ο κ. Αγγελόπουλος έβαλε μπρος το σχέδιο για την «ανάσταση» της ιστορικής ομάδας τον Νοέμβριο του 2014 -λίγους μήνες μετά την επιστροφή της στην Α1- και, έκτοτε, έχει δαπανήσει πάνω από δέκα εκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι κανένας Κροίσος, ούτε το μπάσκετ τον συγκινούσε ιδιαιτέρως. «Παιδί της Σκεπαστής» ήταν. Ολα τα προηγούμενα χρόνια παρακολουθούσε μόνον τα πιο σπουδαία παιχνίδια της σεζόν. Αλλά, όταν
άκουσε τον συναγερμό, έτρεξε να βοηθήσει.

Το ημερολόγιο έγραφε 24 Νοεμβρίου 2014. Είκοσι μέρες προτού συμπληρωθούν τρία χρόνια από τότε, η ΑΕΚ απέκλεισε τον ευρωλιγκάτο Παναθηναϊκό στον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας και προκρίθηκε στον Τελικό για πρώτη φορά έπειτα από 17 χρόνια. Στις 17 Φεβρουαρίου 2018, στα «Δύο Αοράκια» του Ηρακλείου Κρήτης, κατέκτησε το τρόπαιο απέναντι τον Ολυμπιακό. Και τώρα, το Basketball Champions League. Που δεν έχει την αίγλη της Ευρωλίγκας, όμως περιελάμβανε ομάδες πιο ακριβές και πιο ισχυρές από την ΑΕΚ. Οπως η Μονακό και η Μούρθια, που αυτό το τριήμερο «λύγισαν» στο κατάμεστο «Νίκος Γκάλης» του ΟΑΚΑ απέναντι στην ψυχωμένη ΑΕΚ.

1907311
O Mάκης Αγγελόπουλος με τους παίκτες της ΑΕΚ την ώρα της απονομής (INTIME)

Ολα όσα κατόρθωσε η «Βασίλισσα» την τελευταία τετραετία φέρουν την υπογραφή αυτού του οραματιστή παράγοντα, που ποτέ δεν παραδόθηκε στις αποτυχίες και έμεινε πιστός στο project του, ακόμη και όταν οι φίλοι του τον αποθάρρυναν: «Μάκη, παράτα τα. Πετάς τα λεφτά σου στη θάλασσα». Μαζί του δικαιώθηκαν και πολλοί άλλοι. Ο Ντράγκαν Σάκοτα. Η δεύτερη θητεία του στην ΑΕΚ είχε κηλιδώσει το όνομά του. Αλλά ο κατακτητής του τελευταίου Πρωταθλήματος επέστρεψε, για να προσθέσει στο παλμαρέ των τίτλων του το Κύπελλο και το Ευρωπαϊκό, και να αποκαταστήσει τη φήμη του. Ο γιος του, Ντούσαν. Ο αρχηγός αυτής της ομάδας, ο οποίος πριν από οκτώ χρόνια χαροπάλευε σε νοσοκομείο της Ιταλίας. Ο Βασιλόπουλος, που κάποια στιγμή είχε ξεπέσει στην ΕΣΚΑ. Ο Μαυροειδής, που βασανίστηκε από σοβαρότατους τραυματισμούς. Ο Ξανθόπουλος, ο Λαρεντζάκης και αρκετοί άλλοι που θεωρήθηκαν «ξοφλημένοι» ή «λίγοι» για να παίξουν σε υψηλό επίπεδο. Μέχρι πριν από μερικούς μήνες, αυτή την ομάδα την αμφισβητούσαν ακόμη και οι οπαδοί της που, χθες, υποκλίθηκαν στο μεγαλείο του χαρακτήρα της.

Η ΑΕΚ ξαναβρίσκει σιγά, σιγά το ιστορικό της μέγεθος – και αυτό είναι ένα πολύ χαρμόσυνο νέο για το ελληνικό μπάσκετ. Εδώ και χρόνια αναζητούμε την ομάδα που θα τερματίσει το δίπολο Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού και θα τονώσει το ενδιαφέρον για την Basket League. Αλλά, θέλει χρόνο. Οι Γιαννακόπουλοι ανέλαβαν τον Παναθηναϊκό το 1987 και κατέκτησαν το πρώτο τους τρόπαιο -ένα Κύπελλο Ελλάδας- το 1993. Για τον ίδιο τίτλο (το Κύπελλο του 2010) οι Αγγελόπουλοι χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια. Στον κ. Αγγελόπουλο της ΑΕΚ, που δεν είναι τόσο πλούσιος, η σταθεροποίηση στην κορυφή ίσως πάρει ακόμη περισσότερο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, ο… σκηνοθέτης του «2018» βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

Ο χθεσινός «άθλος» της ΑΕΚ είναι η ιδανική πιστοποίηση της προόδου της. Οχι μόνον η Κούπα. Τα παιδάκια που ντύθηκαν στα κιτρινόμαυρα – η νέα γενιά των οπαδών της. Και οι 20.000 άνθρωποι που ταλαιπωρήθηκαν στη βροχή για να πάνε στο γήπεδο και να την καμαρώσουν, πάλι, «Βασίλισσα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...