674
| Shutterstock / CreativeProtagon

Πώς βοηθούν στη μάχη κατά της πανδημίας οι αναζητήσεις στη Google

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2020, 08:00
|Shutterstock / CreativeProtagon

Πώς βοηθούν στη μάχη κατά της πανδημίας οι αναζητήσεις στη Google

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2020, 08:00

Οι αναζητήσεις που πραγματοποιούν καθημερινά εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι μέσω της Google είναι αποκαλυπτικές των ζωών τους, όλων όσα βιώνουν και όλων όσα τους απασχολούν. Εν μέσω της πανδημίας του φονικού κορονοϊού πάρα πολλοί πληκτρολογούν τα πραγματικά ή φανταστικά συμπτώματά τους. Και καθώς οι κυβερνήσεις όλου του κόσμου αναζητούν τρόπους για την ανάσχεση της πανδημίας, ο Σεθ Στίβενς – Νταβίντοβιτς, ένας οικονομολόγος με διδακτορικό από το Χάρβαρντ και ειδίκευση στα αποκαλούμενα «Μεγάλα Δεδομένα» (Big Data) και όλα όσα κρύβουν μέσα τους, υποστηρίζει μέσω κειμένου στους New York Times πως αυτές οι αναζητήσεις μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην ανίχνευση άγνωστων επιδημικών εξάρσεων του Covid – 19, ειδικά σε περιοχές του κόσμου όπου οι υποδομές ελέγχου και πρόληψης ασθενειών είναι στην καλύτερη περίπτωση υποτυπώδεις.

Για να αποκαλύψει την πληθώρα των (εν δυνάμει εξαιρετικά χρήσιμων) πληροφοριών που εμπεριέχονται στις αναζητήσεις της Google, ο αμερικανός ειδικός εστίασε στη φράση «Δεν μπορώ να μυρίσω». Πλέον υπάρχουν πολλές επιστημονικές ενδείξεις πως η απώλεια όσφρησης (ανοσμία) συγκαταλέγεται μεταξύ των βασικών συμπτωμάτων της Covid-19, της ασθένειας που προκαλεί ο κορονοϊός, ενώ εκτιμάται πως 30% – 60% όλων όσοι νοσούν παρουσιάζουν το εν λόγω σύμπτωμα.

Την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ οι περισσότερες αναζητήσεις με βάση τη φράση «Δεν μπορώ να μυρίσω» πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϊ, τη Λουιζιάνα και το Μίσιγκαν – στις τέσσερις αμερικανικές πολιτείες, δηλαδή, με τα περισσότερα κρούσματα. Εξετάζοντας και τα στοιχεία άλλων αμερικανικών πολιτειών,  ο κ. Στίβενς – Νταβίντοβιτς κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο αριθμός των αναζητήσεων μέσω της Google για τη φράση «Δεν μπορώ να μυρίσω» και ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού είναι ποσά ανάλογα.

Δεδομένου ότι ο αριθμός των σχετικών αναζητήσεων ακολουθεί τον αριθμό των κρουσμάτων σε χώρες και περιοχές του κόσμου με σχετικά επαρκείς και αξιόπιστες υπηρεσίες εντοπισμού και καταγραφής των κρουσμάτων, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις εν λόγω αναζητήσεις για να εντοπίσουμε περιοχές ή ακόμα και χώρες όπου ενδέχεται πάρα πολλά κρούσματα να μην εντοπίζονται ή να μην καταγράφονται από τις αρμόδιες υγειονομικές Αρχές.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Εκουαδόρ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η χώρα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά κατά κεφαλήν κρουσμάτων Covid -19 στη Νότια Αμερική. Αλλά το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, το Ιράν και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Την ίδια ώρα, όμως, οι πολίτες του Εκουαδόρ πραγματοποιούν αναλογικά περισσότερες αναζητήσεις σχετικά με τα συμπτώματα του κορονοϊού από τους πολίτες κάθε άλλης χώρας στον κόσμο.

Αρκεί να σημειωθεί ότι οι αναζητήσεις με βάση τη φράση «no puedo oler» (δεν μπορώ να μυρίσω), στο Εκουαδόρ είναι δεκαπλάσιες σε σχέση με τις αναζητήσεις που πραγματοποιούνται στην Ισπανία παρότι στη χώρα της Λατινικής Αμερικής τα κατά κεφαλήν κρούσματα επίσημα είναι δέκα φορές λιγότερα συγκριτικά με την Ισπανία. Με λίγα λόγια, λαμβάνοντας υπόψη τις αναζητήσεις των πολιτών του Εκουαδόρ, τα κρούσματα στη χώρα είναι πολύ πιθανό να είναι κατά πολύ περισσότερα από όσα δηλώνονται επίσημα, και αυτό «θα μπορούσε να εξηγήσει τα βίντεο που κυκλοφόρησαν πρόσφατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με σορούς στοιβαγμένες την μία πάνω στην άλλη σε δρόμο της παραθαλάσσιας πόλης Κουαγιακίλ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αμερικανός ειδικός.

Ομως οι αναζητήσεις που πραγματοποιούνται μέσω της Google εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν και για την καλύτερη κατανόηση της εκδήλωσης της νόσου και των συμπτωμάτων της. Οσον αφορά αυτήν τη δυνατότητα ενδεικτική είναι κυρίως η περίπτωση της Ιταλίας.

Το ότι η ανοσμία ενδέχεται να συνδέεται με την εκδήλωση της Covid-19 άρχισε να κυκλοφορεί ως επιστημονική υπόθεση μετά την 20η Μαρτίου, παρότι πλέον φαίνεται πως αποτελεί ένα από τα κύρια συμπτώματα της ασθένειας. Υπήρχαν, ωστόσο, ήδη κάποιες ενδείξεις περί πιθανής συσχέτισης της απώλειας όσφρησης με την Covid – 19 τις οποίες εντόπισε ο Τζόσουα Γκανς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, ανακαλύπτοντας πως ο αριθμός των αναζητήσεων που πραγματοποίησαν οι Ιταλοί μέσω της Google με βάση τη φράση «Δεν μπορώ να μυρίσω» ήταν ήδη ιδιαίτερα υψηλός αρκετές ημέρες πριν τα ΜΜΕ όλου του κόσμου αρχίσουν να μιλούν για το σύμπτωμα της ανοσμίας. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και στο Ιράν, με τους Ιρανούς να αναζητούν σχετικές πληροφορίες εβδομάδες πριν από τις πρώτες ανακοινώσεις των ειδικών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...