630
Διαβάζοντας με έναν αγαπημένο άνθρωπο είναι ίσως η πιο καθοριστική διαδικασία για να μάθει ένα παιδί να αγαπάει τα βιβλία |

Πόσο σημαντικό είναι να διαβάζεις ιστορίες στα παιδιά;

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2019, 18:46
Διαβάζοντας με έναν αγαπημένο άνθρωπο είναι ίσως η πιο καθοριστική διαδικασία για να μάθει ένα παιδί να αγαπάει τα βιβλία
|

Πόσο σημαντικό είναι να διαβάζεις ιστορίες στα παιδιά;

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2019, 18:46

Το γράψιμο ενός βιβλίου είναι μια μαγική διαδικασία, ίσως ακόμη πιο μαγική όταν πρόκειται για το γράψιμο ενός παιδικού βιβλίου. Όμως συνήθως οι συγγραφείς γράφουν βιβλία που νομίζουν ότι θα άρεσαν στα παιδιά, οι δάσκαλοι προτείνουν στους μαθητές τους αυτά που πρέπει να διαβάσουν, οι γονείς αγοράζουν στα παιδιά τους αυτά που θέλουν οι ίδιοι να διαβάσουν και όλες όλοι εμείς οι υπόλοιπες υπόλοιποι, νονές, νονοί, θείες και θείοι κάνουμε δώρο σε βαφτιστήρια και ανίψια τα βιβλία που υποθέτουμε ότι θα τους αρέσουν. Και μετά τι;

Διαβάζουν τα παιδιά; Ας αντιμετωπίσουμε την αλήθεια. Στις μέρες μας τα περισσότερα αποφεύγουν το διάβασμα, ίσως γιατί φαντάζονται ότι τα βιβλία είναι «τσακωμένα» με την τεχνολογία την οποία λατρεύουν. Τα παιδιά, χωρίς καμία εξαίρεση, προτιμούν τα παιχνίδια στον υπολογιστή τους, και τα βίντεο κλιπ στην ταμπλέτα της μαμάς ή στο smartphone του μπαμπά.

Για θυμηθείτε, όμως, τη δική σας παιδική ηλικία και εκείνη την υπέροχη στιγμή στην αγκαλιά του παππού ή της γιαγιάς, που κρατούσε ανοικτό μπροστά σας ένα χρωματιστό εικονογραφημένο βιβλίο με μεγάλα γράμματα. Τους έβαζες να σου το διαβάζουν ξανά και ξανά μέχρι που μάθαινες απέξω κάθε φράση. Αυτή η πρώτη ανάμνηση, που συνδέει την ανάγνωση με έναν αγαπημένο άνθρωπο, είναι ίσως η πιο καθοριστική διαδικασία για να μάθει ένα παιδί να αγαπάει τα βιβλία, έτσι ώστε αργότερα να αναζητά από μόνο του τις συγκινήσεις που προσφέρουν.

Eισάγετε τα παιδιά στον συναρπαστικό κόσμο της ανάγνωσης, γιατί μόνα τους δεν πρόκειται να το κάνουν…

Το διάβασμα διευρύνει τους ορίζοντές μας και μας κάνει ποικιλοτρόπως δημιουργικούς, εμπλουτίζει το λεξιλόγιό μας, σύμφωνα με σύγχρονες έρευνες νευροβιολόγων βελτιώνει τη μνήμη μας και τη δυνατότητά μας για συγκέντρωση, μας ηρεμεί και μας χαλαρώνει, συμβάλλει τόσο στην ψυχική όσο και στην σωματική μας υγεία. Είναι μια εξαιρετική μορφή ψυχαγωγίας αφού ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα μας «ταξιδεύει» σε κόσμους άγνωστους, πραγματικούς και φανταστικούς, μας γνωρίζει παράξενους χαρακτήρες, ενώ η πλοκή του εξασκεί την κριτική μας σκέψη.

Για όλα αυτά και για πολύ περισσότερα, που μπορεί ο κάθε αναγνώστης να σκεφτεί χάρη στην προσωπική του εμπειρία και τη σχέση του με τα βιβλία, είναι απαραίτητο να μάθουν τα παιδιά να διαβάζουν από πολύ μικρά, να αγαπούν το άρωμα του χαρτιού και το χάδι στις σελίδες του βιβλίου. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από τη συμμετοχή. Διαβάστε μαζί με τα παιδιά, τα εγγόνια, τα βαφτιστήρια και τα ανίψια σας, δώστε τους την ελευθερία επιλογής, διαλέγοντας μαζί τους τα βιβλία που θα ήθελαν να διαβάσουν στον ελεύθερο χρόνο τους, εισάγετέ τα στον συναρπαστικό κόσμο της ανάγνωσης, γιατί μόνα τους δεν πρόκειται να το κάνουν.

Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά, χάρη στα 55 καταστήματα Public και στο Public.gr, όπου μπορεί κανείς να επιλέξει και να βρει ακριβώς αυτό που ψάχνει. Η παιδική βιβλιοθήκη των Public περιέχει περισσότερους από 20.000 τίτλους βιβλίων Ελλήνων και ξένων συγγραφέων για παιδιά από 0 έως 15 ετών.

Μερικά από τα 20.000 βιβλία για παιδιά έως 15 ετών που θα βρείτε στα Public

Μάλιστα μετά τον μήνα Μάρτιο κατά τη διάρκεια του οποίου δόθηκε έμφαση στην αυτοβελτίωση, το Public, το μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο της Ελλάδας, αφιερώνει τον Απρίλιο στα παιδικά βιβλία, αναγνωρίζοντας το πόσο σημαντικά είναι τα πρώτα βιβλία των παιδιών αλλά και τον εκπαιδευτικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν.

Σημειώστε ότι αν επιλέξετε τα βιβλία σας online μπορείτε να κάνετε κράτηση πριν από τις 2 η ώρα το μεσημέρι και να τα παραλάβετε αυθημερόν από το κατάστημα που σας εξυπηρετεί. (Δείτε εδώ τα 55 καταστήματα), ενώ για αγορές από 29 ευρώ και πάνω σας αποστέλλονται δωρεάν.

Δείτε εδώ ενδεικτικά μερικά από τα Top παιδικά βιβλία που μπορείτε να βρείτε σε ένα από τα 55 καταστήματα Public ή στο public.gr