1750
Το Pornhub δέχεται περισσότερες από 3,5 δισ. επισκέψεις τον μήνα, περισσότερες από όσες το Netflix ή η Amazon | Shutterstock

Pornhub: Υπάρχει κάτι σάπιο στο διαδικτυακό βασίλειο της πορνογραφίας

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2020, 21:15
Το Pornhub δέχεται περισσότερες από 3,5 δισ. επισκέψεις τον μήνα, περισσότερες από όσες το Netflix ή η Amazon
|Shutterstock

Pornhub: Υπάρχει κάτι σάπιο στο διαδικτυακό βασίλειο της πορνογραφίας

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2020, 21:15

Το Pornhub αρέσκεται να αυτοπαρουσιάζεται ως το νεανικό και ηθικό πρόσωπο του πορνό, ως ένας ιστότοπος που προασπίζεται το δικαίωμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων στην πορνογραφία. Το Pornhub έχει πλέον τη δυνατότητα να αγοράζει διαφημιστικές πινακίδες στην Times Square της Νέας Υόρκης, να συνδράμει τις δημοτικές αρχές της Βοστόνης στον καθαρισμό των δρόμων της πόλης από το χιόνι, να στηρίζει οργανώσεις που μάχονται κατά των φυλετικών ανισοτήτων, αλλά και να συμπαραστέκεται στους έγκλειστους της πανδημίας σε όλον τον κόσμο, προσφέροντάς τους δωρεάν πρόσβαση σε premium περιεχόμενα.

Κάθε μήνα το «ηθικό» και «ευαισθητοποιημένο» και «υγιές» Pornhub δέχεται περισσότερες από 3,5 δισεκατομμύρια επισκέψεις, περισσότερες από όσες το Netflix ή η Amazon, ενώ κερδίζει χρήματα από περισσότερες από 3 δισεκατομμύρια θεάσεις διαφημίσεων την ημέρα. Το Pornhub συγκαταλέγεται μεταξύ των sites με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο. Φαίνεται, ωστόσο, ότι δεν είναι όλα άμεμπτα και ηθικά στο Pornhub, πως υπάρχει κάτι σάπιο στο διαδικτυακό βασίλειο της πορνογραφίας.

«Ο ιστότοπός του είναι γεμάτος βίντεο με βιασμούς. Κερδίζει χρήματα από βιασμούς παιδιών, από εκδικητική πορνογραφία, από βίντεο γυναικών που βιντεοσκοπούνται εν αγνοία τους ενώ κάνουν ντους, από ρατσιστικά και μισογυνιστικά περιεχόμενα, από πλάνα γυναικών που ασφυκτιούν μέσα σε πλαστικές σακούλες. Μια έρευνα για “κορίτσια κάτω των 18” ή για “δεκατετράχρονα” οδηγεί σε κάθε περίπτωση σε περισσότερα από 100.000 βίντεο. Τα περισσότερα δεν είναι βίντεο παιδιών που κακοποιούνται, πάρα πολλά, όμως, είναι», επισημαίνει ο βραβευμένος με δύο Πούλιτζερ αμερικανός αρθρογράφος Νίκολας Κρίστοφ σε εκτενές κείμενό του στους New York Times.

Ο Κρίστοφ αναφέρει ενδεικτικά ότι, αφού χάθηκαν τα ίχνη μιας 15χρονης στη Φλόριντα, η μητέρα της την εντόπισε τελικά στο Pornhub, σε 58 βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου. Επίσης στο Pornhub εντοπίστηκαν τα βίντεο της σεξουαλικής κακοποίησης μιας 14χρονης από την Καλιφόρνια ενώ ενημερώθηκαν και οι αρχές, όχι, όμως, από την εταιρεία, αλλά από έναν συμμαθητή του κοριτσιού που τα εντόπισε. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις οι δράστες συνελήφθησαν, αλλά το Pornhub δεν κλήθηκε να λογοδοτήσει για τον διαμοιρασμό των επίμαχων βίντεο μέσω της πλατφόρμας του και την αποκόμιση κέρδους από αυτά.

Μια έρευνα στο Pornhub για “κορίτσια κάτω των 18” ή για “δεκατετράχρονα” οδηγεί σε κάθε περίπτωση σε περισσότερα από 100.000 βίντεο

To Pornhub λειτουργεί όπως το YouTube, με την έννοια ότι παρέχει στους χρήστες τη δυνατότητα ανάρτησης των δικών τους βίντεο. Στην πλειονότητα των σχεδόν επτά εκατομμυρίων καινούργιων βίντεο που αναρτώνται κάθε χρόνο στην πλατφόρμα του Pornhub πρωταγωνιστούν συναινούντες ενήλικες.

Υπάρχουν, ωστόσο, πάρα πολλά βίντεο με σκηνές κακομεταχείρισης και κακοποίησης εφήβων και μη συναινετικής βίας κι επειδή είναι αδύνατο κάποιος να είναι σίγουρος πως μια νεαρή κοπέλα ή ένας νέος άνδρας που εμφανίζεται σε κάποιο βίντεο είναι 14 ή 18 ετών, κανένας δεν γνωρίζει, ούτε καν το Pornhub, πόσα από τα εκατομμύρια βίντεο που διαθέτει στο αρχείο του είναι παράνομα.

Σε αντίθεση, όμως, με το YouΤube, το Pornhub παρέχει στους χρήστες του τη δυνατότητα να κατεβάζουν τα όποια βίντεο επιθυμούν απευθείας από την πλατφόρμα του. Οπότε ακόμα και στην περίπτωση που το βίντεο ενός βιασμού αποσυρθεί έπειτα από σχετικό αίτημα των αρχών, «ενδέχεται να είναι ήδη πολύ αργά», επισημαίνει ο Κρίστοφ, γιατί το επίμαχο βίντεο συνεχίζει να υπάρχει καθώς διαμοιράζεται μεταξύ των χρηστών ή αναρτάται εκ νέου στο Διαδίκτυο.

Από την πορνογραφία στον βιασμό

Στο πλαίσιο της έρευνάς του ο αμερικανός δημοσιογράφος συνομίλησε με πλήθος θυμάτων του εξαιρετικά δημοφιλούς ιστοτόπου. «Το Pornhub έγινε ο προαγωγός μου», ανέφερε χαρακτηριστικά μία γυναίκα ονόματι Κάλι. Αποκάλυψε ότι, αφού την υιοθέτησε μια οικογένεια Αμερικανών από την Κίνα, την εξώθησε στη συνέχεια στην παιδική πορνεία, εξαναγκάζοντάς την να εμφανίζεται σε βίντεο πορνογραφικού περιεχομένου από τότε που ήταν εννέα ετών. Κάποια από τα βίντεο στα οποία κακοποιείται σεξουαλικά κατέληξαν στο Pornhub, όπου εξακολουθούν να επανεμφανίζονται ακόμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

«Συνεχίζω να πουλιέμαι, παρότι εγκατέλειψα αυτήν τη ζωή πριν από πέντε χρόνια. Ενδέχεται να μην μπορέσω ποτέ να ξεφύγω από αυτό. Μπορεί να είμαι σαράντα χρόνων με οχτώ παιδιά και άνθρωποι να συνεχίζουν να αυνανίζονται με δικές μου φωτογραφίες. Πληκτρολογείς “Νεαρή Ασιάτισσα” και μπορεί να με βρεις», σημείωσε η Κάλι, ηλικίας 23 χρόνων σήμερα, η οποία σπουδάζει, επιθυμώντας να γίνει δικηγόρος.

Στο κείμενό του ο Κρίστοφ επισημαίνει ότι «το ζήτημα δεν είναι η πορνογραφία, αλλά ο βιασμός. Ας συμφωνήσουμε όλοι πως η προώθηση επιθέσεων κατά παιδιών ή οποιουδήποτε δεν έχει συναινέσει είναι ανήθικη. Το πρόβλημα με τον Μπιλ Κόσμπι ή τον Χάρβεï Γουάινσταϊν ή τον Τζέφρι Επστάιν δεν ήταν το σεξ, αλλά η απουσία συναίνεσης και το ίδιο είναι το πρόβλημα και με το Pornhub», εξηγεί.

«Ας συμφωνήσουμε όλοι πως η προώθηση επιθέσεων κατά παιδιών ή οποιουδήποτε δεν έχει συναινέσει είναι ανήθικη» επισημαίνει ο Κρίστοφ

Ενδεικτικά αναφέρει πως, στο πλαίσιο της έρευνάς του, εντόπισε στο Pornhub πολλά βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης αναίσθητων γυναικών και κοριτσιών, ενώ σε κάποια από αυτά οι βιαστές ανοίγουν τα κλειστά βλέφαρα των θυμάτων τους και αγγίζουν τα μάτια τους για να αποδείξουν ότι δεν έχουν τις αισθήσεις τους. Το Pornhub αποκομίζει επίσης κέρδη προωθώντας στους χρήστες του συλλογές βίντεο ανά κατηγορίες τύπου «έφηβες που ουρλιάζουν» και «ακραίος πνιγμός».

Στελέχη του Pornhub αρνήθηκαν να απαντήσουν στις αιτιάσεις του Κρίστοφ, αλλά η εταιρεία εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται πως «το Pornhub δεσμεύεται κατηγορηματικά για την καταπολέμηση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών κι έχει θεσπίσει μια περιεκτική, κορυφαία στη βιομηχανία, πολιτική αξιοπιστίας και ασφάλειας για τον εντοπισμό και την εξάλειψη παράνομου υλικού από την κοινότητά μας». Υπογραμμίζεται επίσης πως ο ισχυρισμός ότι το Pornhub επιτρέπει στην πλατφόρμα του την ανάρτηση βίντεο παιδικής πορνογραφίας, «είναι ανεύθυνος και κατάφωρα αναληθής».

Ενα εφηβικό λάθος, μια κατεστραμμένη ζωή

Στα δεκατέσσερά της η Σερένα Φλάιτς από το Μπέικερσφιλντ της Καλιφόρνια ήταν μια άριστη μαθήτρια που δεν είχε συνάψει ποτέ σχέση με κάποιο αγόρι. Κάποια στιγμή, ωστόσο, ερωτεύτηκε ένα, μεγαλύτερό της κατά έναν χρόνο. Μια μέρα ο φίλος της της ζήτησε να βιντεοσκοπηθεί γυμνή και να του στείλει το βίντεο και εκείνη δέχτηκε να τον ικανοποιήσει, γεγονός που της άλλαξε δραματικά τη ζωή.

Η Σερένα τού έστειλε κι άλλα βίντεο, έως την ημέρα που οι συμμαθητές και οι συμμαθήτριές της άρχισαν να την κοιτάζουν περίεργα. Σύντομα διαπίστωσε πως το αγόρι της είχε μοιραστεί τα βίντεο της με φίλους του και κάποιος τα είχε αναρτήσει στο Pornhub. Σταδιακά όλοι σχεδόν την αντιμετώπιζαν ως «τσούλα». «Μου έστελναν μηνύματα πως εάν δεν τους έστελνα νέα βίντεο, θα τα έστελναν στη μητέρα μου», αποκάλυψε η ίδια.

Το αγόρι αποβλήθηκε από το σχολείο αλλά η Σερένα άρχισε να απουσιάζει ολοένα περισσότερο λόγω της ντροπής που αισθανόταν. Η μητέρα της έπεισε το Pornhub να αποσύρει τα επίμαχα βίντεο και η κόρη της άλλαξε σχολείο. Το μυστικό της, ωστόσο, αποκαλύφθηκε γρήγορα και σύντομα τα βίντεο αναρτήθηκαν ξανά στο Pornhub.

Επειτα από έναν καβγά με τη μητέρα της, η Σερένα άρχισε να αυτοτραυματίζεται και μια μέρα κατανάλωσε υπερβολική ποσότητα αντικαταθλιπτικών χαπιών. Ανέκτησε τις αισθήσεις της έπειτα από τρεις ημέρες στο νοσοκομείο, κάθε άλλο παρά χαρούμενη που ήταν ακόμα ζωντανή. Αποπειράθηκε να κρεμαστεί στο μπάνιο, τη βρήκε, όμως, εγκαίρως η μικρή της αδελφή και οι γιατροί την έσωσαν την τελευταία στιγμή.

Καθώς, όμως, η πτώση της συνεχιζόταν, η Σερένα εθίστηκε στα οπιούχα φάρμακα και στη μεθαδόνη. Εγκατέλειψε το σχολείο και κατέληξε άστεγη, ενώ για να μπορέσει να επιβιώσει, άρχισε στα δεκαέξι της να πουλάει γυμνές φωτογραφίες και βίντεο, πολλά από τα οποία επίσης κατέληξαν στο Pornhub.

Η Σερένα βγάζει σέλφι στο νέο της σπίτι. Μετά τη δημοσίευση του άρθρου των New York Times, οι αναγνώστες έστειλαν οικονομική βοήθεια μέσω crowdfunding για τα θύματα του Pornhub (Nicholas Kristof/Facebook)

Σήμερα η Σερένα είναι 19 χρόνων. Κατάφερε να απεξαρτηθεί, αλλά είναι άνεργη και άστεγη και βαθιά πληγωμένη. Ζει στο αυτοκίνητό της, στην περιφέρεια της πόλης όπου μεγάλωσε, μαζί με τα τρία σκυλιά της. Ονειρεύεται να γίνει κτηνίατρος, αλλά δεν ξέρει πώς μπορεί να τα καταφέρει. «Είναι δύσκολο να πας στο σχολείο όταν ζεις σε ένα αυτοκίνητο», αναγνωρίζει στωικά η ίδια. «Ημουν χαζή. Επρόκειτο για κάτι ασήμαντο που κάνει κάποιος στην εφηβεία, και είναι τρελό που εξελίσσεται σε κάτι τόσο πολύ μεγαλύτερο. Μια ολόκληρη ζωή μπορεί να αλλάξει εξαιτίας ενός μικρού λάθους», εξήγησε.

Pornhub = Τζέφρι Επστάιν επί 1.000

Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν αφορά μόνον μία εταιρεία, επισημαίνει ο Κρίστοφ, αναφέροντας πως «απεικονίσεις κακοποίησης παιδιών εμφανίζονται επίσης σε κυρίαρχα sites όπως το Twitter, το Reddit και το Facebook. Και η Google στηρίζει τα επιχειρηματικά μοντέλα εταιρειών που ευημερούν χάρη στην παιδική κακοποίηση. Η Google εντοπίζει 920 εκατομμύρια βίντεο, πραγματοποιώντας μια αναζήτηση για “young porn”».

Το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Παιδιών που είτε αγνοούνται είτε έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης και κακοποίησης, το 2015 έλαβε αναφορές για 6,5 εκατομμύρια αρχεία σχετικά με σεξουαλική εκμετάλλευση η κακοποίηση παιδιών, το 2017 για 20,6 εκατομμύρια ενώ το 2019 για 69,2 εκατομμύρια.

Φέτος, μέσα σε διάστημα τριών μηνών, το Facebook απέσυρε 12,4 εκατομμύρια παρόμοια αρχεία ενώ το Twitter έκλεισε περισσότερους από 260.000 λογαριασμούς μέσα σε έξι μήνες. Αντιθέτως το Pornhub υπογραμμίζει πως το Internet Watch Foundation, μία MKO που εδρεύει στην Αγγλία και μάχεται κατά της διακίνησης οπτικού υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, μέσα σε σχεδόν μία τριετία ανέφερε μόλις 118 περιπτώσεις εντοπισμού αρχείων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην πλατφόρμα του. Η πραγματικότητα, ωστόσο, φαίνεται πως είναι διαφορετική και αρκεί να περιηγηθεί κανείς «για τριάντα λεπτά», σημειώνει ο Κρίστοφ, για να το διαπιστώσει.

Tο Pornhub συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε τεχνολογικών εταιρειών που ασκούν την μεγαλύτερη επιρροή στην κοινωνία κατά τον 21ο αιώνα

Το Pornhub ανήκει στην καναδική (παρότι εδρεύει στο Λουξεμβούργο για φορολογικούς λόγους) Mindgeek, έναν κολοσσό της πορνογραφίας με περισσότερα από 100 websites, εταιρείες παραγωγής και εμπορικές επιχειρήσεις. Ερευνα που εκπόνησε φέτος μια εταιρεία ψηφιακού μάρκετινγκ κατέληξε στο συμπέρασμα πως το Pornhub συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε τεχνολογικών εταιρειών που ασκούν την μεγαλύτερη επιρροή στην κοινωνία κατά τον 21ο αιώνα, μετά το Facebook και την Google αλλά μπροστά από την Microsoft, την Apple και την Amazon.

«Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό του Καναδά εμφανίζεται ως φεμινιστής και περηφανεύεται για τις προσπάθειες της κυβέρνησής του με στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών παγκοσμίως. Γιατί ο Καναδάς φιλοξενεί μια εταιρεία που επιβάλλει βίντεο βιασμών στον κόσμο;», διερωτάται ο Κρίστοφ.

Επίσημη απάντηση από την καναδική κυβέρνηση στο ερώτημα δεν δόθηκε. Ωστόσο λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση του άρθρου οι εταιρείες οικονομικών συναλλαγών Mastercard και Visa ανακοίνωσαν ότι θα διερευνήσουν την επαγγελματική σχέση τους με το Pornhub. Το οποίο, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για την καταπολέμηση της μάστιγας της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και της κακοποίησης παιδιών.

«Ο κόσμος έχει αρκετές φορές αγνοήσει περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, από την Καθολική Εκκλησία έως τους Προσκόπους. Πολύ αργά, διώκουμε άτομα σαν τον Τζέφρι Επστάιν. Πρέπει, όμως, να αντιταχθούμε σε πολυεθνικές οι οποίες συστηματικά εκμεταλλεύονται παιδιά. Με το Pornhub, έχουμε τον Τζέφρι Επστάιν επί 1.000», καταλήγει ο Κρίστοφ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News