298
Οπως φαίνεται οι μυρωδιές των τροφών επηρεάζει αρνητικά το βάρος μας | shutterstock

Πήρες μυρωδιά (το φαγητό); Πήρες κιλά…

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2017, 12:12
Οπως φαίνεται οι μυρωδιές των τροφών επηρεάζει αρνητικά το βάρος μας
|shutterstock

Πήρες μυρωδιά (το φαγητό); Πήρες κιλά…

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2017, 12:12

Οταν ο Αντριου Ντίλον, ένας επιστήμονας της Κυτταρικής Βιολογίας στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ αποφάσισε να μελετήσει την επίδραση που έχει η αίσθηση της όσφρησης στο βάρος των ποντικών. Ο Ντίλο υπέθετε ότι τα ποντίκια που είχαν απωλέσει την αίσθηση της όσφρησης θα ένιωθαν μικρότερη ευχαρίστηση στην κατανάλωση φαγητού και έτσι θα έτρωγαν λιγότερο και άρα θα ζύγιζαν λιγότερο από ότι τα υγιή ποντίκια. Στα πειράματα που έκανε ο Ντίλον με τους συνεργάτες του η υπόθεση που έκανε επαληθεύτηκε.

Στα αποτελέσματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Cell Metabolism» διαπιστώθηκε ότι τα αρσενικά ποντίκια που δεν είχαν όσφρηση (είχαν τροποποιηθεί γενετικά για αυτό τον σκοπό) είχαν κατά μέσο όρο 16% μικρότερο βάρος από τα υπόλοιπα. Ομως προέκυψε ένα αναπάντεχο εύρημα. Τα ποντίκια χωρίς όσφρηση κατανάλωναν ίδια ποσότητα τροφής με εκείνα που την είχαν. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα qz.com οι ερευνητές εκτιμούν ότι η μυρωδιά των τροφίμων παίζει σημαντικό ρόλο στο τρόπο που το σώμα διαχειρίζεται τις θερμίδες.

micemain
Οι ερευνητές έδωσαν στην δημοσιότητα μια φωτογραφία στην οποία εικονίζονται δύο από τα ποντίκια που πήραν μέρος στα πειράματα. Το ποντίκι αριστερά διαθέτει όσφρηση ενώ το άλλο που έχει εμφανώς λιγότερο βάρος δεν διαθέτει όσφρηση. (φωτό: CÉLINE RIERA & ANDREW DILLIN, UC BERKELEY)

Πρόκειται για μια κατάσταση η ύπαρξη της οποίας προκαλεί έκπληξη στην επιστημονική κοινότητα. Οπως φαίνεται τα ποντίκια με έλλειψη όσφρησης άρχισαν να μετατρέπουν τα μπεζ λιποκύτταρα που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση λίπους γύρω από το σώμα, σε καφέ λιπώδη κύτταρα, τα οποία χρησιμοποιούνται για να καίνε το λίπος. Επιπλέον, τα λιπώδη κύτταρα – τα οποία αποθηκεύουν λίπος γύρω από τα εσωτερικά όργανα, και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας όταν συσσωρεύονται, μειώθηκαν. Με απλά λόγια τα ποντίκια που δεν μπορούσαν να μυρίσουν μετατράπηκαν σε ένα είδος μηχανής καύσης λίπους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3