723
Ο Μάο και η θάλασσα. Ο κινέζος ηγέτης στην παραλία του Μπεϊντάχε τη δεκαετία του 1950 |

Πού κάνουν τα μπάνια τους οι ηγέτες του Πεκίνου

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2017, 08:54
Ο Μάο και η θάλασσα. Ο κινέζος ηγέτης στην παραλία του Μπεϊντάχε τη δεκαετία του 1950
|

Πού κάνουν τα μπάνια τους οι ηγέτες του Πεκίνου

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2017, 08:54

Ακόμα και οι ακούραστοι κομμουνιστές ηγέτες της Κίνας έχουν ανάγκη από διακοπές. «Διακοπές εργασίας» μεν, αλλά με παραλία, μαγιό και μπάνια. Και αν οι σύντροφοι της Σοβιετικής Ενωσης είχαν τη Γιάλτα, οι Κινέζοι έχουν το Μπεϊντάιχε. Σε αυτή την παραθαλάσσια τοποθεσία – 300 χιλιόμετρα ανατολικά από το Πεκίνο όπου η κινεζική νομενκλατούρα κάνει τις διακοπές της από την εποχή της επανάστασης – γράφτηκαν πολλές σημαντικές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας της χώρας.

Αυτές τις ημέρες στο Μπεϊντάιχε τα πάντα κινούνται με φρενήρεις ρυθμούς καθώς εκεί θα διεξαχθούν οι εργασίες του 19ου Συνεδρίου «Αλμα προς τα Εμπρός» (στόχος του ήταν να εφαρμοστεί ο κομμουνισμός «με ποσότητα, ταχύτητα και χαμηλό προϋπολογισμό»).

30037782
Αστυνομικοί και συρματοπλέγματα απαγορεύουν την είσοδο πολιτών στους χώρους που προορίζονται για τους κομματικούς αξιωματούχους

Εδώ υπάρχει μία αμμώδης παραλία είκοσι χιλιομέτρων: «η άμμος είναι καλής ποιότητας και οι καρχαρίες είναι σπάνιοι», ενημερώνουν οι ξεναγοί τους τουρίστες. Ο ανταποκριτής της «Corriere della Sera» επισκέφτηκε την περιοχή και μεταφέρει τις εντυπώσεις του.

Το γρήγορο τρένο από το Πεκίνο χρειάζεται λιγότερο από δύο ώρες για να φτάσει στο Μπεϊντάιχε. Οι έλεγχοι εδώ είναι αυστηροί και συνεχείς. Παντού βλέπει κανείς αστυνομικούς να περιπολούν. Η περιοχή είναι όμορφη, περιποιημένη και ήσυχη. Μπορεί το νερό της θάλασσας να είναι πια μολυσμένο εξαιτίας της βιομηχανικής ρύπανσης αλλά στο παρελθόν ο Μάο, ο Τσου Εν Λάι, ο Ντενγκ Σιαοπίνγκ έκαναν το μπάνιο τους συνοδευόμενοι από παιδιά, εγγόνια και «αυλικούς». Εκείνες τις εποχές οι Κινέζοι δεν συνήθιζαν να πηγαίνουν στη θάλασσα. Tο να φωτογραφίζονται στις παραλίες προσέφερε στους ανώτατους αξιωματούχους του κόμματος μία αίσθηση ανωτερότητας. Σήμερα που οι συνήθειες άλλαξαν και πολλοί Κινέζοι πηγαίνουν στις διακοπές τους σε παραλίες της Κίνας αλλά και του πλανήτη, φωτογραφίες του Σι Τζιπίνγκ δεν διοχετεύονται στα ΜΜΕ. Ο νέος αυτοκράτορας δεν θέλει να παραχωρήσει την εικόνα του με μαγιό στη δημόσια θέα για τον ίδιο ακριβώς λόγο που οι προκάτοχοί του το επέτρεπαν: για να τονίσει την απόσταση που χωρίζει την κορυφή – όπου στέκεται ο ίδιος – από τη βάση.

Οι βίλες και οι παραλίες όπου μένουν οι αξιωματούχοι βρίσκονται μακριά από τα σημεία στα οποία επιτρέπεται η πρόσβαση στους απλούς πολίτες και χωρίζονται από μία μεγάλη μακριά λεωφόρο, πλήθος σημείων ελέγχου και έναν μικρό στρατό αστυνομικών.

Παντού μπορεί να δει κανείς επιγραφές κομμουνιστικής αισθητικής: «Ακολουθείτε πάντα το Κόμμα»,  «Ενωθείτε γύρω από την Κεντρική Επιτροπή, καρδιά της οποίας είναι ο σύντροφος γενικός γραμματέας Σι Τζιπίνγκ».

21103494
Ο Ντενγκ Σιαοπίνγκ στην παραλία τη δεκαετία του ’80

Στο ελεύθερο τμήμα της παραλίας το οποίο επισκέπτονται ετησίως 10 εκατομμύρια τουρίστες υπάρχουν εκατοντάδες ξενοδοχεία και εγκαταστάσεις ανάπαυσης για τους εργάτες ορυχείων, βιομηχανιών και κρατικών οργανισμών: «Ανάπαυση και φροντίδα των εργαζομένων» γράφουν οι πινακίδες.

Οι τιμές στα ξενοδοχεία κινούνται από 85 ως 120 ευρώ αλλά ανεβαίνουν τον Αύγουστο. Η επίπλωση θυμίζει ευρωπαϊκά ξενοδοχεία του παρελθόντος: οσμή μούχλας και μπάνια σκουριασμένα από τον χρόνο και την έλλειψη συντήρησης. Υπάρχουν πολλές επιγραφές με κυριλλικά γράμματα καθώς η περιοχή αποτελεί αγαπημένο προορισμό πολλών Ρώσων που καταφθάνουν με πτήσεις τσάρτερ, μια μικρή Γιάλτα.

Στις παραλίες, ανάμεσα στις περιπολίες αστυνομικών και στρατιωτών με αυτόματα και στολές παραλλαγής, κινούνται χιλιάδες άνθρωποι με μαγιό – εκτός μόδας εδώ και χρόνια -και γυναίκες με ολόσωμα μαγιό σαν… μπουρκίνι, γάντια και καπέλα για να αποφύγουν το μαύρισμα.

f04da2db112215661b1e17
Ο Τσου Εν Λάι με τη συζυγό του στην παραλία το 1956

Ο δημοσιογράφος της Corriere della Sera προχώρησε ως το πρώτο σημείο ελέγχου όπου τον σταμάτησαν οι αστυνομικοί. «Η θάλασσα είναι καθαρή εδώ» του είπε ένας αστυνομικός ο οποίος αμέσως μετά του ζήτησε να γυρίσει πίσω. Η καθαρή θάλασσα είναι προνόμιο των κομματικών στελεχών.

Δεν γνωρίζει κανείς με βεβαιότητα ποτέ επισκέπτονται το Μπεϊντάιχε οι αξιωματούχοι του Πεκίνου με επικεφαλής τον Σι Τζιπίνγκ. Συνήθως προτιμούν την περίοδο από τον Ιούλιο ως τα μέσα Αυγούστου. Την παρουσία τους μπορεί να την υποψιαστεί κανείς από την αύξηση της παρουσίας αστυνομικών, την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και τις αιφνίδιες διακοπές κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης και γύρω από τον σιδηροδρομικό σταθμό.

Αυτό το καλοκαίρι στο Μπεϊντάιχε ο Σι Τζιπίνγκ θα έχει περισσότερη εργασία από ό,τι άλλες φορές: θα προετοιμάζει τη «στέψη» του από το Συνέδριο του Κόμματος, το νέο οργανόγραμμα της Κεντρικής Επιτροπής και τη σύνθεση του Πολιτικού Γραφείου από το οποίο αναμένεται να αποχωρήσουν 5-6 άτομα. Εχει βαρύ καλοκαίρι μπροστά του ο σύντροφος γενικός γραμματέας.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...