381
Ενα από τα περίτεχνα εκθέματα, μέρος της συλλογής που δώρησε στο ΠΙΟΠ η πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας | ΠΙΟΠ

ΠΙΟΠ: Κοστούμια κινεζικής όπερας στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2018, 15:41
Ενα από τα περίτεχνα εκθέματα, μέρος της συλλογής που δώρησε στο ΠΙΟΠ η πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας
|ΠΙΟΠ

ΠΙΟΠ: Κοστούμια κινεζικής όπερας στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2018, 15:41

Το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) εγκαινιάζει την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου (ώρα 19:00) την περιοδική έκθεση «Από τη σκηνή στο μουσείο: κοστούμια κινεζικής όπερας» στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας του Ιδρύματος, στον Βόλο.

Στην έκθεση παρουσιάζονται δεκατέσσερα περίτεχνα κοστούμια κινεζικής όπερας πλαισιωμένα από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό καθώς και μια εντυπωσιακή φορεσιά της εθνοτικής μειονότητας των Μιάο.

Τα εκθέματα αποτελούν μέρος της συλλογής που δωρήθηκε από την πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στο Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς, τον Μάιο του 2018. Την έκθεση στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας θα εγκαινιάσει η πρεσβευτής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Zhang Qiyue.

Το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας του Ιδρύματος, στον Βόλο

Οπως σημειώνει η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς Σοφία Στάϊκου: «Πρόκειται για μια έκθεση-ταξίδι, που μας μεταφέρει στον συναρπαστικό και πολύχρωμο κόσμο της κινεζικής όπερας. Παράλληλα αποτελεί το επιστέγασμα μιας δυνατής φιλίας ανάμεσα στο Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς και την πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Η εμπιστοσύνη που έδειξαν τόσο ο προηγούμενος πρεσβευτής όσο και η νυν πρεσβευτής κυρία Zhang Qiyue στο Ιδρυμα, από την πρώτη στιγμή, είναι ιδιαίτερα τιμητική και συγκινητική για εμάς και πιστεύουμε πως η έκθεση αυτή είναι μόνο η αρχή μίας πολύτιμης συνεργασίας».

Η κινεζική όπερα, της οποίας οι ρίζες ανάγονται στον 3ο αιώνα π.Χ., στο μεταίχμιο της περιόδου της δυναστείας των Qin και εκείνης των Han, αποτελεί σημαντικό στοιχείο της κινεζικής κουλτούρας. Συγκαταλέγεται στις αρχαιότερες μορφές δραματικής τέχνης στον κόσμο. Στο πέρασμα των αιώνων, η κινεζική όπερα επηρεάζεται από τοπικά στοιχεία και γλωσσικά ιδιώματα, παίρνοντας έτσι διαφορετικές μορφές. Σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 360 είδη κινεζικής όπερας, από τα οποία η Οπερα του Πεκίνου, η Οπερα του Θιβέτ και η Οπερα Κούντσου συγκαταλέγονται στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της Unesco.

Στην κινεζική όπερα τα κοστούμια είναι εξίσου σημαντικά με τους ηθοποιούς. Καθένα από αυτά αφηγείται μια ιστορία που αποπνέει τη μοναδική καλλιτεχνική γοητεία της κινεζικής όπερας. Με χαρακτηριστικά χρώματα, ραμμένα με μαστοριά και έχοντας υψηλή καλλιτεχνική διακοσμητική αξία, τα κοστούμια λειτουργούν καταλυτικά στην αποκάλυψη στοιχείων του χαρακτήρα των ηρώων, της πλοκής και των συναισθηματικών εναλλαγών.

Ιnfo

Διάρκεια έκθεσης: 15 Δεκεμβρίου 2018 – 31 Μαρτίου 2019.

Ωρες λειτουργίας: καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00 (έως 28/2/2019) και 10:00-18:00 (από 1/3/2019).

Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, Νότια Πύλη, 383 34 Βόλος.