805
Κατεστραμμένη κεραία κινητής τηλεφωνίας στο Λονδίνο, στις 15 Απριλίου: στα σόσιαλ μίντια έγινε πάρτι παραπληροφόρησης με την «είδηση» ότι το δίκτυο 5G διασπείρει τον κορονοϊό | EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Οργιο ρωσικών και κινεζικών fake news για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2020, 08:00
Κατεστραμμένη κεραία κινητής τηλεφωνίας στο Λονδίνο, στις 15 Απριλίου: στα σόσιαλ μίντια έγινε πάρτι παραπληροφόρησης με την «είδηση» ότι το δίκτυο 5G διασπείρει τον κορονοϊό
|EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Οργιο ρωσικών και κινεζικών fake news για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2020, 08:00

Εάν πιστεύετε ότι τα fake news που παρήγαγε κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης η ρωσοκινεζική μηχανή παραπληροφόρησης είναι απλώς ένας ενοχλητικός θόρυβος στα σόσιαλ μίντια και τίποτε περισσότερο, μία φασαρία ακίνδυνη κατά τα λοιπά, τότε διαβάστε την ιστορία που ακολουθεί και θα βγάλετε μόνοι σας συμπέρασμα – η συνδρομητική Repubblica επισημαίνει με ιδιαίτερη έμφαση τα παραπάνω και, ως εισαγωγή στο θέμα της, παραθέτει ορισμένα παραδείγματα.

Πρόκειται για μία ιστορία ψευδών, λέει, που ξεκινάει τον Μάρτιο από την Τσεχία και τελειώνει έναν μήνα αργότερα στα περίχωρα της Νάπολης. Πώς; «Με το κάψιμο τηλεφωνικών κεραιών».

Στις 21 Μαρτίου το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, που είναι εκφραστής των συμφερόντων του Κρεμλίνου, έγραψε στο σάιτ του και στην τσέχικη γλώσσα ότι η ακτινοβολία του δικτύου 5G, για τη χρήση και τον έλεγχο του οποίου ερίζουν οι υπερδυνάμεις, προκαλεί μετάλλαξη του κορονοϊού και διευκολύνει τη μετάδοσή του και την εξάπλωση της επιδημίας. Το άρθρο αναφέρει αορίστως κάποιες «πηγές» και «επιστημονικές μελέτες» στις οποίες υποτίθεται ότι βασίζεται.

Στις 5 Απριλίου στα αραβικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης διασπείρεται από το ίδιο Μέσο μία άλλη πληροφορία, της ίδιας ποιότητας, η οποία βεβαιώνει ότι είναι ψευδές πως η μετάδοση ξεκίνησε από την Κίνα. Οχι, λέει, για την πανδημία του κορονοϊού υπεύθυνες είναι οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στο δίκτυο 5G. Ναι, αυτή είναι η πραγματικότητα! Ο απόηχος της παραπάνω «είδησης» τάραξε όλον τον κόσμο, γράφουν οι ιταλοί ρεπόρτερ.

Στιγμιότυπο από βερολινέζικη διαδήλωση (πολύχρωμη ως προς τις πολιτικές συνιστώσες) που έγινε στην κορύφωση της πανδημίας, στις 25 Απριλίου: το πλακάτ από χαρτόνι γράφει ότι το δίκτυο 5G σκοτώνει (EPA/OMER MESSINGER)
Ο δήμαρχος και η Καμόρα

Εφθασε και στην Ιταλία, και ειδικά στην επαρχία της Νάπολης, που είναι έδρα, σημειωτέον, της τοπικής μαφιόζικης οργάνωσης Καμόρα. Αφού έγινε το σχετικό σούσουρο στο Facebook, εκεί, στην Καζέρτα συγκεκριμένα και στις 15 Απριλίου, ο ντόπιος δήμαρχος υπέγραψε μία εντολή απαγόρευσης της λειτουργίας του δικτύου 5G σε δημοτικούς χώρους. Υστερα από μία εβδομάδα μία ομάδα κακοποιών πυρπόλησε δύο τηλεφωνικές κεραίες της υποδομής δικτύων 3G και 4G. Και αυτό είχε ως αποτέλεσμα, λέει η Repubblica, ένα τμήμα της πόλης να μην έχει σήμα. Το ίδιο συνέβη και στη Βρετανία, όπου περισσότερες από 70 εγκαταστάσεις πυρπολήθηκαν και καταστράφηκαν. Είναι απόδειξη όλα αυτά του κλίματος που διαμορφώνουν τα fake news στα σόσιαλ μίντια σε όλον τον κόσμο.

Η πανδημία του ψέματος

Για την παρακολούθηση της πλημμυρίδας των ψεύτικων ειδήσεων που σχετίζονται με τον κορονοϊό συνέλεξε και παρουσίασε στοιχεία η αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία είναι υπεύθυνη για τις διεθνείς υποθέσεις και συνεργάζεται με τις χώρες του G7 και με το ΝΑΤΟ. Στην τελευταία αναφορά της υπάρχουν περισσότερα από 500 μηνύματα παραπληροφόρησης υπέρ του Κρεμλίνου, τα οποία μεταδόθηκαν από τα ρωσικά Μέσα Rt, Sputnik και Ria Novosti. Ο ιταλός βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος (δηλαδή της Κεντροαριστεράς) Ενρίκο Μπόργκι δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα ότι «τα τηλεοπτικά κανάλια που ελέγχονται από τη ρωσική κυβέρνηση χρησιμοποιούν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να δημιουργήσουν θόρυβο σχετικά με την υποτιθέμενη κατάρρευση των διεστραμμένων αξιών της Δύσης και την εγκατάλειψη της Ουκρανίας».

Ο Μπόργκι αναφέρει τα συνήθη παραδείγματα της ρωσικής προπαγάνδας, που αφορούν τις παρελάσεις των ομοφυλοφίλων (για την περίπτωση της δυτικής παρακμής) και τον αδίστακτο οπορτουνισμό των Δυτικών (για την περίπτωση της Ουκρανίας). «Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα χρησιμοποιούν fake news για να δείξουν ότι τα αυταρχικά καθεστώτα είναι ανώτερα από τις δημοκρατίες». Επίσης, ο Μπόργκι αναφέρεται σε «κίνδυνο για τη δημοκρατία από την πανδημία του ψέματος» και ερμηνεύει τα γεγονότα ως εξής: «Η Ρωσία ψευδολογεί για να εξασφαλίσει μια θέση υπερδύναμης στην παγκόσμια τάξη, ενώ η Κίνα θέλει να υπερκεράσει τις ΗΠΑ».

Οι Αμερικανοί και ο Γκέιτς

Αλλα fake news αναφέρονται σε μυστικά αμερικανικά εργαστήρια που προκάλεσαν χολέρα στην Ουκρανία, σε διάφορα σχέδια εισβολής του ΝΑΤΟ στο ρωσικό «προαύλιο» –όλα τους αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας–, ορισμένα επιμένουν ότι «πραγματική βοήθεια έφθασε στην Ιταλία μόνο από τη Ρωσία, την Κίνα και την Κούβα». Οι θεωρίες συνωμοσίας θέλουν κάποιον στρατηγικό νου πίσω από τον κορονοϊό, αφού η αρρώστια είναι ένα αποτελεσματικό μέσον για να μειωθεί ο παγκόσμιος πληθυσμός. Η επίθεση στους φιλανθρώπους τύπου Τζορτζ Σόρος και Μπιλ Γκέιτς δεν λείπει βέβαια, με το πιο δημοφιλές από τα fake news να είναι ότι ο κορονοϊός είναι εφεύρημα του Μπιλ Γκέιτς ώστε να ελέγξει την παγκόσμια κατάσταση με το εμβόλιό του.

Και νέα κόλπα

Η πανδημία χρησιμοποιήθηκε και για το τεστάρισμα νέων εργαλείων παραπληροφόρησης, όπως οι ψεύτικοι λογαριασμοί, δίπλα βέβαια στα «παραδοσιακά» εγνωσμένα τρολ. Ενας νεαρός που είναι επικεφαλής μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας ειδικευμένης στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, όπως γράφει η Repubblica, ο Αλμπέρτο Πελιτσόνε, λέει σχετικά: «Για την ενίσχυση του μηνύματος, παραβιάστηκαν πραγματικοί λογαριασμοί, εξ ορισμού αξιόπιστοι, και έτσι μετατράπηκαν σε μεγάφωνα προπαγάνδας». Ο Πελιτσόνε ανέφερε και μία περίπτωση που ένας λογαριασμός ανυποψίαστης κοπέλας χρησιμοποιήθηκε για να σταλούν tweets με συγχαρητήρια στην αστυνομία του Χονγκ Κονγκ, για να αναπεμφθούν ύμνοι στον κινέζο πρόεδρο και για να καταγγελθούν οι ΗΠΑ.