1457
O Δημοκρατικός κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ έχει ήδη χτίσει ένα δίκτυο 1,5 εκατ. online υποστηρικτών | EPA/CAROLINE BREHMAN

O Γκάβιν Νιούσομ και έξι ακόμη υποψήφιοι διάδοχοι του Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2023, 19:30
O Δημοκρατικός κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ έχει ήδη χτίσει ένα δίκτυο 1,5 εκατ. online υποστηρικτών
|EPA/CAROLINE BREHMAN

O Γκάβιν Νιούσομ και έξι ακόμη υποψήφιοι διάδοχοι του Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2023, 19:30

Πολιτικοί κύκλοι στις ΗΠΑ εκτιμούν ότι η υπόθεση των απόρρητων αρχείων που βρέθηκαν στην οικία και σε ένα γραφείο του προέδρου Τζο Μπάιντεν ενδέχεται να βαρύνει στην απόφασή του να είναι ή όχι υποψήφιος για μια δεύτερη θητεία, στις εκλογές του 2024. Παρότι θεωρείται ότι το όλο ζήτημα δεν μπορεί να προδικάσει από τώρα τις εξελίξεις –με δεδομένο, άλλωστε, ότι ο αμερικανός πρόεδρος ανέκαμψε πολιτικά μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου–, οι πιθανοί διεκδικητές του χρίσματος, εάν τελικά κάνει πίσω, κάνουν ήδη τις κινήσεις τους.

Αυτός που κινείται πιο δραστήρια είναι, σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph, o Δημοκρατικός κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ. To δίκτυο των 1,5 εκατ. online υποστηρικτών που έχει ήδη χτίσει ο 55χρονος πολιτικός εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αποτελέσει τον βατήρα για τις φιλοδοξίες του. Βασίστηκε στην αποστολή γραπτών μηνυμάτων και συνδέεται με μια εκτεταμένη προσπάθεια συγκέντρωσης χρηματικών ποσών, που ήδη αποδίδει καρπούς.  

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, ο οποίος κέρδισε την επανεκλογή του με συντριπτική πλειοψηφία στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, θεωρείται ήδη το φαβορί, αν ανοίξει η κούρσα για το 2024.  

Ο ψηφιακός στρατός των υποστηρικτών του Νιούσομ θεωρείται πρωτοφανής για κυβερνήτη Πολιτείας και περιλαμβάνει ήδη τους αριθμούς κινητών τηλεφώνων 1,5 εκατ. πολιτών. Ενα εκατ. από αυτούς έχουν ήδη κάνει δωρεές, έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν εθελοντικά ή έχουν δηλώσει συμμετοχή σε εκδηλώσεις του κυβερνήτη. Παράλληλα, ο Νιούσομ, εκτός από αριθμούς κινητών, έχει συγκεντρώσει και τα email περισσότερων από έξι εκατ. υποστηρικτών του, από τους οποίους μπορεί να ζητήσει χρήματα.

Η ψηφιακή καμπάνια του χτίστηκε από το ίδιο στέλεχος των Δημοκρατικών που ηγήθηκε της συγκέντρωσης κεφαλαίων από εκατομμύρια μικρούς δωρητές για λογαριασμό της προεδρικής εκστρατείας του Μπέρνι Σάντερς το 2016, μαζεύοντας κατά μέσο όρο 27 δολάρια από τον καθένα, αντί να βασίζεται σε μεγάλες εταιρικές δωρεές.  

«Ανοιγμα» και εκτός Καλιφόρνιας

Ο Νιούσομ αποδείχτηκε ικανός στη συγκέντρωση δωρεών, καθώς για την επανεκλογή του τον περασμένο Νοέμβριο στη θέση του κυβερνήτη μάζεψε 25 εκατ. δολάρια. Μάλιστα, ξόδεψε ένα μέρος του ποσού για να περάσει τον μήνυμά τους εκτός Καλιφόρνιας. Είναι χαρακτηριστικό ότι δαπάνησε 100.000 δολάρια για ένα τηλεοπτικό μήνυμα στο Fox News της Φλόριντας, στο οποίο εξαπέλυε επίθεση στον κυβερνήτη Ρον ΝτεΣάντις, 44 ετών, τον ισχυρότερο υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για το προεδρικό χρίσμα και απειλή για τον Ντόναλντ Τραμπ. 

Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Καλιφόρνιας επέκρινε, επίσης, έντονα το κόμμα του –και ως εκ τούτου, εμμέσως, την ηγεσία του– τον Δεκέμβριο επειδή δεν είναι αρκετά «επιθετικό» ως προς το Μεταναστευτικό. Ολα αυτά προκάλεσαν αναταράξεις στον Λευκό Οίκο και φόβους για αμφισβήτηση του Μπάιντεν. Πάντως, έναν μήνα νωρίτερα, ο Νιούσομ είχε διαβεβαιώσει τον νυν πρόεδρο ότι τον στηρίζει. Από την άλλη, χρηματοδότες του Δημοκρατικού κόμματος στην Καλιφόρνια εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι αν δεν προχωρήσει για μια δεύτερη θητεία ο Μπάιντεν, τότε «σίγουρα» ο Νιούσομ θα διεκδικήσει το χρίσμα. 

«Κίνδυνος» η πρώην σύζυγος

Το πολιτικό στίγμα του Νιούσομ είναι οι φιλόδοξοι στόχοι για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, με την απαγόρευση πώλησης οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2035 και τη θέσπιση αυστηρότερων ορίων για τους ρύπους σε ολόκληρη τη χώρα. Παράλληλα, ο στόχος του είναι να ενταχθεί το δικαίωμα στην άμβλωση στο Σύνταγμα της Πολιτείας της Καλιφόρνιας. Στα πλεονεκτήματά του περιλαμβάνεται η αντίδραση στην Covid κατά την πρώτη θητεία του στην Καλιφόρνια.  

Επίσης, τον ενισχύει το γεγονός ότι κρατήθηκε ως τώρα μακριά από το κατεστημένο της Ουάσινγκτον. Επομένως, αποφεύγει τη φθορά που συνοδεύει, λ.χ., μια πιθανή αντίπαλό του, τη νυν αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και η αρραβωνιαστικιά του, Κίμπερλι Γκιλφόιλ, πρώην σύζυγος του Γκάβιν Νιούσομ (EPA/MICHAEL REYNOLDS)

Αστάθμητος παράγοντας, ωστόσο, για τον Νιούσομ αποδεικνύεται η πρώτη σύζυγος του, Κίμπερλι Γκιλφόιλ, που σήμερα είναι αρραβωνιασμένη με τον γιο του Ντόναλντ Τραμπ, τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ. Μιλώντας σε συνέδριο στελεχών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος τον περασμένο μήνα, η Γκιλφόιλ είπε ότι ο πρώην σύζυγός της δεν θα μπορούσε να γίνει πρόεδρος. Τον κατηγόρησε ότι θέλει να καταργήσει τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα «χωρίς καμία εξήγηση για τις εναλλακτικές λύσεις» και προέβλεψε ότι «δεν θα φτάσει στον Λευκό Οίκο».

Ας ρίξουμε μια ματιά στους άλλους πιθανούς διεκδικητές του χρίσματος, εάν δεν είναι υποψήφιος για το 2024 ο Τζο Μπάιντεν:

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις (REUTERS/Jonathan Ernst)

Κάμαλα Χάρις, 58 ετών. Θα μπορούσε να θεωρείται η αυτονόητη διάδοχος του Τζο Μπάιντεν ως επικεφαλής του κόμματος των Δημοκρατικών. Ωστόσο, έχει αντιμετωπίσει ευρεία κριτική για ζητήματα όπως η ασφάλεια των συνόρων και κατηγορείται ότι ο πολιτικός λόγος της είναι μπερδεμένος. Για να ανεβάσει τη σχετικά χαμηλή δημοτικότητά της –επί του παρόντος συγκεντρώνει θετικές γνώμες σε ποσοστό 39%–, θα πρέπει να κερδίσει αρκετούς συνυποψηφίους της στη μάχη για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, ώστε να πείσει ότι μπορεί να προχωρήσει. Ωστόσο, έχει ήδη συναντήσει υποψήφιους οικονομικούς υποστηρικτές στην Καλιφόρνια, συμπεριλαμβανομένων μελών της πανίσχυρης οικογένειας Γκετί.

Ο υπουργός Μεταφορών της κυβέρνησης Μπάιντεν, Πιτ Μπούτιτζιτζ (REUTERS/Elizabeth Frantz)

Πιτ Μπούτιτζιτζ, 40 ετών. Ως υπουργός Μεταφορών της κυβέρνησης Μπάιντεν είχε την τύχη να επιβλέπει το διακομματικό σχέδιο ανάπτυξης υποδομών ύψους 1,2 τρισ. δολαρίων. Η δημοτικότητα του πολιτικού που έγινε ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος υπουργός σε κυβέρνηση των ΗΠΑ ενισχύεται το τελευταίο διάστημα, ενώ του αρέσει να αυτοπαρουσιάζεται δημοσίως ως βετεράνος του πολέμου στο Αφγανιστάν, όπου βρέθηκε ως αξιωματικός πληροφοριών επί ένα επτάμηνο, το 2014. Ωστόσο, έχει επικριθεί ότι ως υπουργός πετούσε με ιδιωτικά αεροσκάφη που πλήρωναν οι φορολογούμενοι, ενώ υποστηρίζει τη μείωση των εκπομπών άνθρακα σε βαθμό που δεν χωνεύουν κάποιοι στις ΗΠΑ.

Η κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ (EPA/RENA LAVERTY)

Γκρέτσεν Γουίτμερ, 51 ετών. Η κυβερνήτης του Μίσιγκαν συγκαταλέγεται στους ανερχόμενους αστέρες των Δημοκρατικών. Εφτασε κοντά στο να επιλεγεί ως υποψήφια αντιπρόεδρος δίπλα στον Τζο Μπάιντεν το 2020, θέση που πήρε τελικά η Χάρις. Στη διάρκεια της πανδημίας στήριξε την καραντίνα και έχει εμπλακεί σε μια σειρά από διαμάχες με τον Ντόναλντ Τραμπ. Το 2020 οργανώθηκε εις βάρος της μια αποτυχημένη απόπειρα απαγωγής από ακροδεξιούς εξτρεμιστές. Στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου κέρδισε μια απροσδόκητα εύκολη νίκη επί του Τούντορ Ντίξον, του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου της, που υποστηριζόταν από τον Τραμπ.

Ο κυβερνήτης της Πολιτείας του Ιλινόι, Τζέι Ρόμπερτ Πρίτσκερ (EPA/TANNEN MAURY)

Τζέι Ρόμπερτ Πρίτσκερ, 57 ετών.  Ο κυβερνήτης της Πολιτείας του Ιλινόι είναι ο πλουσιότερος εκλεγμένος πολιτικός στις ΗΠΑ. Είναι δισεκατομμυριούχος και η οικογένειά του έχει υπό την ιδιοκτησία της την αλυσίδα ξενοδοχείων Hyatt. Επανεξελέγη με άνεση στις ενδιάμεσες εκλογές και έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον για τον παθιασμένο τρόπο που υποστηρίζει τις απόψεις του. Η περιουσία που συγκέντρωσε εκτός πολιτικής υπολογίζεται στα 3,6 δισ. δολάρια. Του προσφέρει ένα πλεονέκτημα, αλλά θα μπορούσε και να απομακρύνει την αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών. Στα μείον του Πρίτσκερ η χαμηλή ανάπτυξη στο Ιλινόι και η αποχώρηση πολλών μεγάλων εταιρειών από την Πολιτεία, λόγω υψηλών φόρων. 

Ο ηγέτης της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών, γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς (EPA/JIM LO SCALZO)

Μπέρνι Σάντερς, 81 ετών. Θα έλεγε κανείς ότι δεν στέκει, ένα κόμμα που ανησυχεί για την ηλικία του 80χρονου προέδρου να τον αντικαταστήσει με έναν υποψήφιο που είναι ήδη 81 ετών. Ωστόσο, μέρος της απογοήτευσης των Δημοκρατικών με τον Μπάιντεν, όπως επισήμανε η Telegraph, προέρχεται από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος και αφορά την πολιτική – και όχι την ηλικία του. Ο Σάντερς, ως ηγέτης της πτέρυγας αυτής εδώ και χρόνια, έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει τον νυν πρόεδρο εάν είναι εκ νέου υποψήφιος. Ωστόσο, δεν έχει αποκλείσει μια δική του υποψηφιότητα, εφόσον ο Μπάιντεν δεν επιμείνει. Αλλωστε, όλοι στο κόμμα θυμούνται ότι τερμάτισε δεύτερος στις δύο κούρσες για το χρίσμα των Δημοκρατικών, το 2016 και το 2020.  

O βουλευτής των Δημοκρατικών από την Καλιφόρνια, Ρο Κάνα (REUTERS/Sarah Silbiger)

Ρο Κάνα, 46 ετών. To μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από την Καλιφόρνια αποκαλείται ενίοτε ο «επόμενος Μπέρνι Σάντερς». Ο στενός φίλος του Σάντερς υπήρξε στενός συνεργάτης του κατά την εκστρατεία του 2020. Αποκαλεί τον εαυτό του «προοδευτικό καπιταλιστή» και έχει την υποστήριξη της Silicon Valley, την οποία εκπροσωπεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Διατηρεί στενούς δεσμούς με εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και τη δυνατότητα συγκέντρωσης μεγάλων ποσών για τη χρηματοδότηση μιας εκστρατείας. Ο Κάνα, γιος ινδών μεταναστών, είναι επίσης κοντά στη Νάνσι Πελόζι, η οποία μόλις απήλθε από τη θέση της προέδρου της Βουλής, και επίσης εκλέγεται στην Καλιφόρνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News