454
Ο τουρισμός στο Ντουβρόβνικ της Κροατίας αυξήθηκε χάρη στο Game of Thrones | Wikimedia.Commons

«Game of Thrones», ευλογία και κατάρα για το Ντουμπρόβνικ

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2017, 08:08
Ο τουρισμός στο Ντουβρόβνικ της Κροατίας αυξήθηκε χάρη στο Game of Thrones
|Wikimedia.Commons

«Game of Thrones», ευλογία και κατάρα για το Ντουμπρόβνικ

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2017, 08:08

Η αλήθεια είναι ότι το Game of Thrones, η εξωφρενικά δημοφιλής σειρά φαντασίας έχει ενισχύσει σημαντικά την οικονομία της Κροατίας μέσω του τουρισμού. Αλλά τώρα το Ντουμπρόβνικ, η εντυπωσιακά ωραία μεσαιωνική πόλη στο Νότο της χώρας, πρέπει να κάνει περικοπές στον αριθμό των τουριστών που υποδέχεται σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ο υπερπληθυσμός, ο οποίος έχει γίνει όλο και πιο προβληματικός τα τελευταία χρόνια.

Ο δήμαρχος του Ντουμπρόβνικ, Μάτο Φράνκοβιτς, σκοπεύει να μειώσει τον αριθμό των επισκεπτών που περπατούν στα μεσαιωνικά τείχη της πόλης σε 4.000 την ημέρα -μόλις το μισό αυτών που πρότεινε η UNESCO, η οποία το 1979 ανακήρυξε την παλιά πόλη μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η κροατική πόλη, γράφει το Quartz, είναι εδώ και καιρό δημοφιλής τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη, αλλά από το 2011 που ξεκίνησε η σειρά του HBO, Game of Thrones, η δημοτικότητά της έχει αυξηθεί, αφού όλοι θέλουν να δουν την King’s Landing, την πρωτεύουσα της ηπείρου του Γουεστέρος.

Φυσικά, οι ξεναγοί έχουν αξιοποιήσει το ενδιαφέρον του κοινού, σχεδιάζοντας θεματικούς περιπάτους, που επιτρέπουν στους φαν της σειράς να βρεθούν στα ίδια σημεία με σταρ όπως η Λίνα Χίντι και η Σέρσεϊ Λάνιστερ, η βασιλομήτωρ του King’s Landing με την δερμάτινη τουαλέτα και τις ασημένιες αλυσίδες, που καθήλωσε εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο μπροστά στις οθόνες τους για να δουν το φινάλε της 6ης σεζόν:  Ο διαβόητος «Περίπατος της ντροπής» είχε γυριστεί στα στενά δρομάκια του Ντουμπρόβνικ.

Ο Φράνκοβιτς, που εκλέχτηκε δήμαρχος τον Ιούνιο, δήλωσε στην εφημερίδα The Telegraph ότι αναμφίβολα, το διετές του σχέδιο θα βλάψει την τοπική οικονομία βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα θα προσφέρει προστασία στην περιοχή.

«Δεν είμαι εδώ για να ευχαριστήσω τους ανθρώπους, αλλά για να βελτιώσω την ποιότητα ζωής», είπε, «Ορισμένες από τις γραμμές των κρουαζιερόπλοιων θα διαφωνήσουν με αυτό που λέω, αλλά ο κύριος στόχος μου είναι να εξασφαλίσω ποιότητα για τους τουρίστες και δεν μπορώ να το κάνω διατηρώντας την κατάσταση όπως είναι τώραΘα χάσουμε χρήματα τα επόμενα δύο χρόνια -ίσως ένα εκατομμύριο ευρώ μειώνοντας τον αριθμό των τουριστών- αλλά στο μέλλον θα κερδίσουμε πολύ περισσότερα. Αξίζει να είμαστε ένας κορυφαίος ποιοτικός προορισμός».

Ο προηγούμενος δήμαρχος του Ντουμπρόβνικ εκτιμά ότι στο Game of Thrones οφείλεται περίπου το ήμισυ του 10% της ετήσιας αύξησης των τουριστών των τελευταίων χρόνων. Βεβαίως δεν πρέπει να ξεχαστούν τα οφέλη αυτής της τουριστικής έκρηξης. Η εισροή των φαν του Game of Thrones ήρθε σε μια δύσκολη εποχή για την οικονομία της Κροατίας, η οποία δεν έχει περάσει ακόμη εντελώς.

Η χώρα ήταν σε ύφεση για σχεδόν ολόκληρη την περίοδο 2009-2014 και η οικονομία της εξακολουθεί να είναι κατά 7% χαμηλότερη από ό,τι ήταν στο αποκορύφωμά της στις αρχές του 2008. Τα πράγματα, εν τω μεταξύ, βελτιώθηκαν χάρη στον τουρισμό, αλλά η Κροατία δεν είναι διατεθειμένη παραδοθεί στον μαζικό τουρισμό άνευ όρων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News