255
Τα μάτια μεταγιόν της Iλεάνας Μακρή σε συνεργασία με την εικαστικό Αλεξάνδρα Κοτζαμάνη | IM

Ενα μάτι για στολίδι όλη μέρα

Αλίνα Χριστοπούλου 9 Αυγούστου 2016, 14:37
Τα μάτια μεταγιόν της Iλεάνας Μακρή σε συνεργασία με την εικαστικό Αλεξάνδρα Κοτζαμάνη
|IM

Ενα μάτι για στολίδι όλη μέρα

Αλίνα Χριστοπούλου 9 Αυγούστου 2016, 14:37

Για κάποιο λόγο τα μάτια έχουν συνδυαστεί με την Ελλάδα και δη με το ελληνικό καλοκαίρι. Εχω δει και σε άλλες χώρες –στην Τουρκία, στην Αίγυπτο, στο Μαρόκο– αλλά όταν στο Google βάζεις τις λέξεις «ελληνικό κόσμημα», σου βγάζει… τα μάτια και τα κοσμήματα που μοιάζουν αρχαιοελληνικά.

Εστω λοιπόν, ότι το μάτι είναι το ελληνικό κόσμημα του καλοκαιριού. Πώς κολλήσαμε έτσι μ΄αυτές τις ζωγραφιστές πετρούλες τα τελευταία χρόνια; Ειδικά από το 2010 και μετά, από τότε δηλάδή που προέκυψε, λόγω κρίσης, μια ελληνομανία στο design, η οποία πουλάει και στο εξωτερικό. Από τότε τα μάτια έγιναν must για όλες τις ηλικίες.

Παλιά, όταν ήμασταν μικρά, μας τα φοράγαν οι μαμάδες για να μην μας ματιάζουνε και ντρεπόμασταν να τα δείχνουμε. Τώρα, το μάτι πάει σύννεφο και όλοι οι σχεδιαστές κοσμημάτων λανσάρουν τα καλοκαίρια από ένα για να μην θεωρηθούν εκτός τάσης.

13726776_1159420364125371_8456582501579593871_n
Τα μάτια «Tu es partout» της Λητώς Καρακωστάνογλου (Lito) τα σχεδιάζει ρώσος αγιογράφος – εξ ου και η θρησκευτική ονομασία «Είσαι πανταχού Παρών»

Από όλα τα μάτια πάντως που είδα τελευταία (για να είμαι ειλικρινής δεν είδα όλα όσα κυκλοφορούν – είναι πάρα πολλά!) εγώ διαλέγω δύο. Τα spooky της Λητώς Καρακωστάνογλου με την ονομασία «Tu es partout» (Είσαι πανταχού Παρών), που της τα σχεδιάζει ένας ρώσος αγιογράφος και τα χρωματιστά, σαν καραμελάκια, της Ιλεάνας Μακρή που της τα σχεδίασε η εικαστικός Αλεξάνδρα Κοτζαμάνη και το καθένα είναι μοναδικό σχέδιο.

Όπως καταλαβαίνετε έχω βαρεθεί πια τα κλασικά μπλε-άσπρα που έχουν γίνει συνώνυμο του ελληνικού καλοκαιριού και των ελληνικών χρωμάτων.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News