369
Καλλιτεχνική απεικόνιση του Vahana, του ιπτάμενου ταξί της Airbus | Airbus

Ιπτάμενα ταξί με… απλή ταρίφα

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2017, 08:20
Καλλιτεχνική απεικόνιση του Vahana, του ιπτάμενου ταξί της Airbus
|Airbus

Ιπτάμενα ταξί με… απλή ταρίφα

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2017, 08:20

Πολλές εταιρείες έχουν ανακοινώσει το τελευταίο διάστημα ότι ξεκίνησαν την προσπάθεια κατασκευής φουτουριστικών ιπτάμενων οχημάτων που θα λειτουργούν ως ταξί. Μια από αυτές είναι η Airbus. Ο γαλλικός γίγαντας των αερομεταφορών έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα ανάπτυξης προηγμένων τεχνολογιών Α³ στο πλαίσιο του οποίου θα κατασκευαστούν διάφορα μοντέλα ιπτάμενων αυτοκινήτων. Το πρώτο από αυτά θα είναι το Project Vahana και αφορά την κατασκευή ενός ηλεκτροκίνητου μονοθέσιου οχήματος που θα λειτουργεί ως ταξί μεταφέροντας επιβάτες εντός των αστικών κέντρων αλλά και στα περίχωρά τους.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Daily Mail το όχημα έχει ήδη αρχίσει να κατασκευάζεται και σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Airbus θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει τις δοκιμαστικές πτήσεις στο τέλος του έτους. Αν όλα πάνε καλά το όχημα θα βγει στην αγορά το 2020.

Σχέδια δύο ακόμη ιπτάμενων οχημάτων από αυτά που ετοιμάζεται να κατασκευάζει η Airbus (φωτό: Airbus)
Σχέδια δύο ακόμη ιπτάμενων οχημάτων από αυτά που ετοιμάζεται να κατασκευάζει η Airbus (φωτό: Airbus)

taxi

Εκείνοι που θα θέλουν να πάνε στον προορισμό τους αποφεύγοντας την κίνηση στους δρόμους θα καλούν το όχημα μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό τους τηλέφωνο παρόμοια με αυτές που χρησιμοποιούν οι εταιρείες ταξί στους δρόμους. Το όχημα σύμφωνα με πληροφορίες θα προσγειώνεται και θα απογειώνεται κάθετα για να μπορεί να παραλάβει αλλά και να μεταφέρει τους επιβάτες εύκολα μέσα στις πόλεις. Το όχημα θα έχει δυνατότητα μεταφοράς ενός επιβάτη σε αποστάσεις μέχρι και 100 χλμ. με μια φόρτιση αλλά είναι πιθανό αν χρειαστεί να κάνει μεγαλύτερη διαδρομή να εφοδιάζεται με έξτρα μπαταρίες.

Οπως και τα υπόλοιπα ανάλογα οχήματα έτσι και αυτό προτείνεται ως ιδανική λύση για την μετακίνηση στις πόλεις αφού εκτός από την γρήγορη μεταφορά των επιβατών στους προορισμούς τους είναι φιλικό στο περιβάλλον. Η πιο ενδιαφέρουσα όμως είδηση που αφορά το ιπτάμενο ταξί της Airbus είναι αυτή που δημοσιοποιήθηκε από τον επικεφαλής του project Ζακ Λόβερινγκ. Οπως ανέφερε ο Λόβερινγκ το κόμιστρο του ταξί της Airbus θα είναι παρόμοιο με εκείνο των ταξί στους δρόμους. Το στέλεχος της Airbus ανέφερε ότι ο επιβάτης θα πληρώνει ένα ποσό από 1,5-2,5 δολάρια ανά 1,6 χλμ και άρα θα είναι προσιτό σε όλους τους πολίτες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News