337
Το σκάφος drone της Yara θα μεταφέρει τα φορτία της εταιρείας από το εργοστάσιο στα λιμάνια | youtube.com

Θαλάσσιο drone μεταφοράς κοντέινερ

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2017, 14:51
Το σκάφος drone της Yara θα μεταφέρει τα φορτία της εταιρείας από το εργοστάσιο στα λιμάνια | youtube.com

Θαλάσσιο drone μεταφοράς κοντέινερ

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2017, 14:51

Η μεγάλη νορβηγική βιομηχανία χημικών προϊόντων Yara τοποθετεί τις παραγγελίες της σε νταλίκες οι οποίες τα μεταφέρουν στα λιμάνια για να ταξιδέψουν με τα φορτηγά πλοία στον προορισμό τους. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περίπου 40 χιλιάδες μεταφορές φορτίων από το εργοστάσιο της Yara στα λιμάνια. Η Yara ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με την εταιρεία τεχνολογίας Kongsberg ξεκίνησε την κατασκευή ενός αυτόνομου σκάφους που θα λειτουργεί με μπαταρίες και θα μεταφέρει δια θαλάσσης τα φορτία στα λιμάνια.

Το σκάφος-drone θα ονομάζεται Yara Birkeland και είναι απόλυτα φιλικό στο περιβάλλον αφού θα έχει μηδενικές εκπομπές ρυπογόνων αερίων. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το qz.com η Yara θέλει το σκάφος να είναι έτοιμο να ξεκινήσει τα πρώτα του ταξίδια το 2019, αλλά με την παρουσία πληρώματος, και το 2020 να ξεκινήσει την αυτόνομη δράση του. Μάλιστα η Yara σχεδιάζει ολόκληρη η διαδικασία της τοποθέτησης των φορτίων στο σκάφος να μην περιλαμβάνει ανθρώπινη παρουσία.

Τα φορτία θα τοποθετούνται από τις αποθήκες σε αυτόνομα ηλεκτρικά οχήματα τα οποία θα πηγαίνουν και θα παρκάρουν δίπλα στο σκάφος. Εκεί επίσης αυτόνομοι ηλεκτρικοί γερανοί θα μεταφέρουν τα φορτία από τα οχήματα στο σκάφος το οποίο μόλις μπει το τελευταίο φορτίο θα ξεκινά το ταξίδι του για το λιμάνι που θα βρίσκεται το πλοίο που θα μεταφέρει με την σειρά του τα φορτία στον τελικό τους προορισμό. Η Rolls Royce έχει επίσης ανακοινώσει ότι έχει βάλει μπροστά ένα πρόγραμμα κατασκευής «έξυπνων πλοίων» όπως τα ονομάζει τα οποία θα είναι έτοιμα να ξεκινήσουν ταξίδια στο τέλος της δεκαετίας.

Δείτε ένα βίντεο για το σκάφος drone:

https://www.youtube.com/watch?v=8eGatj_9y6Q

Η χρήση αυτόνομων οχημάτων μεταφοράς φορτίων έχει μπει για τα καλά στην ατζέντα. Στην Σιγκαπούρη που διαθέτει ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια στον κόσμο σχεδιάζεται η άμεση χρήση αυτόνομων οχημάτων μεταφοράς φορτίων ανάμεσα στους πολλούς τερματικούς σταθμούς του λιμανιού. Στην Ευρώπη σχεδιάζεται η χρήση αυτόνομων φορτηγών που θα μεταφέρουν οδικώς τα φορτία που φτάνουν στα λιμάνια. Οι θιασώτες της χρήσης αυτόνομων εμπορικών πλοίων αναφέρουν ότι εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος θα περιορίσουν τους κινδύνους που διατρέχουν τα πληρώματα των εμπορικών πλοίων από την πειρατεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3