685
Πρωταγωνιστές, παραγωγός και σκηνοθέτης σε...αναμνηστική φωτογραφία | Netflix

Πώς να φτιάχνεις σειρές στην TV με λεφτά από έρανο

Κώστας Τσαούσης Κώστας Τσαούσης 29 Δεκεμβρίου 2019, 11:18
Πρωταγωνιστές, παραγωγός και σκηνοθέτης σε...αναμνηστική φωτογραφία
|Netflix

Πώς να φτιάχνεις σειρές στην TV με λεφτά από έρανο

Κώστας Τσαούσης Κώστας Τσαούσης 29 Δεκεμβρίου 2019, 11:18

Μια αμερικανική σειρά –με δύσκολο θέμα για το ευρύ κοινό και σχεδόν χειροποίητη σε σχέση με τα μέτρα και τα σταθμά της διεθνούς βιομηχανίας θεάματος- μπορεί κάλλιστα να χαρακτηρισθεί ως το φαινόμενο της εποχής μας. Ο τίτλος της, «EastSiders».

Αλλά, γιατί μια σειρά με LGBT περιεχόμενο (ένα dark comedy… δωματίου) που ξεκινώντας από το YouTube –ναι, την πλατφόρμα του YouTube- το 2012 κατάφερε μέσα σε τέσσερα το πολύ χρόνια να συναντηθεί με το παγκόσμιο κοινό του Netflix; Η σειρά που αφηγείται τις μικρές και μεγαλύτερες περιπέτειες ενός gay ζευγαριού -του Κιτ Γουίλιαμσον στον ρόλο του Καλ και του Βαν Χάνσις στον ρόλο του συντρόφου του, του Tομ- που ζουν στο Σίλβερ Λέικ και του φιλικού και κοινωνικού περίγυρου τους στο ανοιχτό πολυπολιτισμικό Λος Αντζελες βρήκε από την αρχή της προβολής της ένα φανατικό κοινό υποστηρικτών μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και επαγγελματίες κριτικοί των τηλεοπτικών πραγμάτων. Μάλιστα, δεν άργησαν να έρθουν και τα βραβεία – ένα μόνο στοιχείο αφήνω εδώ για να υπάρχει… οκτώ υποψηφιότητες βραβείων Emmy.

Ο Κιτ-Καλ και ο Βαν-Τομ, οι πρωταγωνιστές της σειράς

Τα επεισόδια των τεσσάρων σεζόν βρίσκονται πλέον διαθέσιμα στη πλατφόρμα του Netflix και μάλιστα, με υπότιτλους σε 30 γλώσσες. Ένα μικρό, δίχως άλλο, ρεκόρ! Αλλά, δεν είναι μόνο αυτό. Τα παλληκάρια μας που το λέει η περδικούλα τους  -δηλαδή ο δημιουργός της σειράς, ηθοποιός και σκηνοθέτης Kit Williamson και η παρέα του- έστησαν μια ολόκληρη επιτυχημένη επιχείρηση σε μια γνωστή για την αξιοπιστία και την εγκυρότητα της πλατφόρμα crowdfunding: την πλατφόρμα Kickstarter.

Οι δημιουργοί της σειράς απευθύνθηκαν στο μεγάλο ακροατήριο και ζήτησαν την ενεργό υποστήριξη τους προκειμένου να συγκεντρωθούν 100.000 δολάρια για να γίνει πραγματικότητα ο 4ος και τελικός κύκλος της σειράς. Προσοχή! Μετά από 6 χρόνια, 3 σεζόν, 21 επεισόδια και 8 υποψηφιότητες για Emmy οι δημιουργοί των EastSiders βγήκαν ανοικτά χωρίς φόβο αλλά με (πολύ) πάθος και ζήτησαν την συνδρομή του φιλοθεάμονος κοινού. Και εκείνο πέταξε την σκούφια του. Μέσα σε 28 μόλις μέρες βρέθηκαν 1.137 υποστηρικτές που έβαλαν το χέρι στη τσέπη – από 5 μέχρι και 5.000 δολάρια. Έτσι, ούτε λίγο, ούτε πολύ μαζεύτηκαν 140.736 δολάρια. Η σειρά ολοκληρώθηκε με τα επεισόδια της 4ης και τελικής σεζόν με τους… γάμους και άλλα απρόοπτα να είναι διαθέσιμα στη πλατφόρμα του Netflix.

Στα γυρίσματα

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Η πρεμιέρα των EastSiders έγινε δίχως πολλές επισημότητες και άλλες φανφάρες στο YouTube στις 14 Δεκεμβρίου 2012. Εκεί προβλήθηκαν ελεύθερα τα πρώτα δύο επεισόδια τα οποία τα είχαν χρηματοδοτήσει οι ίδιοι οι δημιουργοί της σειράς. Τα επόμενα επτά επεισόδια χρηματοδοτήθηκαν από μια εκστρατεία στην πλατφόρμα Kickstarter. Στις 2 Απριλίου 2013 ανακοινώθηκε ότι η σειρά δόθηκε για διανομή στη συνδρομητική πλατφόρμα Logo TV.

Η δεύτερη σεζόν ξεκίνησε στις 15 Σεπτεμβρίου 2015 μέσω της υπηρεσίας Video on demand . Η σειρά πωλήθηκε στη συνέχεια στο Netflix και η τρίτη σεζόν ξεκίνησε να προβάλλεται στις 28 Νοεμβρίου 2017. Η τέταρτη και τελική σεζόν ξεκίνησε να προβάλλεται στις αρχές Δεκεμβρίου 2019.

Η ιστορία των EastSiders έχει διδάγματα σωρό… αρκεί να είσαι έτοιμος να αποδεχθείς τις πραγματικότητες της εποχής και να μην περιμένεις στη σειρά για την… ασφάλεια της επιδότησης ή της επιχορήγησης. Με άλλα λόγια, χρειάζεται να λάβεις και εσύ -ως δημιουργός- το ρίσκο της επιλογής σου και να βρεις στην αγορά του παγκόσμιου χωριού του θεάματος τους θεατές σου. Η αρχή μπορεί να είναι και το YouTube – εκεί θα βρεθούν οι πρώτοι υποστηρικτές. Ιδιώτες και μόνο ιδιώτες. Στη συνέχεια, υπάρχουν οι πλατφόρμες του crowdfunding και στο τέλος του δρόμου, το Netflix.

Και όλα αυτά συμβαίνουν με απόλυτο δημοκρατικό και διαφανή τρόπο μακριά από την θαλπωρή του δημοσίου και των φορέων του. Το δημόσιο μπορεί να έρθει μετά αξιολογώντας δεδομένα που απηχούν τις πραγματικές διαστάσεις μιας επιτυχίας.

Το τελικό συμπέρασμα; Ένα και μόνο: αφού το σύστημα δουλεύει στην άγρια Δύση του Καπιταλισμού γιατί να μην καταφέρει να λειτουργήσει και σε μια μικρή αγορά όπως η ελληνική. Η απάντηση είναι ένα μεγάλο Ναι. Μπορεί να τα καταφέρει και να δουλέψει μια χαρά – αρκεί να υπάρχουν… άντερα!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...