1022
Ερασιτέχνες μάγειροι εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους σε σεμινάρια μαγειρικής | Eumelia Organic Agrotourism Farm/Facebook

Η Ελλάδα κάτι σαν περιοδεύον «Master chef»

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 15 Σεπτεμβρίου 2019, 16:38
Ερασιτέχνες μάγειροι εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους σε σεμινάρια μαγειρικής
|Eumelia Organic Agrotourism Farm/Facebook

Η Ελλάδα κάτι σαν περιοδεύον «Master chef»

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 15 Σεπτεμβρίου 2019, 16:38

Το παλιό αγωνιώδες ερώτημα «τι να μαγειρέψω σήμερα;», που κυριαρχούσε στις σπιτικές κουζίνες όταν οι μαμάδες μας αποφάσισαν να αγνοήσουν την παράδοση αιώνων η οποία απαιτούσε την Τετάρτη λαδερό, όσπρια την Παρασκευή και κρέας μόνο στο κυριακάτικο τραπέζι, φαίνεται ότι έχει υποχωρήσει στα ελληνικά νοικοκυριά, και όχι μόνο, αφού σχεδόν σε κάθε γωνία μπορείς πλέον να βρεις έτοιμο μαγειρεμένο φαγητό και να διαλέξεις ό,τι τραβάει η ψυχή σου.

Τα τελευταία χρόνια, ο πλούτος των βιβλίων μαγειρικής, των περιοδικών, των καθημερινών ραδιοφωνικών και κυρίως τηλεοπτικών εκπομπών, και επιπλέον των αναρίθμητων bloggers που συναγωνίζονται ποιος θα ανεβάσει online την πιο ωραία φωτογραφία και την πιο επιτυχημένη συνταγή, για να μην αναφερθώ στο πόσο επιδραστικά έχουν γίνει τα social media –αυτή τη στιγμή το hashtag #pizza έχει φτάσει στον ιλιγγιώδη αριθμό των 41.508.702 αναρτήσεων- έβαλε στο σπίτι μας μαγείρισσες, μαγείρους και ζαχαροπλάστες ολκής, που μας ταξιδεύουν, μας εμπνέουν και μας καθοδηγούν με τις υπέροχες συνταγές, τα tips και τις οδηγίες τους.

Τα cooking lessons ξαναβάζουν τον κόσμο στην κουζίνα

Εκτός από «ιδανικό ηρεμιστικό» – δεν είναι δικός μου ο χαρακτηρισμός, σε έναν φίλο πιστώνεται, που για καιρό κυκλοφορούσε με ένα βιβλίο συνταγών υπό μάλης- οι συνταγές και οι ιστορίες τους μας έμπασαν ξανά στην κουζίνα και έγιναν πρόκληση για δικά μας twist και παραλλαγές, βάζοντάς μας και στο τριπάκι του ανταγωνισμού. Αναμενόμενο, λοιπόν, ήταν ότι θα φούντωναν και τα μαθήματα.

Δεν μιλάω για τις επίσημες σχολές μαγειρικής και τα σεμινάρια ειδίκευσης για επαγγελματίες, αλλά για χομπίστες που θέλουν να επεκτείνουν τις γνώσεις τους προσθέτοντας στο κουζινικό βιογραφικό τους επαγγελματικά μυστικά και τεχνικές για κόψιμο, μαρινάρισμα, σάλτσες, ζωμούς, στήσιμο πιάτων και χίλια δυο άλλα που μαγειρικά μπορούν να σε διακτινίσουν σε άλλο επίπεδο.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by OnCuba Travel (@oncubatravel) on

Ακόμη και ο πρίγκηπας Κάρολος μετά της συζύγου του Καμίλα Πάρκερ έμαθαν να φτιάχνουν μοχίτο στην Κούβα

Η τάση είναι διεθνής. Ο γαστρονομικός τουρισμός, εξάλλου, κατακτά συνεχώς όλο και περισσότερους ταξιδιώτες που θέλγονται από τοπικά προϊόντα και νοστιμιές και παρακολουθούν με ενθουσιασμό «cooking classes», μαθήματα τοπικής κουζίνας, συνδυάζοντας γαλήνιες διακοπές και γαστρονομία.

Και επιστρέφουν στο σπίτι τους με «παράξενες» συνταγές στα μπαγκάζια τους και λίγη από τη συγκίνηση που ένιωσαν στον ουρανίσκο τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Στο κάτω-κάτω και στην πατρίδα τους μπορούν να βρουν γιαούρτι, αγγουράκια, σκόρδο και ελαιόλαδο για να φτιάξουν τζατζίκι ή μελιτζάνες και ζυμαρικά για ένα εναλλακτικό μελιτζανάτο παστίτσιο. Ετσι για την ιστορία αναφέρω ότι το hashtag #cookingclass στο Instagram έχει μέχρι στιγμής 1.183.653 ενθουσιώδεις δημοσιεύσεις.

Μαθήματα λακωνικής κουζίνας στο αγρόκτημα «Ευμέλεια» ανάμεσα στη Σπάρτη και το Γύθειο

Ο Guardian σε δημοσίευμά του με τα 10 καλύτερα cooking classes σε αγροτουριστικά καταλύματα της Ευρώπης συμπεριλαμβάνει και την «Ευμέλεια», ένα υποδειγματικό συγκρότημα πέντε κατοικιών μέσα σε ένα βιολογικό αγρόκτημα που δημιούργησε ο Φραγκίσκος Καρέλας (μετά από σπουδές στη Νέα Υόρκη και θητεία στις Βρυξέλλες) κοντά στις Γούβες Λακωνίας, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.

Η «Ευμέλεια» είναι μια από τις καλύτερες περιπτώσεις, αν όχι η καλύτερη, όμως σε όλη την επικράτεια, από την Κρήτη μέχρι το Πήλιο και από την Κέρκυρα μέχρι την Ικαρία, και στην Αθήνα φυσικά, μπορεί κανείς να βρει τέτοια μαθήματα κατά τη διάρκεια των διακοπών του, αρκεί να το ζητήσει. Και όχι μόνο.

Τα μυστικά της ζύμης συμπεριλαμβάνονται συνήθως στα μαθήματα μαγειρικής

Οι έλληνες μάγειροι δεν θα μπορούσαν να μας αφήσουν με το παράπονο. H Ντίνα Νικολάου έχει το δικό της κανάλι στο YouΤube, το ίδιο και οι Γιάννης Λουκάκος,  Πάνος Ιωαννίδης, Ευτύχης ΜπλέτσαςΧριστόφορος ΠέσκιαςΒαγγέλης Δρίσκας, Ακης ΠετρετζίκηςΑλέξανδρος ΠαπανδρέουMadame Ginger (Μαριλού Παντάκη), και βέβαια ο εθνικός μας ζαχαροπλάστης Στέλιος Παρλιάρος με τις Γλυκιές Αλχημείες του.

Κάνουν και μαθήματα live, όπου νάναι θα ανακοινώσουν στους λογαριασμούς τους στο Facebook τα σεμινάρια της νέας σεζόν. Χειμώνας έρχεται και θέλουν να μας γλυκάνουν. Stay tuned.

(Οσο για τη θάλασσα των βίντεο που θα βρεις αν κάνεις αναζήτηση για Cooking lessons και Cooking classes στο Youtube δεν θα σας πω κουβέντα…)