318
Οι άνδρες όπως φαίνεται βιώνουν πράγματι πολύ πιο έντονα από τις γυναίκες την γρίπη και δεν είναι απλά γκρινιάρηδες | shutterstock

Η «ανδρική γρίπη» είναι υπαρκτή!

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2017, 12:25
Οι άνδρες όπως φαίνεται βιώνουν πράγματι πολύ πιο έντονα από τις γυναίκες την γρίπη και δεν είναι απλά γκρινιάρηδες
|shutterstock

Η «ανδρική γρίπη» είναι υπαρκτή!

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2017, 12:25

Υπάρχει μια παγιωμένη αίσθηση ότι οι άνδρες γκρινιάζουν περισσότερο όταν εκδηλώνουν συμπτώματα κρυολογήματος, γρίπης και γενικά αναπνευστικών λοιμώξεων. Αναπτύχθηκε κάποια στιγμή η θεωρία ή καλύτερα ο όρος «ανδρική γρίπη» που αποτέλεσε αντικείμενο χλεύης από την επιστημονική κοινότητα. Ομως ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Memorial στον Καναδά πραγματοποίησαν μια μελέτη στην οποία υποστηρίζουν ότι όχι μόνο η ανδρική γρίπη είναι υπαρκτή αλλά γνωρίζουν και τα αίτια της.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Guardian οι ερευνητές μελέτησαν μία σειρά από πρόσφατες σχετικές έρευνες που είχαν γίνει τόσο σε ανθρώπους όσο και ζώα. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρώτον οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς σε ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις και δεύτερον και σημαντικότερο, τα συμπτώματα εκδηλώνονται στους άνδρες με μεγαλύτερη ένταση και σε μεγαλύτερη διάρκεια χρόνου από ότι στις γυναίκες.

Στην μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «British Medical Journal» οι ερευνητές εκτιμούν ότι το μυστικό βρίσκεται σε κάποιες ορμόνες. Στους μεν άνδρες τα αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης που διαθέτουν σε σχέση με τις γυναίκες εμποδίζουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι στις αναπνευστικές λοιμώξεις ενώ αντίθετα τα επίπεδα κάποιων ορμονών που συνδέονται με το σεξ και διαθέτουν σε υψηλά επίπεδα οι γυναίκες βοηθούν στην εντονότερη αντίδραση του ανοσοποιητικού τους συστήματος απέναντι σε αυτές τις λοιμώξεις.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ομοίως η τεστοστερόνη καταστέλλει την δράση των αντιγριπικών εμβολίων στους άνδρες ενώ οι ορμόνες των γυναικών ενισχύουν την δράση των εμβολίων στον οργανισμό τους. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι άνδρες δεν υπερβάλλουν όταν αρρωσταίνουν αφού φαίνεται ότι υποφέρουν περισσότερο από τις γυναίκες. Οι ερευνητές ομολογούν βέβαια ότι χρειάζονται νέες, εξειδικευμένες και μεγάλης κλίμακας έρευνες για να εξακριβωθεί αν πράγματι υπάρχει διαφορά στην αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες όσον αφορά τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Να σημειωθεί πάντως ότι η επιστημονική κοινότητα στέκεται ιδιαίτερα επιφυλακτική απέναντι σε αυτή την μελέτη και πολλοί ειδικοί αναφέρουν ότι το πώς επηρεάζει τον κάθε άνθρωπο η γρίπη έχει να κάνει με πολλούς και διαφορετικούς μεταξύ τους παράγοντες.