408
Γυναίκες με pussy hat σε διαδήλωση στη Δανία: Ενα φεμινιστικό σύμβολο που κατέκτησε τον κόσμο | EPA/Nikolai Linares

Ο φεμινισμός, λέξη της χρονιάς για το 2017 στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2017, 09:49
Γυναίκες με pussy hat σε διαδήλωση στη Δανία: Ενα φεμινιστικό σύμβολο που κατέκτησε τον κόσμο
|EPA/Nikolai Linares

Ο φεμινισμός, λέξη της χρονιάς για το 2017 στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2017, 09:49

Μια χρονιά που οι γυναίκες βγήκαν στο προσκήνιο σπάζοντας τη σιωπή και καταγγέλλοντας τα κακώς κείμενα ήταν το 2017 για τις ΗΠΑ και η επιλογή της λέξης της χρονιάς από το λεξικό Merriam-Webster δεν ξενίζει καθόλου.

Είναι ο φεμινισμός, feminism, και για αυτό συνέβαλαν οι επανειλημμένες φραστικές επιθέσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εναντίον γυναικών, αλλά και οι αποκαλύψεις για την εκτεταμένη παρενόχληση στο Χόλιγουντ και ευρύτερα τη βιομηχανία του θεάματος.

Η λέξη ήταν ανάμεσα σε αυτές που αναζητήθηκαν περισσότερο στον ιστότοπο του λεξικού κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Στα τέλη του Ιανουαρίου, πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν εναντίον της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ. Πολλές γυναίκες φορούσαν ροζ καπέλα, στέκες, σκούφους και άλλα αξεσουάρ με αυτιά γάτας, τα λεγόμενα «pussy hats», τα οποία μετατράπηκαν σε σύμβολο της εναντίωσης στον νέο πρόεδρο.

Τη λέξη «pussy» (στα αγγλικά σημαίνει «γατούλα» και «αιδοίο») είχε χρησιμοποιήσει ο Ντόναλντ Τραμπ σε ένα βίντεο από το 2005 το οποίο προκάλεσε σάλο όταν αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016. Σε αυτό ο Τραμπ ακούγεται να λέει ότι επειδή είναι τόσο πλούσιος και ισχυρός, έχει τη δυνατότητα να συμπεριφέρεται όπως θέλει στις γυναίκες, να τις «αρπάζει» από αυτό.

Η λέξη «φεμινισμός» παρέμεινε στην επικαιρότητα χάρη στο Χόλιγουντ, με την κυκλοφορία της ταινίας Wonder Woman, στην οποία πρωταγωνίστρια είναι μια υπερηρωίδα που ενσάρκωσε μια ισραηλινή ηθοποιός, αλλά και με την επιτυχία της τηλεοπτικής σειράς «The Handmaid’s Tale», το σενάριο της οποίας θέλει την αμερικανική κοινωνία –και ειδικότερα τις γυναίκες- υπό τον ζυγό μιας υπερσυντηρητικής δικτατορίας.

Το φθινόπωρο επανήλθε στην επικαιρότητα μετά τη θύελλα που προκάλεσαν οι κατηγορίες για σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον του πανίσχυρου κινηματογραφικού παραγωγού Χάρβεϊ Γουάινστιν, οι οποίες οδήγησαν στην πτώση του. Ακολούθησαν πολυάριθμες άλλες καταγγελίες στη βιομηχανία του θεάματος, αλλά και την πολιτική και τα ΜΜΕ.

Χθες Τρίτη, όταν έγινε η ανακοίνωση, συνέπεσε να είναι μια ημέρα με ιδιαίτερη σημασία.

Στην Αλαμπάμα, κατά την αναπληρωματική εκλογή για την έδρα στη Γερουσία, διεκδικούσε τη θέση ο Ρόι Μουρ, κατά του οποίου είχαν διατυπωθεί κατηγορίες ότι είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά νεαρές κοπέλες, κάποιες από τις οποίες ήταν ανήλικες.

Ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος, παρά το ότι είχε την απόλυτη στήριξη του Ντόναλντ Τραμπ, τελικά έχασε από τον Δημοκρατικό υποψήφιο Νταγκ Τζόουνς.

Για την ιστορία της λέξης, το λήμμα «φεμινισμός» προστέθηκε στο λεξικό το 1841, με τον επεξηγηματικό προσδιορισμό «χαρακτηριστικά των γυναικών». Σήμερα λημματογραφείται ως «η θεωρία της ισότητας των φύλων σε ό,τι αφορά την πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία» και «η οργανωμένη διεκδικητική δραστηριότητα στο όνομα των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των γυναικών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...