737
Σύμφωνα με τη σύμβαση, οι γιατροί θα διαθέτουν 15 λεπτά για κάθε ασθενή, ωστόσο, επί της ουσίας θα εργάζονται χωρίς ωράριο | Shuttestock

Γιατί οι γιατροί γυρίζουν την πλάτη στον Προσωπικό Γιατρό

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 22 Σεπτεμβρίου 2022, 13:25
Σύμφωνα με τη σύμβαση, οι γιατροί θα διαθέτουν 15 λεπτά για κάθε ασθενή, ωστόσο, επί της ουσίας θα εργάζονται χωρίς ωράριο
|Shuttestock

Γιατί οι γιατροί γυρίζουν την πλάτη στον Προσωπικό Γιατρό

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 22 Σεπτεμβρίου 2022, 13:25

Μπορεί για τους πολίτες να είναι υποχρεωτική η εγγραφή στον νέο θεσμό του Προσωπικού Γιατρού, που επιχειρεί να οργανώσει το υπουργείο Υγείας, όμως οι ίδιοι οι γιατροί δεν φαίνεται να έχουν ιδιαίτερη διάθεση να συνεργαστούν με το Δημόσιο.

Τι κι αν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει ανακοινώσει ότι ένας γιατρός μπορεί να λαμβάνει έως και 60.000 ευρώ τον χρόνο, στην περίπτωση που έχει εγγεγραμμένους 2.000 ασθενείς και είναι όλοι άνω των 70 ετών; Οι γιατροί δεν φαίνεται να πείθονται, καθώς όταν πιάνουν μολύβι και χαρτί, είναι ξεκάθαρο ότι δεν τους συμφέρει.

«Στην Αττική έχουμε 3,82 εκατομμύρια πολίτες. Οσοι είναι κάτω των 16 ετών δεν έχουν υποχρέωση να εγγραφούν στον νέο θεσμό. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να καλυφθούν από τους 522 ιδιώτες γιατρούς που υπάρχουν στην περιφερειακή ενότητα και από τους ήδη επιβαρυμένους ειδικούς των Κέντρων Υγείας, καθώς οι γιατροί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι ελάχιστοι», λέει στο Protagon ο Γιώργος Ελευθερίου, γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Οπως εξηγεί ο ίδιος, από τους 522 γιατρούς που έχουν δηλώσει συμμετοχή στον Προσωπικό Γιατρό στην Αττική, οι 293 είχαν εγγραφεί ως οικογενειακοί γιατροί επί ΣΥΡΙΖΑ (το πρόγραμμα δεν υλοποιήθηκε ποτέ) και επανεντάχθηκαν στο σύστημα δίχως να ερωτηθούν. Αυτό σημαίνει ότι μόλις 229 γιατροί από την Αττική δήλωσαν συμμετοχή με τα νέα δεδομένα του υπουργείου Υγείας.

Από αυτούς, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ελευθερίου, μόνο οι 310 έχουν δηλώσει ότι αναλαμβάνουν 2.000 ασθενείς. Οι υπόλοιποι δήλωσαν ότι μπορούν να εξυπηρετήσουν λιγότερα από 800 άτομα τον μήνα. «Αν δηλώσεις 2.000 άτομα, έχεις επτά ώρες λειτουργίας του ιατρείου για τον θεσμό του  Προσωπικού Γιατρού και αν δηλώσεις 800 άτομα, έχεις τρεις ώρες λειτουργίας», εξηγεί ο ίδιος.

Πέρα από την Αττική, σημαντικά προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσουν και οι κάτοικοι από τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, καθώς σύμφωνα με τον κ. Ελευθερίου, μόνο επτά είναι οι ιδιώτες που έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να συμμετάσχουν στον θεσμό. Οι υπόλοιποι είναι γιατροί του ευρύτερου δημόσιου συστήματος υγείας (Κέντρα Υγείας, Τοπικών Ομάδων Υγείας και ιατρεία δήμων κ.λπ.), οι οποίοι έχουν ενταχθεί υποχρεωτικά.

Διευκρινίζεται ότι οι γιατροί του Δημοσίου δεν προβλέπεται να λαμβάνουν αμοιβή για μέχρι 1.500 ασθενείς, ενώ από 1.500 μέχρι 2.000 εγγεγραμμένους, θα λαμβάνουν περίπου 10.000 ευρώ μεικτά τον χρόνο.

Τέσσερα μεγάλα αγκάθια

Ο γενικός γραμματέας του ΠΙΣ εξηγεί ότι από την όποια αμοιβή λάβουν οι ιδιώτες, θα πρέπει να αφαιρεθεί το 35% των φόρων, αλλά και πάλι το καθαρό ποσό που μένει στο τέλος, είναι περίπου 1.000 ευρώ τον μήνα για τους 2.000 ασθενείς. «Σίγουρα ένας γιατρός που θα έχει να διαχειριστεί τόσο μεγάλο όγκο ασθενών, θα πρέπει να προσλάβει τουλάχιστον δύο γραμματείς. Επίσης, αν οι χώροι του ιατρείου του είναι οριακοί, θα πρέπει να μετακομίσει και να πληρώνει μεγαλύτερο ενοίκιο. Αν κάποιος αφαιρέσει λογαριασμούς, αναλώσιμα, ασφάλεια αστικής ευθύνης και φόρους, του μένουν καθαρά 1.000 ευρώ τον μήνα, δηλαδή 12.000 ευρώ τον χρόνο και όχι 60.000 ευρώ», εξηγεί ο κ. Ελευθερίου.

Ενα άλλο αγκάθι στο νέο σύστημα είναι ότι δεν υπάρχει μηνιαίο όριο επισκέψεων για τον κάθε ασθενή. Επίσης, ασχέτως του αν υπάρχει ωράριο, οποιοσδήποτε από τους 2.000 ασθενείς μπορεί να επικοινωνήσει με τον γιατρό ανά πάσα στιγμή, χωρίς βέβαια να υπάρχει επιπλέον αμοιβή. Συνεπώς, καταργείται και το ωράριο που προβλέπεται στη σύμβαση. Επιπλέον αμοιβή λαμβάνει ο γιατρός μόνο στην περίπτωση που πάει ο ίδιος στο σπίτι ασθενούς (εδώ). «Είναι βέβαιο ότι οι ασθενείς δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν, ακόμη και αν ο γιατρός έχει όλη τη διάθεση να παραμείνει για 20 ώρες στο πόδι και να απαντάει στα τηλέφωνα», υποστηρίζει ο κ. Ελευθερίου.

Ο τρίτος λόγος για τον οποίο δεν εγγράφονται γιατροί στον νέο θεσμό είναι ότι «το ιδιωτικό ιατρείο τους θα περάσει στον έλεγχο του διοικητή του Κέντρου Υγείας του οποίου υπάγεται γεωγραφικά. Η σύμβαση προβλέπει επίσης, ότι αν χρειαστεί, ο γιατρός θα κάνει εφημερίες στο Κέντρο Υγείας», λέει ο γενικός γραμματέας του ΠΙΣ.

Το τέταρτο πρόβλημα που αναμένεται να αντιμετωπίσει ένας γιατρός που μπαίνει στο σύστημα του προσωπικού γιατρού, είναι η… άδειά του. «Για να φύγεις το καλοκαίρι διακοπές ή στην περίπτωση που αρρωστήσεις, έχεις την υποχρέωση να βρεις αντικαταστάτη για τους ασθενείς σου και, φυσικά, να ενημερώσεις και τους 2.000. Εν ολίγοις, παραδίδεις τα κλειδιά του ιδιωτικού ιατρείου σου στο κράτος και το μετατρέπεις σε δημόσια δομή, με τα έξοδα πληρωμένα από εσένα τον ίδιο», λέει ο κ. Ελευθερίου, και καταλήγει με ένα ρητορικό ερώτημα: «Αν ζητήσεις από τον κουρέα σου να του δίνεις 40 ευρώ τον χρόνο και να πηγαίνεις όποτε θέλεις και όσο συχνά θέλεις να κουρεύεσαι και να ξυρίζεσαι, πιστεύετε ότι θα το δεχθεί»;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...