339
Γιατρός σε νοσοκομείο (φωτογραφία αρχείου) | Unsplash

Προσωπικός γιατρός: Πότε η επίσκεψη δεν θα είναι δωρεάν

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 8 Σεπτεμβρίου 2022, 11:09
Γιατρός σε νοσοκομείο (φωτογραφία αρχείου)
|Unsplash

Προσωπικός γιατρός: Πότε η επίσκεψη δεν θα είναι δωρεάν

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 8 Σεπτεμβρίου 2022, 11:09

Από τις αρχές του νέου έτους αναμένεται να εφαρμοστεί ο νέος θεσμός του προσωπικού γιατρού σε ολόκληρη της χώρα, σύμφωνα τουλάχιστον με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας.

Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται θα είναι στις περισσότερες περιπτώσεις δωρεάν, καθώς θα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις οι ασθενείς θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να καταβάλουν αντίτιμο για την επίσκεψη.

Συγκεκριμένα, όταν ο προσωπικός γιατρός τον οποίο θα έχουν επιλέξει οι πολίτες, θα πραγματοποιεί κατ’ οίκον επίσκεψη, ο ασθενής θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ και θα πρέπει να πληρώσει τον γιατρό για τις υπηρεσίες του.

Το ποσό της επίσκεψης καθορίζεται με βάση το τιμολόγιο που θα χρεώνει ο κάθε ιδιώτης γιατρός. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό πριν καλέσουμε τον γιατρό στο σπίτι, να ρωτήσουμε για το κόστος. Φυσικά είναι δεδομένο ότι ο γιατρός θα πρέπει να κόψει απόδειξη παροχής υπηρεσιών στον ασθενή.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πρόβλεψη για δωρεάν κατ΄οίκον επισκέψεις, ώστε να μην επιβαρύνονται οι ασθενείς, αλλά το υπουργείο Υγείας έχει δεσμευτεί στους γιατρούς ότι θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει ξεχωριστό κονδύλι από το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να καλύπτονται και αυτού του τύπου οι ιατρικές πράξεις.

Η επίσκεψη πάντως στον προσωπικό θα διαρκεί έως 15 λεπτά, καθώς αυτό προβλέπεται από τη σύμβαση. Τα ραντεβού θα κλείνονται από τους πολίτες μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ, δηλαδή του ψηφιακού συστήματος από το οποίο ρυθμίζονται όλα τα ραντεβού για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Τι θα συμβεί με τις επισκέψεις εκτός ωραρίου

Οσον αφορά την απασχόληση του γιατρούς εκτός του ωραρίου που έχει δηλώσει, ο πολίτης δεν θα πληρώνει επίσκεψη στην περίπτωση που θα τον επισκεφτεί στο ιατρείο του εκτάκτως, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση που υπογράφουν οι γιατροί.

Γεγονός που σημαίνει ότι το ωράριο που θα καθοριστεί και θα δηλωθεί επίσημα από τον κάθε προσωπικό γιατρό, θα μπορεί να παραβιάζεται από τους ασθενείς.

Υπενθυμίζεται ότι ο προσωπικός γιατρός θα αναλάβει πλήρως τους πολίτες που θα έχει εγγράψει στη λίστα του, τόσο για θέματα αντιμετώπισης προβλημάτων υγείας όσο και θέματα πρόληψης, ενώ θα είναι αυτός που θα τους παραπέμπει σε νοσοκομείο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...